Myślę że każdego AVR-owca byłoby żeby sobie w programie ustawiał:
uC = mega48
Frq = 8000000 ext
i po wgraniu do procka wsadu się fusy ustawiły
ale tak łatwo i kolorowo nie jest i tu za sprawą Mirka zrobiło się trochę bardziej kolorowo i prościej dzięki
MkAVRCalkowi (na oko jakieś 16kolorów:), a było 2 czarna konsola i białe literki )
-- ujmę to tak ja jako maniak konsoli (nawyki z linuxa i unixów) zawsze wklepywałem ciurkiem
z reki fusy . Bo inne programy były nie ludzkie łatwo było o pomyłkę i zablokowanie uC. Odkąd mam Calka już prawie nie uruchamiam CMD
prawie - bo jednak niektóre operacje na avrdude wykonuje w konsoli, ale już nie ustawianie fusebits czy wgrywanie wsadu:)
Bo czemu mam się męczyć kamieniem skoro mogę użyć wygodnego młotka do wbijania gwoździ -- (trochę dziwna analogia ale pasuje:)
Problem fuse bits w AVR to temat rzeka , ale wałkowany tak często i wszędzie że można w sumie się tak do postów kolegi grubsona
--- nalałem przecież paliwa do auta więc po cholerę mi akumulator
DLATEGO NALEŻY PAMIĘTAĆ ZAWSZE :
1. NOWY PROCEK ZE SKLEPU PRAWIE ZAWSZE MA 1MHZ (jest parę co ma 8MHz, ale na tym etapie jakie to są jest nieistotne)
2. ZAWSZE USTAWIAMY FUSE BITS DOTYCZĄCE TAKTOWANIA NA WŁAŚCIWE
(jakie to są właściwe ?? każde , ale zgodne ze źródłem taktowania które wybraliśmy i o takiej wartości jak przyjmujemy w programie)
3. W PROGRAMIE ZAWSZE UŻYWAMY FRQ = wybranemu taktowaniu
(napisałem tak dlatego że ustawienie AVR na 8< Mhz czyli 8 i więcej MHZ EXTERNAL - powoduje prawidłowe działanie
programu i procesora na każdym kwarcu mieszczącym się w zakresie od 8Mhz do ... i tu niema dowolności bo trzeba sobie na procku albo
w nocie doczytać ile można maxymalnie zazwyczaj 16Mhz ale są i na 20Mhz )
To tak w skrócie tylko bo jak już pisałem to temat rzeka.
W zasadzie dobiera się taktowanie do potrzeb
choć ja preferuję 16Mhz (z wiadomych powodów) i praktycznie nie używam Internal
żadna to oszczędność a zawsze dokładniejsze i stabilniejsze źródło taktowania:)
Imageshack.us jest wygodny naprawdę w użyciu -- ogólny ale przejrzysty opis używania masz na forum w ogłoszeniach.