Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sie 2026, o 21:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 lut 2016, o 23:45 
Użytkownik

Cytuj:
Ktoś wyżej wspominał o rezystorze ustalającym prędkość usb. Nie bawiłem się nigdy usb więc rezystora tegoż u mnie brak.

Jeżeli chodzi o rezystor, to jest on obowiązkowy, bo on ustala tryb pracy USB - Low Speed / Full Speed (http://www.beyondlogic.org/usbnutshell/usb2.shtml).
Aby nie odsyłać do jakiś zewnętrznych przykładów schematu podłączenia USB do ATmega8, to proponuję zajrzeć na Mirkowy schemat ATB-USBasp dostępny na stronie http://www.atnel.pl/programator-atb-usbasp.html.

--
Pozdrawiam,
Robert

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 mar 2016, o 08:20 
Użytkownik

Na Mirka schemacie rezystor 4k7 podciąga linię D- do +5V. A gdzie szukać info o wartości tegoż rezystora i dlaczego akurat D- ? Pytam bo do tej pory nie zajmowałem się zupełnie sferą USB i może jeszcze długo nie będę, ale szybka informacja zawsze może się przydać.

PostNapisane: 1 mar 2016, o 08:46 
Użytkownik

A przeczytaj moje pierwsze zdanie z postu przed Twoim postem. Masz tam linka do opisu USB i jest tam informacja dlaczego tam ma być rezystor i dlaczego D- a nie D+.
Cytuj:
Jeżeli chodzi o rezystor, to jest on obowiązkowy, bo on ustala tryb pracy USB - Low Speed / Full Speed (http://www.beyondlogic.org/usbnutshell/usb2.shtml).

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 1 mar 2016, o 08:53 
Użytkownik

rskup napisał(a):
A przeczytaj moje pierwsze zdanie z postu przed Twoim postem. Masz tam linka do opisu USB i jest tam informacja dlaczego tam ma być rezystor i dlaczego D- a nie D+.

Sorki, nie zajarzyłem. Koniec OT. Dzięki.

PostNapisane: 1 mar 2016, o 16:24 
Nowy

Płytka trochę zmieniona myślę że na lepsze :) ale wytrawiacz i laminat jeszcze nie przyszły więc mam trochę czasu

Obrazek

PostNapisane: 1 mar 2016, o 16:44 
Użytkownik

A wrzuć eaglowe pliku (spakowane do zip-a), to może jeszcze dostaniesz jaką propozycję innego wykonania.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 1 mar 2016, o 16:59 
Nowy

Proszę pliki brd i sch w zipie ;)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 1 mar 2016, o 20:29 
Użytkownik

Usiadłem do Twoich plików i tak na szybko - masz odwrotnie podłączone diody zenera oraz rezystor R5 po nie tej stronie rezystora R3.
Czy przypadkiem biblioteka V-USB nie wymaga takiej konfiguracji jaka jest dla USBasp - czyli podpiętą linia D+ do dwóch pinów jednego zwykłego a drugiego z INTx?
Czy na pewno chcesz podłączyć USB do pinów PD2 i PD4? Może warto zrobić układ zgodny z USBasp (podłączenie USB DATA do PB0 i PB1/PD2 oraz zworka dla reset) i będzie mógł go wykorzystać do takiego zastosowania jak dodatkowy programator USBasp?
Także może warto podłączanie USB zrobić na wkładanych zworkach, by móc odłączyć linie DATA od pinów procesora i je wykorzystać także do innych celów?

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 1 mar 2016, o 22:20 
Użytkownik

Odnoszę wrażenie że kolega zakładający temat nie bardzo bierze pod uwagę nasze dobre rady i na siłę chce wdrożyć płytkę własnego pomysłu ze źle zaprojektowanym obwodem zasilania. Do tego wciąż popełnia błąd prowadząc ścieżki zbyt blisko padów....

PostNapisane: 2 mar 2016, o 08:05 
Użytkownik

Witam
Cytuj:
...że kolega zakładający temat nie bardzo bierze pod uwagę nasze dobre rady i na siłę...

Tak jak ze służbą zdrowia - jeśli pacjent nie chce wyzdrowieć to i na klinice mu nie pomogą :)
A swoją drogą nie dziwię się; pierwsza płytka, kolega spróbuje, raz drugi nie wyjdzie, jak wyjdzie to wtedy stwierdzi że wygląd "taki se" Na pewno nie jest to wyraz ignorancji tylko radości z własnej twórczości. Każdy z nas zaczynał i wtedy też nasze były najlepsze - jak to mówią " dajmy czasowi czas ".

Pozdr.

PostNapisane: 2 mar 2016, o 13:13 
Nowy

Diody Zenera już dobrze podłączone, rezystor R5 już po dobrej stronie rezystora R3, dodałem rezystor dla linii danych D+
Obrazek

rskup napisał(a):
Czy przypadkiem biblioteka V-USB nie wymaga takiej konfiguracji jaka jest dla USBasp - czyli podpiętą linia D+ do dwóch pinów jednego zwykłego a drugiego z INTx?

Nie zgodzę się z kolegą linia D+ w V-USB jest podłączana tylko do jednego pina w mikrokontrolerze.

Schemat V-USB:
Obrazek

PostNapisane: 2 mar 2016, o 18:38 
Użytkownik

Nie znam implementacji bibliotek V-USB a bazowałem na opartym na nim rozwiązaniu USBasp. I tym oryginalny oraz poprawianym przez Mirka w ATB-USBasp. Oba mają linię D+ podpięta do dwóch pinów.
Obrazek
Dlatego podejrzewałem że jest to wymóg biblioteki. Ale jak nie ma takiego wymogu, to może lepiej :)

--
Pozdrawiam,
Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1