Witam Koledzy
Ostatnimi czasy znalazłem jakiś stary akumulatorek od chińskiego MP4 ( temat jest jednak o zasilaczu
) i chciałem go naładować. I udało mi się to zrobić przetworniczką na MC34063 (z regulacją napięcia wyjściowego potencjometrem w niewielkim zakresie) lecz musiałem zaczynać od małych napięć bo jak dałem od razu 5V to prąd chciał mocno podskoczyć. I tak sobie wtedy pomyślałem że w przyszłości przyda mi się pewnie jeszcze parę razy jakiś dobry zasilacz mogący pracować np jako źródło prądowe (choćby do zabawy z POWER LED'ami) no i ogólnie w warsztacie taki zasilacz to podstawa - tak sobie wtedy pomyślałem
. No i zapytałem Wujka Google o taki zasilacz. Co mi wsykoczyło? 1000 x electronics-lab w różnych, coraz to bardziej cudownych wersjach z elektroda.pl. Zasilacz zachwalany co nie miara ale mając na uwadze posty
Rezasurmar'a i jego obiekcje co do tej konstrukcji postanowiłem poszukać czegoś innego. No i znalazłem na naszym wspaniałym forum (jak zwykle konkretnie i szybko) odpowiedź na moją żądze posiadania dobrego "warsztaciaka". Padło na konstrukcje z EdW która jest wynikiem bardzo dokładnego podejścia autora do tematu projektowania zasilacza. Mimo obaw stwierdziłem że zaryzykuje i jako moją 4 (z poprzednich 3, dwie działają
) konstrukcje wybrałem właśnie ten zasilacz. Transformator jaki posiadam to
TOROID 230V / 2x14,4V 170VA. Ukończyłem właśnie schemat stabilizatora, i miałbym do Was, drodzy Koledzy, kilka istotnych pytań.
1) Czy poniższy schemat jest prawidłowy? Pytam bo może w EdW jest jakiś drobny błąd o którym nie wiem a być może forumowi mistrzowie Analogu ( wiecie o kim mówię
) mieli już do czynienia z tą konstrukcją?
2) Czy kondensator wejściowy o pojemności 10000uF i napięciu znamionowym 50V będzie odpowiedni?
3) Wymyśliłem sobie że jakbym kiedyś chciał mieć na wyjściu 2V i 3A to mi tranzystor odparuje (no może nie odparuje ale na pewno strzeli nawet przy sporym radiatorze) więc chcę zrobić jakiś dodatkowy układ który przełączy mi na wyższy odczep (z 14,4VAC na 28,8VAC) lub niższy w zależności od napięcia wyjściowego. Jak najlepiej taki układ zrealizować? czy wystarczy np tranzystor z diodą zenera na bazie, na której katode będę podawał napięcie z wyjścia i jak np będzie tam te 14V to mi przęłączy na wyższy odczep?
4) chciałbym aby zasilacz dało się zaprogramować ( oczywiście uC do wszystkiego ;D ) a zatem czy do regulacji napięcia z ATmegi mogę użyć PWM przepuszczone przez filtr dolnoprzepustowy i bufor w postaci jakiegoś szybkiego i dobrego Op-Ampa?
5) Co byście zmienili na schemacie by ukłąd działał dobrze i stabilnie?
6) Czy jako zasilacz pomocniczy +- 5V może posłużyć osobny transformator, z jednopołówkowym prostowaniem napięcia dodatniego i ujemnego + para 7805 i 7905? dawać do nich radiatory? Trafko pomocnicze jest niewielkie, 12VAC i 1A.
Proszę o pomoc i dobre rady. Części już zamówione więc to na pewno będzie ten zasilacz.
Pozdrawiam