Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 gru 2024, o 09:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23  Następna strona

Jak oceniasz przydatność "Eclipse Gadget"
Bardzo przydatny gadżet 73%  73%  [ 240 ]
Średnio przydatny program 10%  10%  [ 34 ]
Nie mam zdania 7%  7%  [ 23 ]
Kompletnie bez sensu skoro wszystko jest w samym eclipse 6%  6%  [ 19 ]
U mnie program w ogóle nie działa 4%  4%  [ 13 ]
Liczba głosów : 329
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 wrz 2014, o 09:02 
Moderator

Dodam oczywiście - żeby nie było - że POMYSŁ na taki OLED Gadżet .... powstał w głowie kolegi rezasurmar ;) .... pisał zresztą o tym wcześniej .... i oczywiście to mnie zainspirowało, żeby sobie też to zrobić :lol: ...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 wrz 2014, o 09:18 

No teraz to jest po prostu ideał, nie trzeba patrzeć na monitor, a na osobnym displayu wyświetlają nam się komunikaty :D.

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 09:20 
Użytkownik

Będzie Gadget obsługiwał takiego OLEDa w 'standardzie'? :)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 09:57 
Moderator

Slawas napisał(a):

A myślicie, że warto ? ....

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 10:16 

mirekk36 napisał(a):
Slawas napisał(a):

A myślicie, że warto ? ....

Teraz to już nie ma odwołania.

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 10:19 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Teraz to już nie ma odwołania.

powiedziało się A, to trza powiedzieć i B(eee) :lol:

Oczywiście żaruje;) ale taka funkcyjka byłaby świetna ;) no chyba że masz dość Mirku ;)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 10:26 
Moderator

Nefarious19 napisał(a):
no chyba że masz dość Mirku

Nie nie ;)
Obrazek
nie mam ;) .... zrobi się

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 10:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
nie mam .... zrobi się

;)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 10:50 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Nie nie nie mam .... zrobi się

W końcu się zmobilizowałem i zamówiłem OLEDa :)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 11:21 
Użytkownik

Łaaał :D fajnie to wygląda i w sumie jak ktoś ma chęci a mało miejsca na ekranie monitora to i użyteczne :)

A czy będzie możliwe używanie tego z innymi wyświetlaczami? Czy konkretnie do oledów będzie to jakoś przywiązane w ramach zwiększania ich popularności?

Czy będzie to oddzielny program? Ten "Oled Gadget"?, który będzie czytał wypluwane do pliku informacje przez "Eclipse Gadgeta"? Czy może będzie to funkcjonalność wbudowana w samego Eclipse Gadgeta? - Przyznam, że byłoby to chyba praktyczniejsze rozwiązanie :)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 12:02 
Moderator

misiulu napisał(a):
A czy będzie możliwe używanie tego z innymi wyświetlaczami?

oooo co to to nie ;) .... toż byłaby to robota bez sensu - tak myślę ... ;) po to generuję plik z danymi, żeby każdy mógł w ramach wprawki sam sobie coś takiego zrobić - na swoim własnym wyświetlaczu .... a tak? gdybym ja miał robić na różne wyświetlacze to co rusz miałbym pytanie

"a czy nie można by jeszcze dorobić na wyświetlacz XXX, albo na YYY albo na ZZZ albo na "nnn" ;) i bym tak robił i robił i robił ... i robił ...

misiulu napisał(a):
Czy konkretnie do oledów będzie to jakoś przywiązane w ramach zwiększania ich popularności?

Dlatego w ramach lenistwa i samolubstwa - dlatego że mi się ten wyświetlacz podoba i dlatego że sam chcę mieć taki gadżet na oledzie przed oczami (choć brzmi to może brutalnie) to dlatego - dodam na OLED'a ;) ... co ciekawe na dowolnego OLED'a - będzie można podłączyć do procka albo OLED I2C albo SPI .... albo dwa naraz i na dwóch będzie się to samo wyświetlać :lol:

a że robię to dla siebie to z miłą chęcią jak zwykle - tak samo jak gadżetem podzielę się efektami pracy z wami ....

