Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 01:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 cze 2016, o 01:07 
Użytkownik

W końcu znalazłem trochę czasu obejrzałem wszystkie poradniki Mirka o Wi-Fi i B4A, no jak dla mnie rewelacja :)

Zacząłem sobie coś tam skrobać i trafiłem na tzw. mur 1-wszy opór materii :D znając życie pewnie z mojej nie wiedzy.
Spróbuję opisać problem bez kodu, bo raczej myślę że potrzebne jest nakierowanie.

Środowisko na razie testowe:
Czyli tak zestaw ATB, LCD, 2 diody led i moduł wfi no i wiadomo telefon z androidem.

Na telefonie zrobiłem sobie 2 przyciski i pole tekstowe, w którym odbieram wartość "inkrementowanej" zmiennej nadawanej przez mikrokontroler.
2 przyciski z telefonu wysyłają testy, które są wyświetlane na LCD i na ich podstawie Atmega zmienia stan w/w diod LED.
No i działa to ślicznie, elegancko ale.... no własnie...... :(

W tym polu tekstowym gdzie mi ładnie wyświetla się wartość odbieranej zmiennej podczas naduszenia przycisków pojawiają się na chwile te teksty, które wysyłam do Atmegi :)

Jest zrozumiałe bo dane lecą w eter i są ponownie odbierane więc telefon je wyświetla jednakże jak temu zaradzić?

Jak robię telefon z komputerem to nadaje i odbieram na różnych portach więc jest ok efektu tego nie ma
ale jak to zrobić z mikrokontrolera by nadawał na różnych portach? Taki mam jakby pomysł pierwszy.

Inny pomysł zapewne można coś zrobić w B4A próbowałem zatrzymać na czas wysyłania ten serwer UDP ale to wtedy nie wysyła więc chyba zła droga.

Może jakiś warunek zrobić w sumie wiem co wysyłam jaki jest ciąg znaków, wiec może jak on nadlatuje to niech nie reaguje na niego ale no cóż w sumie
to mój 1 wieczór gdzie coś sam skrobię w B4A więc nie mam zielonego pojęcia jak go napisać.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2016, o 06:57 
Użytkownik

Kolego może jakiś fragment kodu, może jakieś foto itp. Ciężko coś doradzić czytając twój opis. Według mnie zasada powinna być taka "Smartfon---->"stanLED=1" a AVR odpowiada ----->"LEDustawione=1" Więc jeśli będziesz filtrował stringa korzystając z argumentu po którym ma być filtracja "stanLED" lub LEDustawione to nie ma możliwości aby w stringu z daną "stanLED" pojawiła się wartość z "LEDustawione"

Jednak będzie lepiej jak coś więcej pokażesz

PostNapisane: 24 cze 2016, o 13:17 
Użytkownik

Myślę że ten film rozwieje wątpliwości o co mi chodzi.

No jak widać telefon odbiera sobie zmienna z mikro kontrolera, wciskam przyciski i leci zmienna od led ale niestety wyświetla się też na telefonie, a ma się nie wyświetlać. Tak żeby była tylko wartość zmiennej.

Prosty kod testowy jaki mam w B4A:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 24 cze 2016, o 13:52 
Moderator

Panowie tyle razy powtarzam, nie nadużywajcie broadcasta bo właśnie będą takie efekty .... W tym przypadku wystarczy zrezygnować z boradcasta i od razu wszystko będzie ok

PostNapisane: 24 cze 2016, o 14:21 
Użytkownik

Yyy Mirku no fajnie :) Chętnie zrezygnuje ino pytanie jak się do tego zabrać? Inne funkcje czy inne adresy, inaczej moduł ustawić?

Czego szukać może forum B4A, komunikacji po IP?

PostNapisane: 24 cze 2016, o 16:02 
Moderator

No jak chcemy się kontaktować z konkretnym modułem to dlaczego nie zastosujesz najprostszej możliwej sytuacji czyli:

moduł WIFI ustawiasz jako UDP-SERWER i na jakimś konkretnym IP oraz porcie

I później z telefonu wysyłasz dane właśnie na ten adres IP i na port jaki ustawiłeś

żadnych tam 255.255.255.255 ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Intre napisał(a):
Czego szukać może forum B4A, komunikacji po IP?

no a co masz wyżej zrobione nie po IP ? ;) no przecież po IP - tylko zapomnij o tym 255.255.255.255

PostNapisane: 24 cze 2016, o 16:16 
Użytkownik

A widzisz sukces leży w prostocie,a kto pyta nie błądzi :) Dziękuję, teraz lecę na mały weekendowy wypad ale w poniedziałek wrócę do tematu dam znać w temacie co mi wyszło i jak :)

Strefa czasowa: UTC + 1