Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 21:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 sty 2015, o 18:41 
Użytkownik

Jeśli poradniki będą płatne to kupię bo dużo pożytecznej wiedzy przekazujesz Mirku. Jesteśmy z Tobą.
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 19:21 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Tak, chodzi o adsense w programach Atnelowskich Made in Poland,
kraju szerokich perspektyw, ludzi szanujących cudzą pracę, oraz potrafiących docenić czas poświęcony dla innych, tylko czy aby na pewno.....

LOL... z jakiej bajki ten cytat? :shock: :x :lol:

vincenzo92 napisał(a):
...... Dajcie czas na wyjaśnienie, bo narazie to nic nie wiemy a prawie każdy już wyrzucił z siebie w jakim to on złym i brzydkim kraju nie żyje i jak to ludzi żyć nie dają. Bądźcie rozsądni i dajcie sobie spokój z tymi uwagami na temat polski..............

Nie wiem jak u Ciebie, ale ja mam już trochę 'na karku' i można powiedzieć że swoje przeżyłem.
Jak najbardziej zgodzę się z opiniami że Polak Polakowi wilkiem (a nawet świnią).

Ale jak mawiają twardziele...

Obrazek

PostNapisane: 8 sty 2015, o 19:23 
Użytkownik

Mirku bardzo mnie zasmuciła ta wiadomość :(

Naprawdę nie rozumiem dlaczego gdzieś zawsze znajdą sie takie mendy co uczciwemu i pracowitemu zawsze kłody pod nogi rzucają. Szkoda tym bardziej, że Twoje zaangażowanie i pasja aż kipiały z każdego poradnika, poza tym ten wspaniały dar przekazywania wiedzy i zarażania pasją. Ehh szkoda gadać.....

Może to co teraz napiszę zaboli niektórych ale musze uogólnić, a z moich obserwacji wynikają takie spostrzeżenia: W dzisiejszych czasach nasz system edukacji szkoli CWANIAKÓW i KOMBINATORÓW !!! Dlaczego ano juz odpowiadam, wywodze sie jeszcze z tego pokolenia gdzie wiedzę zdobywało się z książek, gazet, bibliotek, encyklopedii itp. Dzisiaj każdy idzie na łatwiznę, żeby jak najmniejszym kosztem a najlepiej kosztem cudzej pracy zrobić "swoje". Nie zdziwię się jak tego typu osobniki maczały w tym palce. Oczywiście to co napisałem nie dotyczy wszystkich, bo zawsze są pasjonaci, którzy są "wyjątkiem od reguły". I właśnie od takich pasjonatów na szczęście aż roi sie na naszym forum. Nie mniej jednak przepraszam tych co z góry osądziłem.

Tak jak kiedyś w poradnikach opowiadałeś o tajemnym sposobie uczenia się poprzez pomaganie i tłumaczenie innym, to uwierz mi nie byłeś pierwszym, od którego się tego dowiedziałem, bo juz dawno sam na to wpadłem. Jednak argumentowałem sobie to trochę inaczej - jeżeli sam się coś nauczę i to zrozumiem to znaczy, że moge wytłumaczyć tym co tego nie rozumieją. Taka mała dygresja ale tym sposobem uczenia się zaraziłeś wielu co również widać na naszym forum.

A wiedz, że Twoją wiedzę i rzetelność odkryłem już dawno jak natknąłem sie na Ciebie na "elektroda.pl" Już wtedy podziwiałem Twoją argumentację i walkę z malkontentami. Dopiero po kilku latach jak Tymek pokazał mi Twojego bluebooka skojarzyłem fakty.

Kończąc moją wypowiedź - Mirku kibicowaliśmy Ci w sprawie poradników od samego początku i mielismy tą okazję widzieć na żywo twoje zaangażowanie w nie. Nie przestajemy kibicować i wierzymy, że znajdziesz jakieś "salomonowe rozwiązanie".

Co do pomysłów to niestety nie mam głowy do interesów ale jedyne co moge zaproponować to jakbyś chciał odreagować i odpocząć to zapraszam na kuźnię na małe posiedzenie.