misiulu napisał(a):
Czy może będzie to funkcjonalność wbudowana w samego Eclipse Gadgeta? - Przyznam, że byłoby to chyba praktyczniejsze rozwiązanie

no właśnie wbuduję to w Eclipse Gadgeta - skoro uważacie że tak może być ;)

ale uwaga! .... udostępnię protokół danych jaki Eclipse Gadget będzie wypluwał przez RS232 więc nadal każdy będzie mógł sobie sam zrobić to na swoim własnym wyświetlaczu ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Chociaż sam bym chętnie zobaczył w naszym DIY jak ktoś by sam we własnym zakresie z tego pliku tekstowego zrobił własny taki gadżet i to nawet na całkiem inny wyświetlacz .... A gdyby był większy wyświetlacz i będzie zainteresowanie to wtedy Eclipse gadżet będzie mógł wypluwać jeszcze więcej informacji ;)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 12:11 
Użytkownik

To mi wlasciwie 'stay on top' juz nie przeszkadza, bede mial wszystko dostepne pod reka poza ekranem, nic nie bedzie mi zaslaniac. :lol:
A wersje gadzeta ktora tworzy juz ten plik z danymi mozna juz sciagnac?

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 12:33 
Użytkownik

Noo to już wiadomo co i jak i powiem Ci mi Mirku, że jak zwykle ułatwisz nie tylko sobie, ale i nam robotę i w dodatku za darmo i w dodatku przy okazji pomoże Ci to w rozpowszechnianiu oledów i oprogramowania. Złoty środek znalazłeś hehe

Ja to się bardzo cieszę, że udostępnisz protokół do komunikacji RS232 bo jak będę miał wolnego czasu to właśnie spróbuje przystosować sobie to do wyświetlacza jaki mam akurat pod ręką. Oledy zamówię przy okazji jak już inne rzeczy będą dostępne w sklepie w jednym zamówieniu :D

Bo sam plik też super, ale w przypadku gdy chcemy te dane wykorzystać poza komputerem to trzeba dodatkowo napisać program wysyłający to np. na rsa albo USB :P, a tak to wiadomo, że używamy eclipse gadżeta podczas pracy czy zabawy i w łatwy sposób możemy połączyć to z prockiem. Moim zdaniem BOMBA! :D

A w przypadku oledów to już w ogóle ludziska będą mieli na gotowe :D

Także, aby chęci Cię nie opuszczały bo dajesz nam super narzędzia do nauki, rozrywki i roboty za co dzękujem :D

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 12:56 
Moderator

charsz napisał(a):

a to już dawno działa ;) nie pamiętam od której wersji nawet ;) masz ptaka na dole dzięki któremu można włączyć tworzenie tego pliku

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 13:50 
Użytkownik

Kolego Misiulu, naprawdę uważasz że jest to za darmo? Przecież jesteśmy jego kopalnią pomysłów, testerami i winnymi tych wszystkich funkcjonalności. Fakt, nie płacimy za to, ale w zamian dobrze by było jakbyśmy spróbowali przynajmniej "rozreklamować" Gadget'a w innych środowiskach (społecznościach), co by ilość użytkowników się powiększyła. Myślę, że Mirek wolałby taką zapłatę za swoje nieprzespane noce oraz pracę jaką włożył w tej naprawdę świetny program.
(wazelina mode off ;p)

Programik dostał obsługę OLED? Super! Fajnie byłoby to podpiąć pod jakieś inne wyświetlacze. Skoro idzie po RS232, to myśle, że na wyświetlaczu z Nokii 3310 uda mi się to wyświetlić, bo na wyświetlaczu z rozwalonej nawigacji raczej nie dam rady. Jeszcze.

Mirek, a co gdyby w E.G. była możliwość pluginów...? każdy by sobie mógł napisać swój do swojego wyświetlacza... i by było też fajnie. (ok, wiem, głupi pomysł)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 14:10 
Użytkownik

@Shiro
Za darmo - chodziło mi, że nie wymaga za akurat tę pracę dosłownie pieniędzy, albo zakupu jakiegoś konkretnego produktu np. samych oledów, albo książki itp.

