Witam,
matekogon napisał(a):
Koledzy od pewnego czasu chodzi mi po głowie pytanie jak są projektowane bardziej złożone układy elektroniczne. Patrząc na swój przykład to składam sobie układ na stykówce i testuję go . A teraz biorąc np wzmacniacz audio , kartę muzyczną do PC, falownik , zasilacz impulsowy itp To jak oni to projektują przecież nie składają wszystkiego na stykówce żeby się dowiedzieć czy ten rezystor ma być takiej wartości czy innej

Muszą jakoś dobierać elementy. Jakich programów używają ? Czy ktoś z was pracował w jakiejś większej firmie gdzie projektowano urządzenia elektroniczne i przybliżył by mi tą informację
Kolega czytałem gdzieś kiedyś, że prototyp Amigi 1000 wykonano właśnie na kilkdziesięciu takich płytkach i do zaprezentowania wieźli to na jakieś targi.
Wyobraża sobie ktoś, że gdzieś w takim projekcie jakiś kabelek się obluzował ? Ja bym rwał włosy z głowy i płakał

A stykówki nie są takie złe - nie mam z nimi naprawdę problemu. Do tego trzeba jednej zasady: "Ordnung muss sein". Jak będę prezentował kiedyś w dziale DIY mój sterowniczek do wyświetlacza matrycowego LED, to pokażę jak u mnie wyglądają takie prototypy.
Na zobrazowanie dam jakąś fotkę:
z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89