Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 sty 2025, o 02:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 sie 2015, o 22:08 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

tak jest szyfrowana ale jak telefon przełączy się na nieszyfrowana stacje nawet o tym nie poinformuje. i tak można przechwycić sms rozmowy i przesyłane dane. a fałszywa stacja to i w malej walizce się zmieści bo to komputer oprogramowanie i moduł radiowy.
http://niebezpiecznik.pl/symantec/podslugiwanie-telefonow-komorkowych-czyli-imsi-catcher-w-akcji/

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sie 2015, o 22:17 
Moderator

Dobra panowie KONIEC tych opowieści o szyfrowaniach bo wątek nie o tym - a jak na forum założyć jakikolwiek temat o szyfrowaniu to powstanie tasiemiec bo na 100 ludzi 136 będzie miało inne zdanie :lol:

PostNapisane: 10 sie 2015, o 22:23 
Użytkownik

Koledzy po przeczytaniu wielu postów w tym temacie też wyrażę swoją opinię o W10 w porównaniu do innych ( bez urazy, to tylko moje spostrzeżenia po soczku :lol: )

Jak to powiada moja Żona jestem maniakiem nowości jak i wszelakiej maści narzędzi i zaraz chce je mieć, tak więc jak pojawiła się opcja posiadania 10 za darmo w ramach aktualizacji z 7 to aż mnie nosiło aby to mieć na dysku, bo jednak nawet jak zainstaluję 10 i coś się spier... to zawszę mam backup starego systemu i plików :D.
Także miałem problem z zainstalowaniem 10, błąd przy update :evil: ale poczytałem jak wymusić instalkę no i poszło gładko.
Pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne, nawet grafika się nie pogryzła z systemem ;), jedyny minus na tą chwilę to nie działająca pełna wersja Kaspersky.

Co do innych systemów Microsoftu:
Jestem w posiadaniu kilku komputerów, w tym nawet powiedzmy antyków :D
Na najstarszym posiadam zainstalowany DOS + Win 3.11 (nawet jest instalka na 5,25")
Dodatkowo jeden lapek na licencji W95.
Kilka lapków z W XP , no i jeden z W7 teraz W10

Jak powiadają nie ma systemu idealnego i każdy ma + jak i - ,dlatego nie powiem, że W10 jest lepszy lub gorszy np od W XP lub Linuxa jak i odwrotnie .

W moim zdaniu niech każdy bierze taki system jaki lubi lub potrzebuję ;)
Ja np uwielbiam nowości, ale też bardzo lubię poczciwego XP, bo tylko tam działa mi kilka rzeczy i to na starych laptopach.

(jeszcze raz bez urazy, to tylko moje spostrzeżenia po soczku :lol: )

PostNapisane: 11 sie 2015, o 06:25 
Użytkownik

xtreme69 napisał(a):
jedyny minus na tą chwilę to nie działająca pełna wersja Kaspersky.

Dla mnie to zaleta :lol:, kasperski potrafi zamulić każdy komputer, po prostu masakra.

U mnie na 10tce (co by nie było offtopu ;) ), chodzą nawet programy które były pisane jak nawet w umyśle programistów nie było Visty.
Byłem bardzo zdziwiony, bo programy potrzebują natywnego COM, nawet na vista/7 były z nimi czasem problemy, a tu win10 i śmiga wszystko.

By nie było tak różowo, nadal mam problem z dokowaniem, trzeba wpinać włączonego laptopa, bo inaczej nie działają wszystkie rzeczy podpięte do stacji dokującej.

PostNapisane: 13 sie 2015, o 18:10 
Użytkownik

10 dni radości i - :shock:
Obrazek
Zrzut ekranu zrobiłem na 10tce - bezpośrednio na programach systemu.
Macie jakieś sugestie - co mam robić oprócz kolejnych logowań ? Proszę o każdą pomoc.