A to, że ktoś chce się odwdzięczyć w jakikolwiek sposób za czyjąś pracę to każdy ma na to inne pomysły, sumienie i chęci. To że Ty uważasz, że to powinno być rozreklamowanie w innych środowiskach to ok. Ja np. wole kupić jakieś produkty w sklepie u Mirka, chociaż na siłę są mi w danym momencie nie potrzebne.
Chodzi o to, że Mirek daje nam wolną rękę co do tego jak ktoś się odwdzięczy (lub nie - są też tacy ludzie) poprzez właśnie nie nakładanie dodatkowych obostrzeń co do dostępności tego oprogramowania.

Także wydawało mi się, że to jest zawarte między wierszami, że dobrze by było jak dostajesz coś za darmo, dać coś od siebie... w jakikolwiek sposób (nawet jak mówisz będąc testerem na forum).

Dodatkowo podziwiam Mirka za to jakim jest człowiekiem, że właśnie wierzy ludziom w ich dobrą wolę i intencję i wychodzi do nas z ręką właśnie udostępniając to za darmo bo na pewno będą ludzie co tylko skorzystają i nawet nie powiedzą dziękuję :) Fajne jest to, że Mirek tego nie krytykuje, a stara się zachęcać do tego, abyśmy byli lepszymi ludźmi :) Takie moje skromne zdanie...

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 14:11 
Moderator

Shiro napisał(a):
Fakt, nie płacimy za to, ale w zamian dobrze by było jakbyśmy spróbowali przynajmniej "rozreklamować" Gadget'a w innych środowiskach (społecznościach), co by ilość użytkowników się powiększyła. Myślę, że Mirek wolałby taką zapłatę za swoje nieprzespane noce oraz pracę jaką włożył w tej naprawdę świetny program.
(wazelina mode off ;p)

czy mode wazelina czy nie wazelina - to naprawdę byłoby miło ;)

wyobraźcie sobie, że ostatnio ktoś do mnie pisze na Skype (początkująca osoba) i mówi, że ma problemy z pierwszym skonfigurowaniem eclipse itp ... No to ja od razu (ponieważ EG ma "Quick configure workspace") ... pytam czy ma Eclipse Gadżeta - a nadmienię, że osoba bywa na naszym forum .... mówi mi:

"nie mam - a co to jest ?"

i tak się zastanawiam ja sam - JAK TO JEST ;) ... że ludzie tego nie widzą ? ... Więc jeśli nawet na naszym forum nie widzą - to co dopiero mówić o innych forach - jeśli Wy nie pomożecie ? ;)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 14:24 
Użytkownik

A mi się wydaje, że nie oglądał Twojego poradnika. Ja oglądałem raz i po kilku dniach - odpaliłem sobie Eclipse LUNA w wersji x64 w niestandardowej ścieżce. Wiem, to mój grzech, bo religia nakazuje inaczej, ale na szczęście jestem ateistą więc... Musi być po mojemu ;p
Skoro siedzi tu na forum, to jak można nie było zauważyć pierwszego ogłoszenia? Ja staram się wejść w każdy dział i przynajmniej rzucić okiem na zawartość, aby wiedzieć gdzie co się mniej więcej znajduje.

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 14:34 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
i tak się zastanawiam ja sam - JAK TO JEST ;) ... że ludzie tego nie widzą ? ... Więc jeśli nawet na naszym forum nie widzą - to co dopiero mówić o innych forach

Czasem patrzeć nie znaczy widzieć :P, a do tego ludzie często wolą wykorzystać czas kogoś innego niż samemu najpierw poszukać odpowiedzi :)
A przez to, że Mirek miły to dobijają się od razu do niego hehe

Przy okazji jest literówka w dymku z podpowiedzią co robi przycisk "Quick configure workspace" i tam jest ....spellcheckong, czyli o na i wymienić trzeba :D

Również przy okazji spytam się czy na blogu pojawi się kiedyś opcja szukaj? Już wiele razy by mi się przydała zamiast po spisach lecieć i tytułach newsów.

