Chciałbym użyć wyświetlacza HD44780. Pierwsze próby podłączenia zrobiłem na Arduino i udało się. Teraz chciałbym to przenieść na czystą Atmega8A. Skopiowałem kod z pendriva bluebooka, zmieniłem adres i piny na takie jakie zadziałały mi na arduino, oraz włączyłem I2C i niestety wyświetlacz milczy

. Co mnie trochę zastanawia, mam układ z ekspanderem PCF8574AT i arduino wykrył mi go pod adresem 0x3F, a w komentarzach kodu z bluebooka powinien zaczynać się od 0x70. Czy to tutaj jest problem?
To mój kod:
Arduino działający
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Zmiana w lcdh4470.h
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Poustawiałem też ręcznie taktowanie w plikach w których tego brakowało:
Cytuj:
// nigdzie nie brakowało TEGO NIGDY nie robi się w kodzie źródłowym !
#define F_CPU 8000000UL // <------ nigdy w kodzie źródłowym - mirekk36
Dodatkowo zmieniłem rozszerzenie źródeł na cpp ponieważ środowisko nie znajdywało mi nazw funkcji gdy były w c.
W głownym katalogu jest sketch arduino który działa. Dalej jest kod z bluebooka z dostosowanymi wartościami i niestety wyświetlacz wyświetla tylko początkowe kwadraty..
Jedyne podłączenie jakie zrobiłem to SDA do PC4 i SCL do PC5 + oczywiście zasilanie.
Proszę o pomoc, jeżeli zauważycie błąd. Generalnie chciałbym doprowadzić do wyświetlenia czegokolwiek, a dopiero potem zabrać się za jakieś ogarnianie teoretyczne bo nauka na sucho niestety nie jest moją dobrą stroną.