PostNapisane: 13 sie 2015, o 18:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Też to miałem, po restarcie wszystko wróciło do normy.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 13 sie 2015, o 19:05 
Użytkownik

Spróbuj tego.

PostNapisane: 13 sie 2015, o 20:12 
Użytkownik

Dziękuję bardzo Wy moi ... :D Po "ponownym uruchomieniu" z menu logowania wszystko wróciło do normy. Przypomniała mi się pierwsza sugestia MS - " Usiądź wygodnie..." Chwycili mnie za rączkę :shock:

PostNapisane: 15 sie 2015, o 15:26 
Użytkownik

Ja też już większość sprzętu w domu zaktualizowałem do 10. Muszę przyznać, że najbardziej różnicę widać na netbooku. Tam upgradowałem z 7 i teraz da się z niego komfortowo korzystać. Oczywiście wyłączyłem niektóre rzeczy, ale w porównaniu do zoptymalizowanej 7 to niebo a ziemia. AMD C60 na 7 prawie cały czas miał zużycie na poziomie 70-100%. Teraz przy korzystaniu z internetu nawet 70% nie przekracza.
Na nowszym laptopie 10 działa równie sprawnie i płynnie jak 8.1.

PostNapisane: 15 sie 2015, o 16:46 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Chciałbym przypomnieć tym co zapomnieli i uświadomić tych co nie wiedzą że można sobie włączyć wiele standardowo ukrytych opcji Panelu Sterowania. Jak to zrobić?

Mając prawa Administratora tworzymy katalog na pulpicie. Następnie zmieniamy jego nazwę na:

Kod:
GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

I już.

Nowymi opcjami możemy np. przywołać Suna na czat, przywrócić usunięty temat, przyspieszyć prace nad 3 książką Mirka, uczynić dla wszystkich dobrobyt w Polsce itp. :D

PostNapisane: 15 sie 2015, o 17:03 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
Chciałbym przypomnieć tym co zapomnieli i uświadomić tych co nie wiedzą że można sobie włączyć wiele standardowo ukrytych opcji Panelu Sterowania. Jak to zrobić?

Mając prawa Administratora tworzymy katalog na pulpicie. Następnie zmieniamy jego nazwę na:

Kod:
GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

I już.

Nowymi opcjami możemy np. przywołać Suna na czat, przywrócić usunięty temat, przyspieszyć prace nad 3 książką Mirka, uczynić dla wszystkich dobrobyt w Polsce itp. :D

Dżizas! Jagi skądś ty to wytrzasnął ? :lol: .... matko jedyna - toż Billll von Gates będzie cię ścigał :lol: zdradziłeś jego najbardziej skrywany sekret

PostNapisane: 15 sie 2015, o 17:14 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
przyspieszyć prace nad 3 książką Mirka

A gdzie ta opcja, bo szukam i szukam... no nie mogę znaleźć ;)

PostNapisane: 15 sie 2015, o 22:40 
Nowy

Ja, podobnie jak większość z tego tematu, również skusiłem się na aktualizację do 10. Szczerze? Dużej różnicy nie widzę. Może przez to, że system już ma troszkę. Brakuje mi wyszukiwarki z prawej krawędzi bo często korzystałem. Reszta wyjdzie w pranie bo dopiero kilka dni korzystam.

PostNapisane: 15 sie 2015, o 22:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mnie wczoraj win10 zaskoczył. Nie ma kalkulatora. :shock:

PostNapisane: 15 sie 2015, o 22:50 
Użytkownik

a jest .... :P
kliknij na lupę i wpisz calc :P

PostNapisane: 15 sie 2015, o 22:52 
Użytkownik

OdeOn napisał(a):
Mnie wczoraj win10 zaskoczył. Nie ma kalkulatora.

Ewentualnie jak nie ma to można pobrać ze sklepu Microsoft tak jak sapera, pasjansa itp. których defaultowo też nie ma.

