Witam
Jestem początkujący zacząłem się bawić Arduino i pisać niestety też w arduino
Celem i pomysłem miało być zrobienie małego układu pomiaru temperatur i miało to się wyświetlać na klasycznych wyświetlaczach 2x16 znaków
Miał mi to kolega zrobić ale się nie doczekałem
oglądnąłem Wideo poradniki i na pierwszy ogień poszedł 0.96 cala Oled nie mając pojęcia o C ++ pchałem się na gotowcach z arduino ..wiem wiem ..
no i na oledziku udało mi się już wyświetlać wszystko co chciałem .
-4 odczyty z 4 czujników DB18xx
-Odczyt z termopary z układu max 6675 + termopara 1200 st C
-Odczyt z czujnika ciśnienia 4 barowego z układu instalacji LPG przedefiniowany by pokazywał ciśnienie i pod ciśnienie z układu dolotowego silnika
-----------------------------------------
Dodatkowo miało być AFR ale tego tak łatwo bez dodatkowego sterownika nie da się ogarnąć
czujniki ciśnienia paliwa oleju itp ...
Do rzeczy Oled wiadomo jest szybki fajny ale jest mały ..
Wiec poszedłem na głęboką wodę i zakupiłem 2.4 cala TFT il9341
znalazłem wszystkie chyba zoptymalizowane biblioteki do tego i coś na upartego dało by się tam szybko wyświetlać ale stwierdziłem że to nie ma sensu
Wiec teraz zakupiłem FT811CB-HY50HD stąd
http://elty.pl/pl/p/Wyswietlacz-LCD-5-8 ... FT811/1790mam go od wczoraj z gotowych biblotek udało mi się wgrać na GD3 tz pomodzić by wystartował
i jak to zwykle bywa wyświetla już to co chcę choć nie wiem czemu ogranicza mi zmienne go "Liczb Naturalnych "
tz mam zmienną 2,18 pokazuje 2 a mam -0.99 pokazuje 0 zna ktoś dokładnie tą bibliotekę lub coś poradzi ..
Jeśli mnie nie zjecie od razu to będzie dobrze zabawa z takim projektem to naprawdę hobbistycznie , na codzień zajmuję się Renowacją mebli i stolarki ,Samochody w wolnym czasie a to już jest przyjemność i zabawa tz walka o KM