Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 gru 2024, o 00:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2014, o 19:03 

Bez modelu na biurku nie jestem w stanie ci pomóc, wszystkie opcje opisałem powyżej.
Zaczął bym od zabezpieczenia mosfeta, schematy masz na necie co i jak.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2014, o 19:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Bez modelu na biurku nie jestem w stanie ci pomóc, wszystkie opcje opisałem powyżej.
Zaczął bym od zabezpieczenia mosfeta, schematy masz na necie co i jak.

Nie no, spoko ;) i tak mi sporo podpowiedziałeś :) Po prostu to moje ustrojstwo nie chce działać i tyle :) dam sobie z tym spokój bo nic innego nie wymyślę:) dzięki za wszelkie podpowiedzi jeszze raz ;)

PostNapisane: 14 paź 2014, o 19:18 

Nie poddawaj się, sam walczyłem sporo czasu temu z projektem SN1533 z elki i efekty były podobne, tj. udało mi się uzyskać stabilny zasilacz, ale miał dosyć marny czas odpowiedzi, tj. powyżej kilku ms.

Tutaj kluczowe jest dobranie Ck, oraz "prądu" bramki tj. prądu jaki płynie przez parę tranzystorów sterujących bramką, ewidentnie tam jest problem, gdyż górny opamp wzbudza się jak zaczyna brać udział czepił bym się jego ;).

PostNapisane: 14 paź 2014, o 21:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ech, no co bym nie robił to zamiast stabilizatora mam genertor. Podejrzewam że to wina źle zrobionej płytki. Możliwym jest że ten długi rezystor 10W pomiarowy wprowadza do układu indukcyjność i przez to są oscylacje? Bo jeden kiedyś mi pęknął na pół i w tej całej ceramice był zatopiony drut oporowy nawinięty na jakimś stalowym rdzeniu... No ale czemu ta piła na wyjściu.. Ech. zmieniałem wartości rezsytancji w obwodzie sterowania bramką, nic to nie dawało. Nie mam sił do tego. Chyba kupie LT3080 3 sztuki, połącze równolegle, zrobie tak jak Dave z EEvBLOG'a i będzie spokój. I chyba taniej wyjdzie. Muszę wszystko przemyśleć jeszcze ale dzięki za wsparcie ;)

PostNapisane: 14 paź 2014, o 21:24 
Użytkownik

Witam kolegę .
Jeśli chodzi o zasilacze mam kilka dokumentacji wraz z wzorami płytek
jeśli chodzi ci o mocny zasilacz to 0-30V 0-10A mogę dać dokumentację
polecam również zasilacz mikroprocesorowy był już gdzieś publikowany 0-25v 10mA-5A
napisz który chcesz to wrzucę .

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 paź 2014, o 21:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

driver0207 napisał(a):
Witam kolegę .
Jeśli chodzi o zasilacze mam kilka dokumentacji wraz z wzorami płytek
jeśli chodzi ci o mocny zasilacz to 0-30V 0-10A mogę dać dokumentację
polecam również zasilacz mikroprocesorowy był już gdzieś publikowany 0-25v 10mA-5A
napisz który chcesz to wrzucę .

Hej;) Bardzo by mi pomógł jakiś pewny i sprawdzony projekt. Nie chce bardzo mocneho zasilacza bo z trafo pociągnę jedynie 6A maksymalnie więc chciałbym zasilacz 0d 0-30V i 0-3 ewentualnie 5A. Jeżeli masz coś pewnego i sprawdzoengo to byłbym Ci bardzo wdzięczny ;)

Mógłbym kupić gotowy sprzęt ale jestem ambitny i chciałbym się czegoś nauczyć w sumie ;)

PostNapisane: 14 paź 2014, o 21:52 
Użytkownik

ok w takim razie dam tobie dwa sprawdzone zasilacze obydwa pracują wzorowo do dziś .
jeden to mikroprocesorowy zasilacz bardzo polecam lecz jest bardzo trudny w kalibracji.Myślę że sobie poradzisz w paczce jest cała dokumentacja wraz instrukcją uruchomienia.
a drugi to bardzo prosty zasilacz od 0 -30v i z tego co pamiętam 0-5a

Autor postu otrzymał pochwałę

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 14 paź 2014, o 22:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ten mikroprocesorowy wygląda na całkiem fajny sprzęt... Chyba to właśnie jego wykonam :) dzięki za super materiały :)

PostNapisane: 14 paź 2014, o 23:32 
Użytkownik

Tak jest całkiem fajny . Dość dokładny dużo zabezpieczeń i przydatny jest przycisk wyłączania wyjścia. Zrobisz sobie na laminarce w corelu ładny panel i będzie profesionalny zasilacz xD

PostNapisane: 15 paź 2014, o 00:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Tak sie zastanawiam, mam trafo 170VA 2x14V, myślisz ze mogę je wykorzystać w tym projekcie? Bo w wymaganiach jest ze powinno byc 200W. Troche nowy toroid kosztuje ;-)

PostNapisane: 15 paź 2014, o 09:48 
Użytkownik

Zgadza się nie warto zmieniać ten powinien wystarczyć. A i te stabilizatory napięcia 7812 , 7912, 7805 daj na ten sam radiator co końcówki mocy bo lubią się grzać. Na końcówki mocy polecam 2sc5200 łatwy montaż i wydzielają mało mocy grzewczej mój zasilacz ma radiator od komputera chyba od jakiegoś amd wraz z wentylatorem i spokojnie wystarcza. Jak będziesz miał jakieś problemy z uruchomieniem daj znać a pomogę.

PostNapisane: 15 paź 2014, o 18:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzięki Kolego, właśnie studiuje posty na innym forum o tym zasilaczu. Aż mnie rączki świerzbią jak to się mówi żeby go zmajstrować choć chwilowo brak gotówki ;) ale jestem na sto procent pewien że to jest to! ;) Ciekawią mnie jeszcze parametry dynamiczne tego sprzętu ale będę musiał do not op-ampów i LM723 zajrzeć. Jeszcze raz dzięki za pokazanie go bo kiedyś już go gdzieś widziałem ale to były moje początki z elektroniką i nawet mi się nie sniły takie projekty ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1