PostNapisane: 15 sie 2015, o 22:53 
Nowy

I nawet wbudowany konwerter ma ten kalkulator.

PostNapisane: 16 sie 2015, o 06:56 
Nowy

Dla mnie mankamentem jest to, że nie można np zrezygnować z konkretnego uaktualnienia, np uaktualnienie VS2010 SP1 wpycha się ciągle i zawsze jest bład, w win 7 czy win8.1 po prostu zaznaczyłem to aby już nie wpychało się samo do uaktualnień a w Win 10 niestety tego się nie da zrobić.
Poza tym jest ok, pracuje na dwóch komputerach i nie widze problemów.

PostNapisane: 16 sie 2015, o 09:31 
Użytkownik

avrman napisał(a):
Dla mnie mankamentem jest to, że nie można np zrezygnować z konkretnego uaktualnienia, np uaktualnienie VS2010 SP1 wpycha się ciągle i zawsze jest bład, w win 7 czy win8.1 po prostu zaznaczyłem to aby już nie wpychało się samo do uaktualnień a w Win 10 niestety tego się nie da zrobić. Poza tym jest ok, pracuje na dwóch komputerach i nie widze problemów.

Da się ale w wersji pro i enterprise, w home się nie da ;) .

PostNapisane: 16 sie 2015, o 11:22 
Nowy

avrman napisał(a):
Dla mnie mankamentem jest to, że nie można np zrezygnować z konkretnego uaktualnienia, np uaktualnienie VS2010 SP1 wpycha się ciągle i zawsze jest bład, w win 7 czy win8.1 po prostu zaznaczyłem to aby już nie wpychało się samo do uaktualnień a w Win 10 niestety tego się nie da zrobić.
Poza tym jest ok, pracuje na dwóch komputerach i nie widze problemów.

Jak nie masz wersji home to użyj Edytora Lokalnych Zasad Grupy. Kliknij na lupę wyszukiwania i wpisz gpedit.msc. Potem przejdź do Konfiguracja komputera → Szablony administracyjne → Składniki systemu Windows → Usługa Windows Update. Potem kliknij na Konfigurowanie Aktualizacji Automatycznych i wybierz Włączone. Poniżej ustaw sobie tak jak to miałeś w Windows 8.1.

W wersji home można jedynie ustawić dane połączenie wifi jako taryfowe, ale wtedy na stałe wyłączymy aktualizacje co nie jest dobrym i bezpiecznym pomysłem.

PostNapisane: 16 sie 2015, o 12:24 
Użytkownik

Mam siódemkę i od kilku tygodni pokazuje się ikonka zainstaluj 10. Jako konserwatysta nie lubię zmian. Ale dziś dowiedziałem że dla siódemek jest za free. I to jest miłe. Mam tylko pytanie.
1. Czy w czasie instalacji mogą powstać sytuacje nieodwracalne. Tzn. stracę 7 a nie dostanę 10?
2. Czy mogę bawić się dalej AVR bez dodatkowych instalacji które, są dla mnie "Apage Satanas"?
3. Czy dotyczy to pozostałych programów różne libre office itd ?
PS
Prośba do niektórych. Kochajmy wszyscy się jak do tej pory? Nie ulegajmy niepotrzebnych emocjom.

PostNapisane: 16 sie 2015, o 12:31 
Moderator

Spokojnie mozesz pan instalowac ... nie bedzie apage satanas ;)

PostNapisane: 16 sie 2015, o 12:54 
Nowy

jerzy napisał(a):
... Poniżej ustaw sobie tak jak to miałeś w Windows 8.1. ...

No w win8.1 miałem automatycznie więc niby tak samo jak teraz ale problem w tym ze jak wiedziałem ze jakaś aktualizacja nie przejdzie to mogłem ją dodać do "ukrytych" i więcej się nie pobierała, a tutaj tej możliwości nie widzę.