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 14:34 
Moderator

Shiro napisał(a):
Ja staram się wejść w każdy dział i przynajmniej rzucić okiem na zawartość,

ty tak, i pewnie jeszcze ze 100 innych osób też tak ... ale mówię ci jest sporo osób, które działają inaczej ;) ... trudno mówić że coś źle robią - każdy z nas jest inny ... Ale to tylko pokazuje - że jednak fajnie gdy osoby, które widzą E-Gadżeta - wspomną o nim TU i TAM - swoim znajomym itp

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

misiulu napisał(a):
spellcheckong, czyli o na i wymienić trzeba

hahaha nawet fajna nazwa wyszła - jakby z HongkKongu :lol: ... (dzięki - poprawię)

misiulu napisał(a):
Również przy okazji spytam się czy na blogu pojawi się kiedyś opcja szukaj? Już wiele razy by mi się przydała zamiast po spisach lecieć i tytułach newsów.

eeeeh żebym to ja jeszcze wiedział jak i umiał to zrobić ;)

------------------------ [ Dodano po: 19 minutach ]

A jednak ;) udało się dodać jakieś tam wyszukiwanie na blogu i nawet działa toto :)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 14:54 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
eeeeh żebym to ja jeszcze wiedział jak i umiał to zrobić ;)

Ja niestety bloggera nie używałem nigdy więc nie wiem jak to zrobić. :(

Może to coś pomoże jeżeli to w ogóle do tego :)
http://technologyfly.blogspot.com/2012/06/add-google-search-box-in-your-blogger.html

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 14:56 
Moderator

już się udało misiulu ;) dzięki że o tym wspomniałeś ....

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 14:58 
Użytkownik

No tak ,chwila moment i szukanie na blogu już jest i działa! hehe

Cytuj:
już się udało misiulu ;) dzięki że o tym wspomniałeś ....

To jak zwykle ja dziękuje :D

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 15:44 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
charsz napisał(a):

a to już dawno działa ;) nie pamiętam od której wersji nawet ;) masz ptaka na dole dzięki któremu można włączyć tworzenie tego pliku

Dodam tylko od siebie, ze plik out_data.txt tworzy się w katalogu z którego odpalono E.G.
Jako że uruchomiłem go poprzez dwuklik na archiwum .zip, to chwilę się naszukałem tego pliku :)
Siedział w jednym z katalogów w temp-ie:)
Więc lepiej wypakować program do konkretnego katalogu i dopiero go uruchomić :)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 15:56 
Moderator

Slawas napisał(a):
Więc lepiej wypakować program do konkretnego katalogu i dopiero go uruchomić

:lol: zdecydowanie lepiej

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 16:41 
Nowy

Z wyświetlaczem 4x40 Eclipse Gadget też ładnie współpracuje :D
Informacje w programie:
Obrazek
A tu to samo, ale na HD44780:
Wtyczka do LCDSmartie "wyciąga" z pliku out_data.txt poszczególne informacje i prezentuje w takiej oto formie :)
ObrazekObrazek

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 17:32 
Użytkownik

Jakby tak wykorzystać przejściówkę USB <> SPI na MCP2210... :)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 18:02 
Nowy

[malkontent trybe on:]
Łojezuuu... dopiero co zainstalowałem Gadget-a w wersji 1.0.7, a tu już 1.0.20??? I znowu to ściągać trzeba, rozpakowywać...
[malkontent trybe off:]
Dobra robota Panie Mirku! Przy okazji zainstalowałem nowszego ECLIPS-a... :)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 18:51 
Użytkownik

Gadget ma już ponad 1MB :) Panie Mirku, piszesz to w czystym WinAPI że to tak mało zajmuje czy co? ;) (tak wiem, wyłączone doklejanie debugów... itp.)

Odpaliłem programik, patrze - brak ikonki backupu... ojej, coś się pokiełbasiło... no ale odpaliłem Eclipse i... MAGIA - ikonka się pojawiła :) Już spanikowałem, że autor coś nie chcący popsuł i nie zauważył.

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 19:20 
Użytkownik

Jak nie ma co pakować :) to nie ma ikonki ... wg mnie bardzo świetna sprawa bo po co robić puste zipy z nie wiadomo jaką nazwą :)

PS też się na to nabrałem ale później pomyślałem jak wyżej :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1