Ja nie za bardzo wiem co mógłbym tu doradzić niestety. Bo biorąc pod uwagę budowę jednostkowego amatorskiego urządzonka, to można sobie swobodnie dobierać obudowę do zrobionej już płyty PCB. Aczkolwiek to jest zwykle zaczynanie "od tyłu"
I teraz wybór obudowy a także dopasowanie PCB do niej to zawsze jakieś tam nieco skomplikowane zagadnienie, ale od niego warto zaczynać. Z tym, że można powiedzieć, że temat da się podzielić na kilka etapów
1. wybór techniki montażu elementów: przewlekane, SMD czy mieszane
2. dobór obudowy pod kątem złącz, które mają się w niej znajdować lub interfejsu użytkownika itp
3. precyzyjne pomiary (ktoś pisał o tym wyżej), na podstawie których dopasujemy przede wszystkim dokładnie PCB do obudowy a w szczególności do otworów montażowych, wyprowadzeń gniazd, wyświetlaczy itp
chyba najmniejszym problemem z punktu dopasowywania obudowy jest pkt.1 czyli wybór montażu, chociaż wiadomo wiąże się to pośrednio z możliwościami ew miniaturyzacji urządzenia.
Ale z tego co wiem to kolega chyba pisał gdzieś wcześniej, że ma kłopoty z montażem SMD? Teraz zaś z ostatniego postu widać, że jednak jest decyzja o SMD. Wybór SMD rozwiązuje cały szereg z kolei problemów związanych z gabarytami różnych elementów, można bowiem zdecydować się na jedną rozmiarówkę np tak jak kolega napisał 1206 jeśli chodzi o rezystory. Ale skoro już SMD to czemu nie pójść za ciosem i tak samo nie zastosować pozostałych elementów w SMD, np kondensatory. Przecież ceramiczne także dostaniesz w rozmiarze 1206, zaś elektrolity/tantalowe rozmiarowo prawie identyczne jak 1206 to rozmiar A. Jeśli użyjesz elektrolitów w rozmiarze A to praktycznie możesz stosować na PCB pady tak jak do kondków 1206 i po zawodach. Ale jednocześnie warto od razu wtedy może i procka i inne układy dać w SMD - chociaż to niekonieczne....
w przypadku przewlekanych to pozostaje przeszukiwanie bibliotek - ale to nie jest takie ciężkie, chociaż nieraz same opisy mało mówią o rozmiarach. Nie ma za to problemu, żeby położyć sobie jakiś czy kilka próbnych elementów na schemacie bez połączenia z innymi i przejść na widok PCB, od razu będziemy mieli wstępne porównanie co do wielkości, a jeśli nie to wystarczy przecież wydrukować sobie na kartce i fizycznie sprawdzić czy zmieści się element na padach albo przewlekany w zakresie obrysu jaki jest w eaglu. No tu trochę szukania i oswojenia się z Eaglem nikt za kolegę nie zrobi. Dlatego pierwsze schematy i PCB to będzie trochę mieszania się - ale uwierz im więcej będziesz tego robił - tym szybciej przyjdzie taka praktyka i wybór ulubionych rozmiarów czy elementów, które akurat jesteś w stanie fizycznie kupić.
Przy czym ja np nie mogę słuchać jak ktoś nieraz na forach pisze, że czegoś tam nie może zastosować bo akurat tego nie ma w sklepie tuż za rogiem. Toż jest internet .... więc na prawdę można wszystko dostać.
Odnośnie zaś samej obudowy - to jeśli wybierze się jakąś uniwersalną - to też trzeba później (z tym jest najwięcej zabawy - jak dla mnie) .... aby odpowiednio wyrżnąć otwory na złącza itp
no ale takie uroki budowania urządzeń elektronicznych
www.youtube.com/mirekk36 ]