Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 kwi 2026, o 20:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lut 2016, o 15:52 
Nowy

Witam zaprojektowałem drugą płytkę pod Atmegę 8 prosiłbym o ocenę mojego projektu jest to moja druga płytka zaprojektowana w eaglu więc proszę o wyrozumiałość.

Obrazek płytki: [ obrazki wklejamy z miniaturkami tak: topic44.html - mirekk36 ]
Schemat do pobrania: [... pliki dodajemy jako załącznik na forum po spakowaniu do ZIP'a - mirekk36 ]
Płytka do pobrania:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lut 2016, o 16:00 
Użytkownik

Kolego zadaj sobie proste pytanie (bo nie wiem kto będzie wykonywał te płytki jeśli ty) czy jesteś w stanie zrobić w swoim warsztacie płytkę z takimi odstępami ścieżek od padów ? Kolejna sprawa to nie lepiej jako masę wykorzystać POLYGON niż prowadzić ją jako ścieżkę. Czy oglądnąłeś poradniki Mirka odnośnie EAGLE?

PostNapisane: 28 lut 2016, o 16:03 
Użytkownik

Witam,

Płytka o niebo lepsza od poprzedniej :) (tej z innego postu), ale:

-Odległości pomiędzy ścieżkami o wiele za małe.
-Jeżeli chodzi o masę, to powinieneś wylać poligon (jest w poradniku Mirka o eagle)
-Niektóre ścieżki są krzywe.

To tak na początek ;) .

Pozdr.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Widzę, że kolega mnie uprzedził :)

PostNapisane: 28 lut 2016, o 17:01 
Użytkownik

Witam
Musisz się też nauczyć, że po położeniu elementów na płytce nie łączymy tak jakby już były wlutowane a my mamy to połączyć ścieżkami - jest jeszcze opcja przesuń, obróć ;) . Wiem że dopieszczenie płytki trochę zajmuje czasu, ale wstępne ociosanie z sęków to raczej obowiązek.
Tu np. lekko tylko przestawione elementy ale ( no sam się nie mogę oceniać ) już troszkę się przejaśnia.
Obrazek
Następnie zamiast biegać dookoła uC ze ścieżkami (PORTD) pomyśl czy nie można tego zrobić inaczej (np.: puszczając Vcc środkiem uC - odsłoni Ci się cały bok z tym portem).
Zdaję sobie sprawę że początki, ale od razu staraj się robić jak najlepiej; wejdzie w nawyk i potem będzie się "samo robiło"

Pozdr.

PostNapisane: 28 lut 2016, o 17:13 
Użytkownik

Do czego właściwie ma służyć ta płytka?
Oprócz tego, co koledzy wyżej napisali, zastanów się, czy takie duże diody prostownicze są konieczne. Nie podoba mi się też podłączenie diody LED - wygląda jakby była podłączona pod 5V. Sam schemat mógłby kolega też wstawić na forum w postaci grafiki ( file > export > image).

PostNapisane: 28 lut 2016, o 17:28 
Użytkownik

Witam
Ds3 napisał(a):
... czy takie duże diody prostownicze są konieczne. .. podłączenie diody LED - wygląda jakby była podłączona pod 5V.

Ja to potraktowałem raczej jako wprawka; te duże diody to zenerki, ale LED faktycznie - bez rezystora i "pod prąd".

Pozdr.

PostNapisane: 28 lut 2016, o 18:13 
Użytkownik

Teraz schemat wygląda lepiej co prawda jest parę uchybień, ale da się go rozczytać. Zrobiłem za ciebie pcb abyś widział do czego masz dążyć oczywiście twoja pewnie będzie się różniła, ale popatrz jak ja rozwiązałem połączenia. Specjalnie wrzucam zdjęcie, abyś posiedział nad tym chwilę i się nauczył. Obrazek
Nad twoją wersją płytki jeszcze trzeba popracować także jak już wcześniej pisałem weź dwa zdjęcia i porównaj jak ja to zrobiłem, a jak ty. Na pewno jak już koledzy wymienili te diody to chyba za duże są i do diody nie podłączyłeś rezystora ograniczającego prąd.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 lut 2016, o 19:16 
Nowy

Te diody zenera nie będą takie wielkie tylko w bibliotece eagla nie mogłem znaleźć mniejszych a rezystora zapomniałem wstawić w schemacie. Dziękuje wszystkim za ocenę mojej płytki a finalną wersje niedługo wstawie na forum.

