Jacek23 napisał(a):
Czyli float jako argument powinien być jak najbardziej OK
Absolutnie nie OK .... no widzisz że program ci puchnie, widzisz, że koledzy podpowiadają ci , że nie można a ty się nadal upierasz że OK ?

Jacek23 napisał(a):
Gdzei zatem problem? ... albo raczej - czego jeszcze nie wiem
No właśnie w tym, że nie doczytałeś o tej funkcji głębiej - nie zawsze WSZYSTKO wiadomo z nagłówka. Argument float jest TYLKO po to aby można było wpisywać (teraz uważaj)
STAŁE DOSŁOWNE w postaci liczb zmiennoprzecinkowych, czyli np:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
jest ok
tak samo
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
itd itp
ale NIGDY W ŻYCIU argumenty jako zmienne float/double dla funkcji typu _delay_ms() czy _delay_us() ....Jacek23 napisał(a):
Potrzebuję dokładniejsze niż 1 ms wartości opóźnień - np. 1.91, 1.52 ms. to ma być precyzyjne
nie ważne nawet co to ma być - zapoznaj się z timerami sprzętowymi w prockach bo na delayach po prostu zginiesz
------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]Jacek23 napisał(a):
w wspomnianej powyżej książce wyczytałem że w AVR nie obsługuje double i double jest traktowany jak float
No i szkoda że nie przeczytałeś dalej - że odradza się używania tych typów w prockach 8-bitowych jak ognia, wszędzie gdzie można należy stosować wszelkie inne różne metody - a kilka z nich zostało omówionych i pokazanych nawet w tejże książce.
www.youtube.com/mirekk36 ]