Mac napisał(a):
rozumiem że kolejność inicjalizacji jest ważna
No jak to kolejność miałaby być nie ważna ?

no chyba sam nie wierzysz w to co piszesz - nawet nie ma co odpowiadać na to pytanie bo odpowiedź jest oczywista
Mac napisał(a):
tzn. jak wyglądałby wskaźnik do jakiejś zmiennej zawartej w strukturze we FLASH
czy tak?
Jak pytasz o wskaźnik to najpierw zastanów się DOBRZE o jakiego typu tobie wskaźnik chodzi i do czego będzie potrzebny. Bo gdy ktoś tak zadaje w ten sposób pytanie to już czuję przez skórę, że kompletnie ta osoba nie rozumie do czego są typy wskaźników i co one oznaczają ... Widać to zresztą po twoim przykładowym kodzie ...
więc podpowiem ci określając to o co nie zapytałeś na początek:
1. załóżmy że potrzebuję wskaźnik typu char* na przykład do elementów tablicy w strukturze, po to aby później tym wskaźnikiem móc poruszać się po tych elementach tablicy bez korzystania ze struktury. Wtedy nie mogę tego napisać tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
dlatego że kompilator od razu dostanie czkawki i rypnie warnigiem, o niezgodności typów wskaźnikowych i ma rację bo znak pobierania adresu postawiony jest przecież przed nazwą struktury a ona jest nazwą wskazującą będącą wskaźnikiem na pierwszy element ale typu TPRZYKŁAD a nie char, więc trzeba wyjaśnić grzecznie kompilatorowi żeby nie bredził, że my wiemy co chcemy zrobić i żeby siedział cicho z warningami - takim oto sposobem - stosując jawne rzutowanie na docelowy typ wskaźnikowy jaki chcemy uzyskać czyli:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
i sprawa załatwiona. - teraz możesz sobie np w pętli for() np wysłać wszystkie elementy tablicy do LCD
język c
co jest oczywiście odpowiednikiem tego:
język c
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]A z ciekawości powiedz mi po jasny gwint dałeś tytuł postu "struktury eeprom" jak pytasz o struktury we Flash ?
www.youtube.com/mirekk36 ]