Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 27 lip 2025, o 00:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 7 lis 2018, o 19:48 
    Nowy

Witam,

mam pewne pytanie (podejrzewam że głupie i lajkowe no ale...)

mam układ zbudowany z klawiaturą analogową i na stole w warsztacie wszystko fajnie "działa" a po zamontowaniu w maszynie zaczynają się schody...

znalazłem w swoim projekcie "błąd" a mianowicie w czasie gdy projektowałem płytkę nie doczytałem odnośnie napięcia referencyjnego i pin AREF podpiąłem do napięcia zasilania procka (5V) a w kodzie ustawiłem:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    język c
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

czyli jak dobrze rozumuje napięcie odniesienia na napięcie na AVcc (czyli też napięcie 5V) ale doczytałem gdzieś że w takiej sytuacji (niestety za późno) AREF powinno być podpięte przez kondensator do GND...

teraz moje pytanie czy biorąc pod uwagę błąd na płytce jaki wykonałem wystarczy że w kodzie ustawię aby napięcie odniesienia było brane z AREF? kolejne pytanie czy to wpłynie w jakiś sposób na pomiar? (ewentualne zakłócenia przy napięciu zasilania itp?

Pozdrawiam i przepraszam za "głupie" pytanie ale muszę jakoś to rozwiązać obecnie w miarę "tanim" kosztem...

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 7 lis 2018, o 20:02 
    Użytkownik

Przetnij ścieżkę i wlutuj kondensator smd i obejrzyj to https://www.youtube.com/watch?v=tlkCOv1Ixt0 i całą tą serię.

PostNapisane: 7 lis 2018, o 21:49 
    Moderator

Poza tym twój błąd nie polega tylko na tym co opisałeś ale na tym, że w ogóle zdecydowałeś się na tak niestabilne napięcie odniesienia jak VCC a szczególnie w docelowym projekcie ...

Tak jak pisze kolega wyżej obejrzyj całą serię poradników wideo na temat ADC którą przygotowałem na YT

PostNapisane: 13 lis 2018, o 21:37 
    Nowy

Witam,

trochę zajęło mi obejrzenie tych wszystkich odcinków ale nie ukrywam wiele mi to pomogło:) widać ile mniejszych czy większych błędów popełniłem w projekcie no ale... przydałyby się UART programowy ale chwilowo go brak u mnie :) Widziałem że jest do kupienia biblioteka Mirka ale muszę się zastanowić czy nie pokombinować samemu lub czy nie wprowadzić "lekkiej modyfikacji" na płytce i nie ożywić sprzętowego....

mirekk36 napisał(a):
    Poza tym twój błąd nie polega tylko na tym co opisałeś ale na tym, że w ogóle zdecydowałeś się na tak niestabilne napięcie odniesienia jak VCC a szczególnie w docelowym projekcie ...

to wynikło z niedoczytania odnośnie ADC i niewiedzy niestety...

w mojej m88p po zmianie napięcia odniesienia na 1.1V mam większe "odchylenia" niż przy odniesieniu 5V:) (przy 5V były na poziomie 1 max 2 jednostek ADC, a przy 1.1V jest na poziomie 5 max 7 ADC) w układzie zastosowałem filtracje napięcia (może nie w 100% bo nie mam np. dławika:(, ale kondensatorki są:P )

PostNapisane: 14 lis 2018, o 09:12 
    Moderator

RafalC napisał(a):
    bo nie mam np. dławika:

Dławik to PODSTAWA ... podstawa

PostNapisane: 15 lis 2018, o 13:43 
    Nowy

zubik napisał(a):
    RafalC napisał(a):
    przydałyby się UART programowy ale chwilowo go brak u mnie
    A to na sprzętowym masz zajęte piny? Jeśli potrzebujesz jednego tylko soft UARTA to są biblioteki dostęne w internecie

niestety sprzętowy jest zajęty... i albo pozostaje mi "kombinowanie" na płytce z przepinaniem połączeń itp (czego chciałbym uniknąć) albo soft :D

Strefa czasowa: UTC + 1