PostNapisane: 28 lut 2016, o 19:24 
Użytkownik

Weź jakąkolwiek diodę która ci pasuje z biblioteki diode w eagle. A leda weź z biblioteki led->LED i element podajże led5MM.

PostNapisane: 29 lut 2016, o 10:18 
Nowy

Ostatecznie płytka będzie wyglądać tak:

Obrazek

Jest to płytka torchę skopiowana z posta kolegi Bartka ale płytka świetnie mu wyszła są tu jezcze takie usprawnienia jak rezystor do diody
lub podłączone wszystkie wejścia(błąd w schemacie). Dziękuje wszystkim którzy ocenili moją płytkę oraz użytkownikowi Bartek123 za wielką pomoc w wykonaniu projektu. Niedługo biorę się za wytrawianie.

PostNapisane: 29 lut 2016, o 10:28 
Użytkownik

Kubixx3 napisał(a):
Ostatecznie płytka będzie wyglądać tak:

Obrazek

Jest to płytka torchę skopiowana z posta kolegi Bartka ale płytka świetnie mu wyszła są tu jezcze takie usprawnienia jak rezystor do diody
lub podłączone wszystkie wejścia(błąd w schemacie). Dziękuje wszystkim którzy ocenili moją płytkę oraz użytkownikowi Bartek123 za wielką pomoc w wykonaniu projektu. Niedługo biorę się za wytrawianie.

Kolego aby na pewno jest super? Ja bym tu przyczepił się do zasilania diody. Jeśli Kolega oglądał poradniki Mirka mówi tam żeby zasilanie AVR było osobną gałęzią. A reszta układów była zasilana z osobnej gałęzi

PostNapisane: 29 lut 2016, o 10:55 
Nowy

Zasilanie diody to drobnostka to moja pierwsza płytka dla mikrokontrolera więc nie musi być to "Płytka płynąca miodem" wystarczy mi to że cały układ się uruchomi co prawda od początku trzeba projektować płytki dobrze ale ta nie jest źle zaprojektowana.

PostNapisane: 29 lut 2016, o 11:08 
Użytkownik

Zmniejsz może trochę obudowy na diody. Moim zdaniem są zdecydowanie za duże

PostNapisane: 29 lut 2016, o 11:16 
Użytkownik

Kubixx3 napisał(a):
Zasilanie diody to drobnostka to moja pierwsza płytka dla mikrokontrolera więc nie musi być to "Płytka płynąca miodem" wystarczy mi to że cały układ się uruchomi co prawda od początku trzeba projektować płytki dobrze ale ta nie jest źle zaprojektowana.

Kolego podejdziesz do następnego tematu również podobnie "przecież wystarczy żeby tylko działało" Lepiej uczyć się od samego początku poprawnie. ;)

Kolejna sprawa a jaką masz pewność że będzie działać :D :mrgreen:

PostNapisane: 29 lut 2016, o 11:18 
Użytkownik

Ogólnie jeśli mam być szczery to nie jest za dobrze. Co ja bym zrobił:

1. Zasilanie diody nie podoba mi się, przechodzi przez dwa cieniutkie pady mikroprocesora. Akurat nie chodzi że są one cieniutkie, ale w obwodzie procka.
2. Obróć rezystor diody w lewo tak żeby końcówka wyszła pod złączem DIGITAL
3. Diodę przerzuć na lewą stronę.

Owszem, ktoś szybko zauważy że tam nie ma masy. ale wystarczy ścieżkę która idzie od złącza usb poprowadzić w górę pod diodami a nie za złączem usb i masa rozleje się w dół

4. Obie diody 1N5333 obróć o 180st. tak by były anodami w dół, po wykonaniu tego co napisałem ciut wyżej na dole będziesz miał masę.
5. Jeśli płytka do wykonania w fabryce to okej, jeśli w domu to zwiększ pady na rezystorach. Wiem co mówię bo już przez takie małe pady przeszedłem.
6. Zmniejsz trochę parametr ISOLATE bo "na oko" masz ze 32.
7. Za duże te obudowy na diody jak pisał ktoś wyżej, jeśli te diody to
kicajek napisał(a):
te duże diody to zenerki

To możesz zastosować obudowy dla diod 1N4148, a tak w ogóle to spokojnie znajdziesz obudowę dla diody zenera w bibliotece DIODE

Nie jestem mistrzem w projektowaniu obwodów, ale jeśli chcesz to podlinkuj pliki *sch i *brd a poprzestawiam trochę na tej płytce i pokażę Ci jak ja bym to widział.

