Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 gru 2024, o 09:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna strona

Jak oceniasz przydatność "Eclipse Gadget"
Bardzo przydatny gadżet 73%  73%  [ 240 ]
Średnio przydatny program 10%  10%  [ 34 ]
Nie mam zdania 7%  7%  [ 23 ]
Kompletnie bez sensu skoro wszystko jest w samym eclipse 6%  6%  [ 19 ]
U mnie program w ogóle nie działa 4%  4%  [ 13 ]
Liczba głosów : 329
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 wrz 2014, o 21:45 
Moderator

micky napisał(a):
s. numerowania wersji w uC to ja sobie akurat pomagalem w ten sposób, że definowalem to w preprocesorze i wypluwalem RSem, zeby wiedziec ktora wersja (a byly tworzone co rusz) jak pracuje.

O widzisz pan, to na kuźni sobie o tym pogadamy ;)

micky napisał(a):
A pamiętasz Mirku jak 'wypluwalem' jednolinijkowe podsumowanie w eclipsie? Kto by pomyślał, że tak przyjemnie to rozbudujesz

No jakże bym nie pamiętał - to właśnie dlatego wymieniłem ciebie jako INSPIRATORA (prowokatora) tego pomysłu Gadgeta ;) - jesteś jakby jego PraOjcem :lol:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2014, o 22:18 
Użytkownik

Ja wiem, ze uzywanie 'Debug' jest religijnie zabronione, ale jak zapomnimy o nieszczesnym Debug to gadzet liczy ale zostaje w statusie 'wait for compilation...'
ikonka z kolorowymi kuleczkami ma tooltip 'Settings'. Fajnie by bylo jakby ten tooltip dawal info czemu miga bo o ile pamietam to chyba nie tylko niebieska moze migac ? :)

ps. czy daloby sie zrobic w settings ustawianie 'stay on top'?

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 22:22 
Użytkownik

Ja też uważam, że jakiś numerek wersji to najmniej ważny z tego wszystkiego. Lepiej jak Mirek mówi na funkcjonalność przeznaczyć ten czas.

Wersjonowanie potrzebne jest, jak jest potrzebne. Changelog i te sprawy. Najlepiej jak linuksowskie - jak tu kolega wyżej wspomniał. Jednak jak się ogarnia wszystko i jest to w danym momencie tylko kula u nogi to po co na to poświęcać więcej czasu niż jest to konieczne? Dla sztuki? Jasne..., tylko jak ma się nadmiar czasu ... :>

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 00:06 
Moderator

OK ... no dobra - wersja 1.0.20 ;)

Obrazek

Obrazek

co w niej mamy ? (tylko proszę nie krytykujcie że niepotrzebne czy coś tam .... jak gadżet to gadżet - a nóż widelec się przydadzą te fiuczery)

1. Ikonka MkAvrCalca ma własne Menu pod prawym klawiszem myszy a w nim:
    - możliwość przesłania pliku HEX (ścieżki) do MkAvrCalculatora
    - możliwość zaprogramowania procka z poziomu MkAvrCalculatora (wiem wiem - po co? skoro jest w Eclipse ... ale...)
    - możliwość ZRESETOWANIA procka z poziomu GADGETU - no to już chyba wygoda ? co ? ;)
    - DWUKLIK na ikonce MkAvrCalca ma dwojakie działanie
a.) - programowanie procka - jeśli wcześniej przesłaliśmy ścieżkę do pliku HEX
b.) - ZRESETOWANIE procka - jeśli wcześniej ścieżka nie była przesłana (więc nie trzeba wchodzić w MENU)

2. Gdy zmieniamy programator w Gadżecie to UWAGA! zmienia się też w MkAvrCalculator ALE .... TYLKO i wyłącznie dla tych programatorów w ramce "szybkiego wyboru"[/list]

Obrazek

czyli jeśli w Eclipse NADAMY sobie nazwy programatorów tak jak w tej ramce (pierwszym trzem programatorom) łącznie z STK500v2 (jak ktoś ma taki) ... to ładnie się zmienią w MkAvrCalc. Czy nie można wybrać innego ? ... ano można - tylko trzeba w MkAvrCalc uaktywnić ten CZWARTY programator "własny wybór" i wtedy możemy mieć że tak powiem połączenie piękne z dowolnym innym programatorem wybranym w Eclipse z jakimś tam ustawionym w MkAvrCalc. (Ale uwaga - opcje te są jeszcze w fazie Beta ;) ... spokojnie - nic się nie stanie - tylko obawiam się że jeszcze przy tym przełączaniu mogą wyjść jakieś BUG'i małe)