Bartek i ekipa

PostNapisane: 8 sty 2015, o 20:06 
Użytkownik

Ja tam osobiście nie widzę problemu by poradniki były za jakąś tam opłatą. Ale pomyślcie o tym szerzej - ja np przez to że poradniki były za darmo zobaczyłem w nich super pomysły a do nich fajne projekty/urządzenia, które zakupiłem. Teraz oglądam kolejne i już jestem gotów zakupić kolejne elementy. Niestety otrzymałem informację, że USB-RS232+Atnel-AIR+MkBootloader to będzie dostępne marzec/kwiecień(??). No cóż będę czekał.
Ja poradniki oprócz mega kopalni wiedzy użytecznej odbieram też jako swoistą reklamę samą w sobie, bo bez nich w życiu bym nie zrobił zakupów w firmie Atnel. A tak naprawdę przygodę zacząłem od natrafienia na kurs Eagla, stamtąd na blog Mirka a potem tutaj. I tak to się kręci - są poradniki, jest reklama, sprzedają się produkty. Jak się zawęzi dostęp do pradników to wg mojej opinii ucierpi na tym reklama samej firmy Atnel.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 20:26 
Użytkownik

Szkoda. Dziwiłem się dlaczego reklamy są w programie, jednak mi nigdy nie przeszkadzały.
Tak samo jak kolega yaiba83 sądze, że gdyby nie poradniki w ogóle bym nie zaczął przygody z AVR-ami i nic bym nie kupił ze sklepu Atnel. Siedziałbym w tej chwili bez celu na krześle, nic nie robiąc, bez zainteresowań.
Myślę, że najlepszą opcją byłyby dotacje. Mam prawie 16 lat, za dużo pieniędzy nie dostaje, ale coś "rzucić" bym mógł chętnie. Dopiero, gdy zacznę pracować postarałbym się regularnie opłacać. Dla dorosłych kolegów opłacanie jest bez znaczenia, jednak dla mnie tak. Myślę, że idea poradników sprzedawanych na krążku DVD straciła by sens. A malkontentów postawić tylko pod murem.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 20:41 
Użytkownik

Nie wiem jak wygląda struktura organizacyjna/moce przerobowe firmy Atnel, ale trochę dziwi mnie fakt sporego oczekiwania na produkty. Z jednej strony Mirek pręży się w poradnikach, że jego produkty są ekstra (i argumentami z poradników mnie przekonał), ale z drugiej strony trochę klapa od strony logistycznej. Zaczęła się ekstra seria super wiedzy, do niej naprawdę ten sprzęt się przydaje. Przemyślałem, że z braku czasu dam zarobić innym i kupię sprzęt sprawdzony i nie będę się katował na stykówce a tu fail. Teraz jeszcze poszedł dym o reklamy googla...
Panie Mirku chyba będzie trzeba się przespać - może rano jak głowa będzie świeża to będą dobre pomysły na lepsze jutro :)

PostNapisane: 8 sty 2015, o 21:06 
Użytkownik

yaiba83 napisał(a):
Ja tam osobiście nie widzę problemu by poradniki były za jakąś tam opłatą. Ale pomyślcie o tym szerzej - ja np przez to że poradniki były za darmo zobaczyłem w nich super pomysły a do nich fajne projekty/urządzenia, które zakupiłem. Teraz oglądam kolejne i już jestem gotów zakupić kolejne elementy.

Ingvarusk napisał(a):
gdyby nie poradniki w ogóle bym nie zaczął przygody z AVR-ami i nic bym nie kupił ze sklepu Atnel.

Przyłączam się do tych opinii kolegów.Jeśli poradnik byłby płatny to wahałbym się czy go kupić,bo po prostu niewiedziałbym o tym czymś/module prawie nic,czy mi się to coś spodoba lub czy będzie mi w ogóle potrzebne i czy w ogóle sobie z tym poradzę.
Ja równierz tu trafiłem z You Tube dzięki darmowym poradnikom.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 21:17 
Użytkownik

Wiecie co, mam już dość całego tego zabijania, terroryzmu, ku**stwa, polityki, dżihadystów, wojen i w ogóle (dlatego nie oglądam TV), ale to co przed chwilą przeczytałem spowodowało że mam ochotę wstać, chwycić jednego czy drugiego za pysk i strzelić w pape. Najlepiej krzesłem. Metalowym. Z kilka razy.
Jak można być takim nie odpowiedzialnym idiotą (przepraszam za wyrażenie, ale to prawda) i "zgłaszać" reklamy w darmowym, wysokiej klasy produkcie? Skoro chcesz używać dany program za darmo, to nie narzekaj na reklamy. A że reklamy są też w wersji płatnej? Ojej :) Nie podoba Ci się, nie używaj. Doceń pracę i czas autora.

