Witam,
mam pewne pytanie (podejrzewam że głupie i lajkowe no ale...)
mam układ zbudowany z klawiaturą analogową i na stole w warsztacie wszystko fajnie "działa" a po zamontowaniu w maszynie zaczynają się schody...
znalazłem w swoim projekcie "błąd" a mianowicie w czasie gdy projektowałem płytkę nie doczytałem odnośnie napięcia referencyjnego i pin AREF podpiąłem do napięcia zasilania procka (5V) a w kodzie ustawiłem:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
czyli jak dobrze rozumuje napięcie odniesienia na napięcie na AVcc (czyli też napięcie 5V) ale doczytałem gdzieś że w takiej sytuacji (niestety za późno) AREF powinno być podpięte przez kondensator do GND...
teraz moje pytanie czy biorąc pod uwagę błąd na płytce jaki wykonałem wystarczy że w kodzie ustawię aby napięcie odniesienia było brane z AREF? kolejne pytanie czy to wpłynie w jakiś sposób na pomiar? (ewentualne zakłócenia przy napięciu zasilania itp?
Pozdrawiam i przepraszam za "głupie" pytanie ale muszę jakoś to rozwiązać obecnie w miarę "tanim" kosztem...