3. Od teraz - jeśli w GADŻECIE zmienia się projekt no i procek znaczy się - to w zależności od wersji MkAvrCalculatora, działa to tak:

- gdy wersja MkAvrCalc DEMO/FREE - to gadżet dostaje tylko informacje o rozmiarze rodzajów pamięci procka - ale nie może wymusić zmiany procka na stałe

- gdy PEŁNA wersja MkAvrCalc - to Gadżet za każdym razem ustawia nam wybrany w projekcie procek

uuuuf to na razie tyle - kładę się spać ...

PAMIĘTAJCIE - że teraz to trzeba pobrać i GADŻETA i MkAVrCalca - który nadal jest pod tym samym numerkiem "build 67"

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 00:26 
Użytkownik

Jutro potestuję. Mirku mam pytanko czy widziałeś mój poprzrdni post? O tray i autostart dla mkavrcalc?

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 00:28 
Moderator

majster napisał(a):
Jutro potestuję. Mirku mam pytanko czy widziałeś mój poprzrdni post? O tray i autostart dla mkavrcalc?

A tak - widziałem ale zapomniałem odpowiedzieć - niestety z pewnych względów przynajmniej na razie nie mogę tego zrobić z tym programem :(

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 09:37 
Użytkownik

Super! :D Nowe funkcjonalności :) Bardzo dziękuję.

Potestowałem i mam uwagi oraz pytania:
Obrazek

- Na czerwono zaznaczone, że po przesłaniu HEXa i wgrywaniu kilka razy z opcji "Write to MCU" to owszem przełącza się na ZAPIS jednak ani pojemność, ani informacja "ZAPIS DO AVR" się nie pokazuje i jest cały czas jako odczyt. Wystarczy ręcznie ponownie kliknąć na "ZAPISZ" i pojawia się wszystko jak trzeba.

- Na żółto zaznaczyłem tekst. Pojawia się jak ścieżka jest nieprawidłowa, ale coś go przysłoniło :P

- Ta opcja "pokaż plik hex" to jak działa? Wybaczcie, że to może głupie pytanie :( bo czy zaznaczone czy nie to nic się nie dzieje.

-U mnie wersja PEŁNA AVR Calca także poprawnie ustawia się procek jeżeli Calca uruchomimy pierwszego, a później gadget. Ale jeżeli odwrotnie to czy przy wykorzystaniu opcji RESET, SEND HEX czy WRTIE... to nie ustawia nam procesora i wtedy nie działa nawet reset z menu gadgeta.

- To samo jak nawet uruchomimy jako pierwszy Calc ale ręcznie zmienimy procka z listy to również opcja z gadgeta przestają działać tzn. działają lecz calc nie może ich do końca wykonać bo procesor zły.

Reszta jak ustawiony procek czyli RESET oraz dwuklik i wgrywanie wsadu z różnych MENU działa jak należy :D

Programatorów nie sprawdziłem bo mam jeden :P

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 10:05 
Moderator

misiulu --> ok pobierz jeszcze raz MkAvrCalc i sprawdź ok ? please ;)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

aha jeśli chodzi o kolejność uruchamiania MkAvrCalca ... to spokojnie - na razie działa po prostu ZAWSZE zmiana procka gdy zmienia się on w projekcie ... i muszę jeszcze rozwiązać żeby pojawiał się gdy MkAvrCalc odpalony jako drugi ... fakt ... ale to jeszcze trochę potrwa

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 10:40 
Użytkownik

Teraz calc wykrywa procka nawet jak uruchomiony jako drugi, jako pierwszy również :D

Potwierdzam zmianę procka w calcu jak się kompiluje inny projekt lub zmienia z poziomu gadgetu oraz zrobi clean. Calc ładnie łapie te zmiany.

Po przesłaniu hexa do calca również już pojawiają się poprawnie informacje w calcu o zapisie i pojemności :D.

Także do zrobienia pozostał napis zakryty w przypadku nieistniejącego hexa we flashu oraz jak się zmieni ręcznie z listy procesor w calcu to już żadna zmiana w gadgecie czy kompilacja nie wstawia ponownie poprawnego procesora.

Również powiedz Mirku proszę o tej funkcji pokaż plik hex do czego ona?