Jestem za wprowadzeniem jakiś "mikro" opłat za dostęp do poradników. Albo dobrowolne wpłaty. Z jednej i z drugiej opcji chętnie skorzystam.

Mirku, powiedz, jak możemy Ci pomóc?
Jesteśmy z Tobą!

PostNapisane: 8 sty 2015, o 21:31 
Użytkownik

No widzisz są ludzie i ludziska. Mnie tam akurat te reklamy nie prześladowały a przynajmniej nie były zbyt natrętne jak to ma miejsce np na portalach typu onet, wp gdzie strony szukasz pod toną reklam. Ale są ludzie o trudnym charakterze co ci powiedzą "przecież doceniam pracę i czas autora - zapłaciłem za program, nie wziąłem za darmo" itp itd Kto pracował z ludźmi ten wie co to znaczy...
Jeśli chodzi o opłaty za poradniki nawet te mikro to też jest problem żeby to w życie wdrożyć. Teraz pod filmikami są łapki. Jak klikniesz lubię to, to od razu na fejsie wszyscy twoim znajomi widzą, że jest coś takiego jak Atnel i to jest szybka reklama. Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej/regulaminowej na innych serwisach. Bo wiesz, że ludzie nie mają co robić ino regulaminy czytają...

PostNapisane: 8 sty 2015, o 21:38 
Użytkownik

Ja powiem to burastwo Wsi tak robi jak zrobiło burastwu dać gnoju z sianem za takie zachowanie.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 21:45 
Użytkownik

foreste napisał(a):
Ja powiem to burastwo Wsi tak robi jak zrobiło burastwu dać gnoju z sianem za takie zachowanie.

Nie obrażałbym tak WSI. Sam z takiej pochodzę i uwierz mi - w mieście większych buraków idzie znaleźć. Choć trochę racji masz. Jestem myśliwym i
jednego czy drugiego bym odstrzelił za takie *&^$%&*&$R^$.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 21:47 
Użytkownik

Witam wszystkich

Poradniki Mirka są fantastyczne jeśli chodzi o wiedzę w nich zawartą ale także sposób jej przekazania no i jeszcze efekty specjalne :D
Tylko ci którzy nigdy nic nie zrobili podobnego nie potrafią tego docenić a Mirek daje to nam za darmo.
Wpływy z tych marnych reklam to z pewnością tylko kropla w morzu potrzeb.

Osobiście jestem za tym aby wprowadzić dobrowolne dotacje ponieważ zapewne bardzo duża część osób gdyby miała zapłacić określona kwotę,
nawet powiedzmy 5zł za poradnik wolała by pójść i szukać wiedzy za darmo.

Sporo osób na naszym forum fajnie pisze, że nie mogą się doczekać na moduły zestawy lub książki a ciekawe,
czy zakupiło sobie jakiś gadżet Atnelowski.

Przypomnę, że Mirek stworzył je głównie po to aby prosić nas o wsparcie.

Co jakiś czas robię zakupy w sklepie Mirka i widzę, że gadżety nadal są dostępne a innych towarów brakuje.

O czym może to świadczyć.
Albo Mirek tych gadżetów zamówił 1000
Albo poprostu spora część nie chce go wspierać.

Czytając różne posty na naszym forum wielu użytkowników pochlebnie pisze o poradnikach i całokształcie tego co robi Mirek.
Więc jak się pojawiły gadżety w sklepie powinny zejść, że tak powiem na pniu a tu są nadal dostępne.

Podejrzewam, że Mirek się trochę zawiódł na forumowiczach którzy fajnie piszą lecz go nie wspierają.
No niestety sporo osób u nas by chciało mieć wszystko za darmo.

