Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lut 2025, o 16:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2014, o 19:53 
Użytkownik

Koledzy od pewnego czasu chodzi mi po głowie pytanie jak są projektowane bardziej złożone układy elektroniczne. Patrząc na swój przykład to składam sobie układ na stykówce i testuję go . A teraz biorąc np wzmacniacz audio , kartę muzyczną do PC, falownik , zasilacz impulsowy itp To jak oni to projektują przecież nie składają wszystkiego na stykówce żeby się dowiedzieć czy ten rezystor ma być takiej wartości czy innej :lol: Muszą jakoś dobierać elementy. Jakich programów używają ? Czy ktoś z was pracował w jakiejś większej firmie gdzie projektowano urządzenia elektroniczne i przybliżył by mi tą informację

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2014, o 19:58 

Bardzo prosto, powstają modele, prototypy, albo na uniwersalnych (przy grubszych elementach) albo na prototypowych płytkach PCB, krótka seria.

Część rzeczy można przeliczyć na kartce, część wynika z doświadczenia, a część wychodzi w praniu i trzeba modyfikować projekt.

PostNapisane: 14 paź 2014, o 20:26 
Użytkownik

matekogon napisał(a):
...przecież nie składają wszystkiego na stykówce żeby się dowiedzieć czy ten rezystor ma być takiej wartości czy innej

Szkoda, że nie zrobiłem kiedyś fotki przy projektowaniu jednego ze sterowników... takiej pajęczyny na stykówce nawet prawdziwy pająk by się nie powstydził :)

PostNapisane: 14 paź 2014, o 22:57 
Użytkownik

Witam,

matekogon napisał(a):
Koledzy od pewnego czasu chodzi mi po głowie pytanie jak są projektowane bardziej złożone układy elektroniczne. Patrząc na swój przykład to składam sobie układ na stykówce i testuję go . A teraz biorąc np wzmacniacz audio , kartę muzyczną do PC, falownik , zasilacz impulsowy itp To jak oni to projektują przecież nie składają wszystkiego na stykówce żeby się dowiedzieć czy ten rezystor ma być takiej wartości czy innej :lol: Muszą jakoś dobierać elementy. Jakich programów używają ? Czy ktoś z was pracował w jakiejś większej firmie gdzie projektowano urządzenia elektroniczne i przybliżył by mi tą informację

Kolega czytałem gdzieś kiedyś, że prototyp Amigi 1000 wykonano właśnie na kilkdziesięciu takich płytkach i do zaprezentowania wieźli to na jakieś targi.
Wyobraża sobie ktoś, że gdzieś w takim projekcie jakiś kabelek się obluzował ? Ja bym rwał włosy z głowy i płakał :D
A stykówki nie są takie złe - nie mam z nimi naprawdę problemu. Do tego trzeba jednej zasady: "Ordnung muss sein". Jak będę prezentował kiedyś w dziale DIY mój sterowniczek do wyświetlacza matrycowego LED, to pokażę jak u mnie wyglądają takie prototypy.
Na zobrazowanie dam jakąś fotkę:
Obrazek

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 14 paź 2014, o 23:03 
Użytkownik

Różne efekty wirtualnej pracy można też podglądnąć np w takich programach jak symulatory obwodów:

http://www.electronics-micros.com/softw ... simulator/

niekiedy go używam - choć mógłby być bardziej rozbudowany, ale za to jest prosty i przejrzysty.

PostNapisane: 15 paź 2014, o 00:00 
Użytkownik

Trochę odejdę od tematu i pewnie oberwie mi się od moderatorów, ale muszę dodać coś od siebie :)

Symulacje układów mogą być wykonywane w oprogramowaniu PSpice.
Jednak naprawdę polecam program Yenka, który świetnie się nadaje nie tylko do symulacji, ale też nauki działania obwodów elektronicznych.

Odnośnie projektowania układów to nawet niedawny hit pt. Raspberry Pi wyglądał jako prototyp na początku w ten sposób (źródło: http://www.raspberrypi.org/raspberry-pi-2006-edition/):

Obrazek

Wersje dostępne w sprzedaży wyglądają jednak trochę lepiej :D

PostNapisane: 15 paź 2014, o 16:17 
Użytkownik

A jak dobieracie elementy elektroniczne jak ich jest tyle na rynku że można zawrotu głowy od tej ilości i rodzajów dostać . Czym się kierujecie?

PostNapisane: 15 paź 2014, o 16:21 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Doświadczenie i noty katalogowe podpowiadają co i gdzie użyć. ;-)

PostNapisane: 16 paź 2014, o 18:47 
Nowy

a doświadczenie podpowiada, że najpierw musisz zdecydować:
- czy będzie to jeden układ
- czy krótka seria
- czy produkcje seryjna
jeśli seryjna to jedna z najważniejszych rzeczy to dostępność w sklepach/hurtowniach, czas dostarczenia, cena, metoda składowania (taśmy) itp, itd..

PostNapisane: 16 paź 2014, o 19:28 
Użytkownik

@GanzConrad - bardzo słuszna uwaga! Też zanim zacząłem swoje stery to najpierw obdzwoniłem sklepy czy scalaki są w stałej dostawie i czy nie kroi się jakaś zmiana. To bardzo istotne jeśli planuje się większą serię.

PostNapisane: 17 paź 2014, o 08:56 
Nowy

a projekt płytki zaczynamy od... wyboru i zamówienia obudowy ;-)
byłbym wdzięczny gdyby ktoś podzielił się informacją z jakich firm korzysta przy składaniu krótkich serii (pick&place + lutowanie na fali)
zależałoby mi na firmach będących jednocześnie hurtownią i producentem

Strefa czasowa: UTC + 1