Na koniec zapytanie:
Czy ja dobrze widzę że rezystory w obwodzie gniazda usb mają wartość 68uF ?

EDIT:
Po mojemu. Nie jest to mistrzostwo świata, ale zajęło mi to niecałe 5 minut.

Obrazek

Zasilanie na złącze SV1 puściłem przez procesor bo nie wiem do czego to złącze ma służyć ale również dla zmniejsenia płytki. Jeśli zajdzie potrzeba może na to złącze zasilanie puścić oddzielnie.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 29 lut 2016, o 12:10 
Nowy

Jeśli chodzi o rezystory mają one 68nF

Link do płytki: [... pliki dodajemy jako załącznik na forum po spakowaniu do ZIP'a - mirekk36 ]

PostNapisane: 29 lut 2016, o 12:15 
Użytkownik

Witam
Kubixx3 napisał(a):
Jeśli chodzi o rezystory mają one 68nF

Są diody pojemnościowe, ale rezystory? ;)

Pozdr.

PostNapisane: 29 lut 2016, o 13:11 
Nowy

Pomyłka 68 ohmów :lol:.

Trochę płytkę poprawiłem wygląda tak:

Obrazek

Czy nadaje się już do wytrawiania czy jeszcze muszę nad nią popracować?

Ostatnio edytowano 29 lut 2016, o 13:13 przez Kubixx3, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 lut 2016, o 13:13 
Użytkownik

Jeśli mogę się przyczepić: Ohm, to nazwisko, w języku polskim jednostką rezystancji jest om

PostNapisane: 29 lut 2016, o 13:24 
Użytkownik

Kubixx3 napisał(a):
Pomyłka 68 ohmów :lol:.

Trochę płytkę poprawiłem wygląda tak:

Obrazek

Czy nadaje się już do wytrawiania czy jeszcze muszę nad nią popracować?

Czy przypadkiem obudowa gniazda USB nie powinna być podłączona do masy?

PostNapisane: 29 lut 2016, o 14:02 
Użytkownik

Witam
W.g mnie taka kosmetyka: przekręć LED'a - masz bliżej do R; pojemności przy kwarcu równolegle, montaż - odwrócone diody.

Pozdr.

PostNapisane: 29 lut 2016, o 14:52 
Nowy

Dziękuje wszystkim za pomoc to już ostateczna wersja płytki niedługo biorę się za wytrawianie i wstawianie elementów na swoje miejsca :) .

PostNapisane: 29 lut 2016, o 15:21 
Użytkownik

Jedno małe, ale na dole rezystora 68om biegnie ścieżka i jest ona za blisko i jak koledzy powiedzieli zwiększ trochę pady tego rezystora i pewnie kondensatora, bo bez dobrego wiertła nie wyjdzie. I ostatnia rzecz zrób celownik w otworach już mówię jak to zrobić File->Run ULP-> i w polu file name wybierz drill-aid.ulp kliknij open i później ok. Na koniec powiem tak lepiej jak posiedzisz nad zaprojektowaniem płytki 2tygodnie niż później będą jakieś zgrzyty. Kolega matrix zrobił w sumie lepszą płytkę od mojej także jemu również należy się pomógł ;) .

PostNapisane: 29 lut 2016, o 15:48 
Nowy

Ciągle pracuje nad płytką pady są powiększone a te celowniki w otworach to zaraz zrobię ;)

PostNapisane: 29 lut 2016, o 16:02 
Moderator

Kubixx3 napisał(a):
Ciągle pracuje nad płytką pady są powiększone a te celowniki w otworach to zaraz zrobię ;)

poczytaj wyżej w postach - szczególnie w pierwszym uwagi na czerwono

PostNapisane: 29 lut 2016, o 16:36 
Użytkownik

Tak w ogóle to jeszcze proponowałbym ci wypuszczenie padów PD6 i PD7 mikrokontrolera na zewnątrz. Zawsze to 2 więcej ;)

PostNapisane: 29 lut 2016, o 16:43 
Nowy

Dziękuje ci Mirku za zwrócenie mi uwagi. Jestem na tym forum od 3 dni i Niewiedziałem że nie wolno wstawiać linków do plików ani obrazków. Zastosuje się do tych zasad :). A co do wypuszczenia padów już to zrobiłem tylko nie wstawiłem zdjęcia.