Trochę się rozpisałem więc kończę mam jeszcze jedną propozycję aby oprócz dobrowolnych dotacji
zrobić dobrowolny abonament.

Ja osobiście zapłacił bym abonament Mirkowi ale bez jakiegoś dostępu premium niech poradniki będą nadal darmowe.
Ja dorzucę się do tego aby pomóc innym w taki sam sposób jak robi to Mirek.

Pozdrawiam Paweł.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 21:49 
Użytkownik

Ja natomiast zastanawiam się czy wszystkie osoby zrobiły to świadomie zgłaszając te reklamy do google. Bo przyznam, sam nie wiem może coś nie doczytałem, ale nie wiedziałem że w programach są umieszczone reklamy (teraz po tym poście wyjasniła sie moja zagadka) może gdzieś jest wzmianka na forum .
Zagadka:
Kupiłem GB i dostałem pixelfactory. Po paru dniach uruchamiam program, włącza mi się program i wyskakuje okienko z reklamą. Myśle kurcze gdzieś wbił mi się jakiś wir lub coś podobnego i odpala mi jakąś reklamę (wcześniej trochę kombinowałem w necie). Po chwili analizowania z twierdziłem że to nie wir i tak powinno być. Pewnie to reklama od MIrka. A co jeśli inni odebrali to w podobny sposób i zgłaszali to jako jakiś wir lub coś podobnego nie świadomi że szkodzą Mirkowi.

Jednak to była moja jedyna reklama która wzbudziła we mnie zainteresowanie

Oczywiście do tych nieświadomych nie można zaliczać wszystkich

Jeśli jest taka wzmianka o tych reklamach w programach to oczywiście przyznaje się nie wszystko czytam.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 21:51 

matekogon napisał(a):
Co jakiś czas robię zakupy w sklepie Mirka i widzę, że gadżety nadal są dostępne a innych towarów brakuje.

O czym może to świadczyć.
Albo Mirek tych gadżetów zamówił 1000
Albo poprostu spora część nie chce go wspierać.

Czytając różne posty na naszym forum wielu użytkowników pochlebnie pisze o poradnikach i całokształcie tego co robi Mirek.
Więc jak się pojawiły gadżety w sklepie powinny zejść, że tak powiem na pniu a tu są nadal dostępne.

Podejrzewam, że Mirek się trochę zawiódł na forumowiczach którzy fajnie piszą lecz go nie wspierają.
No niestety sporo osób u nas by chciało mieć wszystko za darmo.

Trochę się rozpisałem więc kończę mam jeszcze jedną propozycję aby oprócz dobrowolnych dotacji
zrobić dobrowolny abonament.

Ja osobiście zapłacił bym abonament Mirkowi ale bez jakiegoś dostępu premium niech poradniki będą nadal darmowe.
Ja dorzucę się do tego aby pomóc innym w taki sam sposób jak robi to Mirek.

Pozdrawiam Paweł.

No niestety też to zauważyłem, post o wsparciu nic nie kosztuje.....

PostNapisane: 8 sty 2015, o 21:54 
Użytkownik

matekogon - wzmianki o reklamach sa w kazdym prawie poradniku .

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:01 
Użytkownik

Tak w poradnikach jest mowa o występujących reklamach w poradnikach i na forum ale nie słyszałem że wyskakują podczas uruchamiania programu. Korzystam z MK i nie widziałem tego wcześniej . Dla tego wywołało takie zainteresowanie z mojej strony to wyskakujące okno z reklamą. Jeszcze jak by na tym oknie pisaała nazwa programu to od razu bym się domyślił że to od pixela a tu nic.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:03 
Użytkownik

matekogon napisał(a):
Tak w poradnikach jest mowa o występujących reklamach w poradnikach i na forum ale nie słyszałem że wyskakują podczas uruchamiania programu. Korzystam z MK i nie widziałem tego wcześniej . Dla tego wywołało takie zainteresowanie z mojej strony to wyskakujące okno z reklamą. Jeszcze jak by na tym oknie pisaała nazwa programu to od razu bym się domyślił że to od pixela a tu nic.

No w tym poradniku ktorego Mirek zdjal z wizji jak wol powiedziane o reklamach w MKbootloaderze .

