Witam wszystkich. Na wstępie chciałbym dodać, że jestem początkującym programistą i korzystam z BB.
Mój problem dotyczy zmiany stanu diody przez UART'a. Problem polega na tym, że dioda nie zawsze zmienia swój stan mimo wysłania określonego znaku ASCII z terminala. Dioda na Przejściówce RS<--> USB mignie ale dioda nie zawsze zmieni swój stan. Bibliotekę UART'a mam z BB, prędkość przesyłu 9800bps, kwarc zewnętrzny 11,0592 MHz, FuseBity ustawione poprawni przez mkAVRCalculator, taktowanie procesora w Eclips Mars także ustawione na ww. Zauważyłem, że problem pojawia się w momencie, gdy w pętli głównej programu daj więcej niż jedną instrukcję 'if' z odbiorem znaku przez UART.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Przeprowadziłem również test echa, czyli wysyłałem z terminala znak ASCII odpowiedzialny za zapalenie diody i patrzyłem, czy procesor zwróci mi do terminala określoną literkę. Zauważyłem, że procesor zwracał literkę tylko jeżeli zapalił też diodę. Wygląda to jak by procesor nie zawsze odbierał znak. Co może być przyczyną tego błędu i jak można ewentualnie sobie z tym poradzić?
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.