PostNapisane: 29 lut 2016, o 16:45 
Moderator

widzę, że jesteś nowy dlatego zwróciłem uwagę ;)

PostNapisane: 29 lut 2016, o 18:54 
Użytkownik

Brakuje mi na płytce rezystora ustalającego prędkość dla USB.
Dodaj do AREF kondensator, bo nie będziesz mógł korzystać poprawnie z wewnętrznego napięcia odniesienia dla ADC.
Dodaj dławik na AVCC, będziesz miał porządniej zrobione zasilanie dla ADC.
Pomyśl czy nie warto dodać złącze ISP KANDA (10 pinów lub ATMELowe 6 pin), by za każdym razem nie bawić się w przypinanie kabel po kabelku do ISP, gdy będziesz chciał programować.
Zastanów się czy nie przyda Ci się przycisk (microswitch) do resetowania układu.
Wyprowadź wszystkie nóżki procesora na piny - dodaj PD6 i PD7.
Co do projektu płytki to:
Zostawiasz duże przestrzenie wolne a część elementów wpychasz jeden na drugi np. C1, Q1, C3, C4 oraz R2 i R3 - a masz obok nich dużo miejsca na ich większe rozsunięcie.
Dlaczego ścieżki do pinów DIGITAL są połamane jak po jakimś wypadku a nie puszczone na wprost?
Jak będziesz robił ręcznie to unikaj przechodzenia ścieżkami przez środek padów, bo przy braku wprawy łatwo się je przerywa przy wierceniu - albo dawaj dużo większe pady albo stawiaj je by ścieżka przechodziła po ich boku.
Umieść piny Analog i SV1 w jeden linii i odsuń trochę bliżej krawędzi piny DIGITAL - będzie bardziej elegancko :). A nawet zastanów się czy nie zrobić po dwa rzędu na piny - jeden z męskimi a drugi z żeńskimi złączami (masz na to miejsce a możesz na początek wlutowywać tylko jedne).
Zmień trochę prowadzenie zasilania by AVCC nie było podłączone do pinu do którego będziesz podłączał zasilanie elementów zewnętrznych.
Zastanów się czy nie dać dodatkowych osobnych złączy dla wyprowadzenia zasilania VCC i GND obok siebie (masz przecież miejsce :))
Możesz zmniejszyć płytkę dając złącze w lewym dolnym rogu pod rezystorami i diodami.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 29 lut 2016, o 22:31 
Użytkownik

Bartek123 napisał(a):
Na koniec powiem tak lepiej jak posiedzisz nad zaprojektowaniem płytki 2 tygodnie niż później będą jakieś zgrzyty.

Święta prawda. Ja nad swoimi siedzę czasem nawet kilkanaście tygodni bo może przyjdzie coś nowego, lepszego do głowy. Jak się dłużej siedzi to można wysmażyć nawet taki sterownik jak poniżej. Jeszcze niedokończony, ale niedużo zostało. (długo siedzę nad takim prostym projektem bo czasu brak)

Obrazek

Bartek123 napisał(a):
Kolega matrix zrobił w sumie lepszą płytkę od mojej także jemu również należy się pomógł .

Nie pomagam dla przycisku pomógł a dla satysfakcji.... Ale dziękuję.

Wcześniej nie doczytałem że to ma być płytka testowa pod atmegę. Jeśli tak ma być to ja machnął bym coś takiego jak poniżej. Kilka zworek niestety wymuszone zostały z racji jednostronnej płytki. Ktoś wyżej wspominał o rezystorze ustalającym prędkość usb. Nie bawiłem się nigdy usb więc rezystora tegoż u mnie brak.

ObrazekObrazek

Nie chciało mi się przesuwać opisów. I skoro na swojej płytce zaprojektowałeś trzy ścieżki pod mikroprocesorem to wnioskuję że dasz radę wytrawić płytkę ze ścieżkami tak blisko siebie. Więc masz moją propozycję ciut wyżej...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1