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:03 
Użytkownik

Mój kolega powiedział kiedyś tak: polandia cebulandia

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:05 
Użytkownik

A może Mirek sam się wypowie jak to wygląda od strony technicznej jeśli chodzi o dobrowolne dotacje? Chyba każdy z nas chciałbym móc wspomóc Mirka, ale obawiam sie że od strony techniczno prawnej nie jest to takie różowe.

Kiedyś na jednym z forów spotkałem się z Tym że każda dotacja była nagradzana specjalnym statusem na forum i podpisem informującym że dany użytkownik wspiera forum, myślę że to też było by ciekawe urozmaicenie.

Ostatnio edytowano 8 sty 2015, o 22:09 przez Wilu88, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:07 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Zawsze można na YT publikować zajawki poradnika, taki trailer zwiększający apetyt.

"Zajawka" na YT to bardzo dobry pomysł.
Potem odpłatny, ograniczony czasowo dostęp on-line do pełnego materiału, bez możliwości "zdojenia" na dysk.

matekogon napisał(a):

No właśnie,gdyby każdy kupił choć jeden gadżet...

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:07 
Użytkownik

jachu napisał(a):
matekogon napisał(a):

No w tym poradniku ktorego Mirek zdjal z wizji jak wol powiedziane o reklamach w MKbootloaderze .

Może było powiedziane ale ja mówię o Pixelfactor a mam go od grudnia więc w tedy poradnika jeszcze nie było

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:09 
Użytkownik

Mam pewną propozycję:
Np co 10 wstrzyknięcie wsadu (w wersji darmowej) trzeba wypełnić reeflink. za każdy jest około 3zł. Jest to jakiegoś typu reklama gdzie nptrzeba poczekać 10 sec i popatrzeć na oferty firm i następnie jest przekierowanie do innej strony.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:10 
Użytkownik

P3ndz3l3k czy to znaczy że będziesz kręcił poradniki?

Powiem tobie że sam myślałem o tym. Tyle że dysponuję jeszcze ograniczoną wiedzą więc nie bardzo wiem o czy bym mógł nakręcić poradnik .

Chyba że był by jakiś konkretny temat w kierunku którego bym coś opracował i przekazał wiedzę .

Może założymy jakiś dział i zbierzemy kilka osób które mogą poświęcić trochę czasu dla innych Przez kręcenie poradników.
Wiadomo nie dorównamy Mirkowym poradnikom bo to profeska jest .
Ważny jest temat i przekaz wiedzy .
I na końcu każdego poradnika będziemy wstawiali reklamę Mirka. Podrzuci on nam jakiś klip wideo krótki reklamujący .

Ja chętnie bym też poświęcił swój czas ile mogę na kręcenie poradników mimo że nigdy tego nie robiłem.

Teraz będę próbował zrobić soldermaskę farbą do szkła jak mi się uda to mogę zrobić taki poradnik od początku do końca jak wynokać pcb z soldermaską.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:16 
Użytkownik

Według mojej skromnej opinii, jeżeli wprowadziłoby się opłaty za korzystanie z tak dobrych i obszernych poradników jakie tworzy Mirek, liczba osób zajmujących się hobbystycznie AVR raczej by nie rosła jak w chwili obecnej (można to zauważyć po liczbie osób na forum oraz po projektach DIY). A to dlatego że Mirek jest jedyny w swoim rodzaju (za to mu bardzo dziękuję). Umie dobrze przekazać wiedzę i jest dość cierpliwy.
Dla osób które dopiero co zaczynają z AVR najważniejsze jest wprowadzenie w ten magiczny świat, podstawy oraz pomoc w rozwiązywaniu problemów (sprzętowych jak i programowych). Ja sam dzięki poradnikom od Mirka, nauczyłem się podstaw. Mogę powiedzieć, że to Mirek mnie zaraził tą pasją.
W przypadku gdy poradniki będą płatne to wątpię czy ktoś się znajdzie z początkujących osób żeby zapłacić za coś, za co nie jest pewny że go to zainteresuje. A trailery nie zawsze obrazują istotę sprawy.

A malkotenci zawsze będą, obojętnie co by się nie robiło - więc Mirek nie przejmuj się.