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 11:52 
Moderator

misiulu napisał(a):
Także do zrobienia pozostał napis zakryty w przypadku nieistniejącego hexa we flashu

Tutaj kompletnie nie za bardzo wiem o co kaman ? ... mógłbyś doprecyzować ?

misiulu napisał(a):
oraz jak się zmieni ręcznie z listy procesor w calcu to już żadna zmiana w gadgecie czy kompilacja nie wstawia ponownie poprawnego procesora.

JUŻ zadziała ;) trza pobrać jeszcze raz - jak zwykle ;)

misiulu napisał(a):
Również powiedz Mirku proszę o tej funkcji pokaż plik hex do czego ona?

Ta opcja ważna jest tylko przy odczycie HEX'a z procka - wtedy po odczytaniu pojawi się okienko i pokaże się zawartość HEX w nowym oknie

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 12:12 
Użytkownik

Miałem się nie odzywać ale przeczytałem ciekawa rzecz, a mianowicie odczyt hex z procesora. Czy zawsze jest to wykonalne czy da się to jakoś zablokować?

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 12:14 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
misiulu napisał(a):
Także do zrobienia pozostał napis zakryty w przypadku nieistniejącego hexa we flashu

Tutaj kompletnie nie za bardzo wiem o co kaman ? ... mógłbyś doprecyzować ?

Jak spojrzysz na obrazek, który zamieściłem wyżej to masz żółtym okręgiem zaznaczony kawałek czerwonego napisu. Pojawia się on w miejsce napisu FLASH jak plik podany w ścieżce (HEX) nie istnieje. W przypadku EEPROM, czyli niżej wyświetla się prawidłowo. W przypadku FLASH tylko ten początek zaznaczony okręgiem "Poda".
mirekk36 napisał(a):
Ta opcja ważna jest tylko przy odczycie HEX'a z procka - wtedy po odczytaniu pojawi się okienko i pokaże się zawartość HEX w nowym oknie

No tak :P, kto by pomyślał, że miałoby to jakąś funkcjonalność przy zapisie hehe
mirekk36 napisał(a):
misiulu napisał(a):
oraz jak się zmieni ręcznie z listy procesor w calcu to już żadna zmiana w gadgecie czy kompilacja nie wstawia ponownie poprawnego procesora.

JUŻ zadziała ;) trza pobrać jeszcze raz - jak zwykle ;)

No już jest lepiej. Procesor ustawia się ponownie jeżeli skompilujemy inny projekt. Jednak nie ustawia się jak kompilujemy ten sam.

Czyli jeżeli przestawimy procesor i skompilujemy ponownie ten sam projekt co przed chwilą to procesor się nie ustawi na prawidłowy. Jeżeli jednak skompilujemy inny projekt niż przed chwilą to wskoczy ten co trzeba z nowego projektu.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Cytuj:
Miałem się nie odzywać ale przeczytałem ciekawa rzecz, a mianowicie odczyt hex z procesora. Czy zawsze jest to wykonalne czy da się to jakoś zablokować?

Lock bity ustawić i raczej nie powinno się dać odczytać albo same jakieś losowe wartości odczyta. Ale w praktyce tego nie sprawdzałem to nie wiem na 100% :D

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 12:16 
Moderator

Shiro napisał(a):
Czy zawsze jest to wykonalne czy da się to jakoś zablokować?

Nie zawsze ;) po to są panie - LOCKBITY w procku ;) w MkAvrCalculator masz zakładkę aby je ustawiać. Bity zabezpieczające przed odczytem hexa właśnie ;)

tylko zawsze powtarzam przy tej okazji - bo zwykle każdy myśli że "ACH jak zabezpieczę LockBitami to już NIKT nie odczyta mojego WSADU"

Po czym ktoś próbuje odczytać MkAvrCalcem i zdziwienie na twarzy bo JAK TO!? .... przecież dało się odczytać i nawet wyświetlił się HEX :(

ale nie nie - ten wyświetlony HEX to zepsuta KASZANKA podana grzecznie przez procek - zamiast prawidłowego wsadu :lol:

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 14:38 
Użytkownik

Hmm... czyli dobrze mi się zdawało, że raczej nie na się odczytać poprawnie z jakiegoś przypadkowo zdobytego procka wsadu... W sumie to i dobrze, ale z drugiej strony - byłby możliwy backup/recovery innego.
Chyba że się mylę i jednak się da w jakiś magiczny sposób odczytac, to niech mnie koledzy uświadomią.