PostNapisane: 16 sie 2015, o 13:07 
Nowy

To źle Cię zrozumiałem. Przeczytaj w takim razie ostatni post z tej strony:
http://answers.microsoft.com/pl-pl/wind ... c3c?auth=1

PostNapisane: 16 sie 2015, o 16:02 
Nowy

jerzy napisał(a):
To źle Cię zrozumiałem. Przeczytaj w takim razie ostatni post z tej strony:
http://answers.microsoft.com/pl-pl/wind ... c3c?auth=1

O to może w koncu rozwiąże problem - dzięki wielkie. :)

PostNapisane: 17 sie 2015, o 00:27 
Użytkownik

Witam,
niedawno otrzymałem aktualizację windowsa do numerka 10. Moim problemem jest to, iż w porównaniu z wind 8.1 strasznie wolno chodzi. Od momentu uruchomienia do normalnego działania mija jakieś 10 minut a i potem też nie do końca jest dobrze bo strasznie muli. Dysk jest wykorzystywany na 100 % gdzie na win 8.1 nie miałem tego problemu. Praca na tym systemie na razie to katastrofa.
Próbowałem wszystkiego, czyszczenia niepotrzebnych plików (CCleaner), czyszczenie błędów w rejestrach (RegCleaner), defragmentacja, szukanie wirusów, systemowe oczyszczanie dysku i nic - zero poprawy.
Konfiguracja komputera:
Win 10 64 - bit
procesor Intel Core i7 2 GHz
RAM 6 Gb
karta graficzna Intel HD Graphics + NVidia GeForce 525M
dysk twardy magnetyczny HDD 640 Gb.

Proszę o jakąkolwiek podpowiedź co można z tym zrobić.
Pozdrawiam
Vroobee

PostNapisane: 17 sie 2015, o 00:53 
Użytkownik

Zapuść check disk i mem test mi się tek działo przez uszkodzony dysk na 2 komputerach. Szukałbym problemu w sprzęcie niż w systemie, win 10 na pewno chodzi szybciej niż 8 ;) .

PostNapisane: 17 sie 2015, o 01:29 
Użytkownik

Zanim zaczniesz sprawdzać sprzęt to zwróć uwagę na to, czy Ci się nie ściągają jakieś aktualizacje systemu. U mnie na laptopie po aktualizacji do Win 10 w ubiegłym tygodniu kilka razy Windows Update spowodował, że nie można było używać komputera bo cały czas dysk i CPU były prawie na 100%. Żeby nie siać paniki na forum to po aktualizacjach laptop działa "normalnie" ;)

PostNapisane: 17 sie 2015, o 07:26 
Użytkownik

Jeśli chodzi o sprawdzanie dysku, przeskanowałem go HD Tune'em i wyszedł brak uszkodzonych sektorów więc z twardzielem raczej wszystko ok. Aktualizacje sprawdzam cho chwilę czy są jakieś i na bieżąco instaluję ale serio ... nie szło to nigdy tak wolno :/ Już przy samym włączaniu zauważyłem znaczne wydłużenie czasu, który mija od wciśnięcia przycisku power do ekranu logowania. Logowanie też trwa mega długo.

Pomoże ktoś ? Praca na tym jest mega niekomfortowa a nie chcę na razie przeinstalowywać z powrotem do 8.1 :/

PostNapisane: 17 sie 2015, o 18:21 
Użytkownik

Poniżej dodaję zrzuty ekranu z menedżera zadań. Co dziwne wykorzystanie dysku w oknie ogólnym nie przekracza 50 %, natomiast po przełączeniu na widok "wydajność" zawsze sięga prawie 100 %. Disc check zrobiony - nic nie jest uszkodzone, defrag zrobiony, oczyszczanie zrobione, rejestr wyczyszczony, a uruchamia się bite 2 minuty z zegarkiem w ręku. Ktoś, coś ?

ObrazekObrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1