Podsumowując:
Jestem przeciwny wprowadzaniu stałych opłat, ale jestem za wprowadzeniem wolnych datków. Gdzieś ktoś pisał (i chyba był to Mirek), że wolne datki (darowizny) to skomplikowana sprawa i (chyba) nieopłacalna.
Ewentualnie to jakiś sponsoring od firm elektronicznych czy pokrewnych (np przez reklamy statyczne w programach czy w filmach).

A znając życie - Ci co się deklarują, że będą płacić na 100%, to zapłacą kilka razy a potem przestaną (krowa która dużo ryczy mało mleka daje)

Koniec mojej małej opinii.

Ostatnio edytowano 8 sty 2015, o 22:30 przez danielos, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:19 
Użytkownik

Zwykle nie odzywam się jak mam czas siedzę czytam czasem oglądam.
Widzę już 3 strony łajna i bzdur. Jeśli reklamy były nie zgodne z regulaminem to dupa zbita kierownik nie doczytał ktoś wyczaił moment i zaraportował.
Teraz Mirek musi znaleźć zgodną z regulaminem drogę na dodatkową reklamę i tyle.

A wasze "szczere" wywnętrzanie się że Wy wszyscy tu na forum kochacie reklamy a szczególnie oglądać ..... śmiechu warte.

A jak tak bardzo chcecie pomóc to kupcie pełna wersję

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:25 
Użytkownik

danielos napisał(a):
W przypadku gdy poradniki będą płatne to wątpię czy ktoś się znajdzie z początkujących osób żeby zapłacić za coś, za co nie jest pewny że go to zainteresuje. A trailery nie zawsze obrazują istotę sprawy.

No to może te pierwsze części za free,jak praca z Eclipse,podłączenie procka i miganie diodą.Tak żeby początkujących przyciągnąć.Pozostałe poradniki, te bardziej zaawansowane, powinny być odpłatnie.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

pikczu napisał(a):
A jak tak bardzo chcecie pomóc to kupcie pełna wersję

Albo gadżet !

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:29 
Nowy

yaiba83 napisał(a):
.... Ale pomyślcie o tym szerzej - ja np przez to że poradniki były za darmo zobaczyłem w nich super pomysły a do nich fajne projekty/urządzenia, które zakupiłem. Teraz oglądam kolejne i już jestem gotów zakupić kolejne elementy......
Ja poradniki oprócz mega kopalni wiedzy użytecznej odbieram też jako swoistą reklamę samą w sobie, bo bez nich w życiu bym nie zrobił zakupów w firmie Atnel. A tak naprawdę przygodę zacząłem od natrafienia na kurs Eagla, stamtąd na blog Mirka a potem tutaj. I tak to się kręci - są poradniki, jest reklama, sprzedają się produkty. Jak się zawęzi dostęp do pradników to wg mojej opinii ucierpi na tym reklama samej firmy Atnel.

I ja podpisuję się pod tą wypowiedzią.
Należę do grupy specyficznych ludzi, tzn. zanim zacznę coś robić (kupować) wcześniej staram się zdobyć jak największą wiedzę, poczytać, zrozumieć itp.
Jako "oglądacz" jestem od początku tego Forum i czytam zdecydowaną większość postów, choć po moich tego nie widać.
Również obejrzałem wszystkie poradniki Mirka, kupiłem książki, programator, jak również wśród znajomych interesujących się mikrokontrolerami przekazuję informacje o produktach, bądź ciekawych (moim zdaniem) układach bądź poradnikach.
Wiem, że sporo osób dzięki temu produktami Atnel się interesuje.
Sam jestem mocno początkujący i mimo olbrzymiego pociągu do elektroniki i dużych możliwości mikroklocków zadaję sobie pytanie - czy oby na pewno to wszystko mnie wciągnie na tyle, aby w to się "bawić" i przeznaczać pieniądze. Jak pisałem w jednym z moich pierwszych postów tak się składa, że w mojej rodzinie muszę być specem od naprawdę wielu specjalności i dawać sobie w tym dobrze radę, przez co na hobby pozostaje naprawdę niewiele, albo wręcz niewystarczająco mało czasu.
Myślę, że jest sporo ludzi podobnych do mnie, tzn. którzy sami nie do końca są przekonani, czy oby na pewno chcą zacząć przygodę z mikrokontrolerami i ich programowaniem.
To właśnie darmowe oprogramowanie (czasami okrojone, ale jednak użyteczne), poradniki i to Forum pomaga w pierwszych, jakże ważnych krokach, które decydują o dalszych losach zainteresowania w tej tematyce.
A teraz do sedna, uważam że gdyby nie było nawet okrojonych, ale darmowych programów, Forum, czy poradników, mnóstwo osób by w ogóle nie zainteresowało się działalnością Mirka firmy, a tym bardziej nie dokonała zakupu jego książek, czy produktów.
Wiem to sam po sobie, gdy jest inna znana na elektrodzie i allegro firma oferująca odpłatne kursy w bascomie i C.
Co z tego, że mają nawet darmowe "próbki" swoich poradników i kursów, skoro jestem wręcz pewien, że mają zainteresowanie na poziomie 1/50 będącej u Mirka.

Oczywiście osoby zainteresowane, siedzące w temacie lub będące na 100% przekonane, że wiążą swoją działalność (nawet zarobkową) z programowaniem są zdecydowane płacić w różnej formie za dostęp do poradników, forum itp. gdy śmiem twierdzić większość po otrzymaniu informacji o konieczności dokonania wpłaty za dostęp do informacji, poradników, forum itp. po prostu by odeszłą gdzie indziej szukać informacji lub w przypadku dużej determinacji szukała "lewego" dojścia do tych zasobów.

Uważam, że to właśnie "darmowa" formuła obowiązująca dotychczas była, a w zasadzie jest największą siłą szeroko rozumianej działalności Mirka.
Gdyby nie to, to mało kto by w ogóle znał nazwę firmy Atnel, a w przypadku jej profilu działalności dokonał zakupu książek, czy też oferowanych produktów.
Nie ukrywam, że i ja dzięki temu dokonałem już kilku zakupów i poleciłem moim znajomym.

Konkludując - nadal podtrzymuję, że dotychczasowa forma szeroko rozumianej działalności Mirka to największy jej atut i tego bym absolutnie nie zmieniał.
Niestety, z racji moich zainteresowań i posiadanej wiedzy nie jestem w stanie nic specjalnie sensownego zaproponować - po prostu się na tym nie znam.

Niewątpliwie należy dokonać zmian wszędzie tam, gdzie naruszony został regulamin, aby przeciwnicy Mirka nie mieli się do czego przyczepić, a jednocześnie spróbować wypracować metodą, dzięki której takie, czy inne wynagrodzenie będzie wpływało za włożoną pracę.

Pozdrawiam wszystkich.
Mirek - głowa do góry, odpocznij trochę, a sam zobaczysz, że dasz sobie znakomicie radę (być może dzięki podpowiedziom Twoich fanów).

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:37 
Użytkownik

Nie sądze by byli to malkontenci, którym przeszkodziła reklama w programie/poradniku. Jeśli im się nie podoba niech nie korzystają - szczytem głupoty i cebulandii byłoby używać i donosić na Mirka...

Z drugiej strony konkurencja? Przecież nie widać na horyzoncie żadnej firmy, która ma w ofercie swoje moduły i książki. Ktoś po prostu zazdrości, że pomimo papierkologii i procedur Mirkowi udało się tak dobrze rozwinąć Atnela.

Przychylam się do każdej propozycji, która miałaby pomóc Mirkowi dalej rozwijać firmę i reklamować swoje dzieła.

Nic nikomu do tego co Mirek umieszcza w swoich programach, które też są (nie wszystkie, ale są) darmowe...

całe zajście chyba można skomentować tak:
https://www.youtube.com/watch?v=qy03EDdDsBw

Tym razem dopuszczam taki komentarz .... ale następnym ...... : SunRiver

PostNapisane: 8 sty 2015, o 22:48 
Użytkownik

Lepiej usuń link bo ja za takie coś dostałem ostrzeżenie :)

PostNapisane: 8 sty 2015, o 23:03 
Użytkownik

Trudno... link jest naprawdę adekwatny do zawiści niektórych ludzi by zrobić coś takiego...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1