Tyle update'ów programu, a ja wciąż nie mam jak posprawdzać zdecydowanej większości opcji ;/

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 14:45 
Moderator

Shiro napisał(a):
Chyba że się mylę i jednak się da w jakiś magiczny sposób odczytac, to niech mnie koledzy uświadomią.

Ja widzę, że jak koledze nie powiem wprost to nie dostrzeże o co w tym chodzi ;) ... chodzi o WŁASNOŚĆ INTELEKTUALNĄ. Jak napiszesz wsad do urządzenia, i będziesz je sprzedawał - to chyba byś sam chciał się zabezpieczyć przed tzw "amatorami cudzych gruszek" czyli przed takimi co to nie uszanują cudzej własności - odczytają twój wsad, sami zrobią prostą elektronikę - bo siła twojego urządzenia drzemie w kodzie, i w 5 minut będą mieli do sprzedaży twój produkt po niższej cenie. Podobałoby ci się to ?

Sądzę że nie - i dlatego producenci procków robią takie mechanizmy aby autorzy kodów mieli ochronę, żeby nikt nie mógł tego odczytać ...

Więc pytania o to czy są jakieś inne hakerskie metody aby to obejść są nawet nie na miejscu .... szczególnie na tym forum. Nie mówię tego broń Boże ze złością czy coś - tylko no chciałem do końca ci uświadomić w czym rzecz ok?

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 14:53 

Nawet w urmetach (budki telefoniczne) kodowane były epromy, co prawda dosyć prosto, bo zmieniona była tylko kolejność podłączenia Bitów na szynie ;).
W Avrkach jest nawet blokada dalekiego kopiowania pamięci, by nie mieć możliwości np. z zewnętrznego RAM wywołać kopiowanie wewnętrznego flash do zewnętrznego ramu. Co np. było możliwe w Atmega128 jeżeli nie włączyłeś tej blokady, można było śmiało przekopiować cały flash na zewnątrz ;).

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 14:59 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Shiro napisał(a):

Ja widzę, że jak koledze nie powiem wprost to nie dostrzeże o co w tym chodzi ;) ... chodzi o WŁASNOŚĆ INTELEKTUALNĄ. Jak napiszesz wsad do urządzenia, i będziesz je sprzedawał - to chyba byś sam chciał się zabezpieczyć przed tzw "amatorami cudzych gruszek" czyli przed takimi co to nie uszanują cudzej własności - odczytają twój wsad, sami zrobią prostą elektronikę - bo siła twojego urządzenia drzemie w kodzie, i w 5 minut będą mieli do sprzedaży twój produkt po niższej cenie. Podobałoby ci się to ?

Sądzę że nie - i dlatego producenci procków robią takie mechanizmy aby autorzy kodów mieli ochronę, żeby nikt nie mógł tego odczytać ...

Więc pytania o to czy są jakieś inne hakerskie metody aby to obejść są nawet nie na miejscu .... szczególnie na tym forum. Nie mówię tego broń Boże ze złością czy coś - tylko no chciałem do końca ci uświadomić w czym rzecz ok?

Ależ ja nigdy, przenigdy nie miałem na myśli podkradać komuś wsad czy tym bardziej coś w stylu zarobkowo, nie NIGDY!
Chodziło mi tylko i włącznie o to czy da się czy się nie da. NIE DA SIĘ - odpowiedz już uzyskałem i to powiem nawet - zadowalającą.

Dobrze, że są takie zabezpieczenia.

Mirku, nie wiem jak inne osoby się zapatrują na Własność Intelektualną czy jakąkolwiek inną własność, ale ja po prostu nie mógłbym zarabiać na czyjeś pracy. Nie jestem złodziejem jeśli to miałeś na myśli. Wole nie mieć niż sobie przywłaszczyć.

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 15:17 
Moderator

Shiro napisał(a):
Nie jestem złodziejem jeśli to miałeś na myśli.

Szkoda, że tak odbierasz to co napisałem - myślałem (choć mogłem się mylić - po zadanym pytaniu) że nie orientujesz się nie w tym co to własność intelektualna bo to chyba każdy wie - powiedziałem tylko że właśnie Lock Bity do ochrony tego służą .... uwierz mi, że nie każdy wie na początku drogi z prockami co to są i do czego - LockBity - a mi trudno ocenić nieraz po pytaniach czy ktoś wie czy nie ....

Więc nie bierze tego tak do siebie i w ten sposób ... bo nie to miałem na myśli ....

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 18:10 
Użytkownik

Niesmialo przypomne swoj post:

Ja wiem, ze uzywanie 'Debug' jest religijnie zabronione, ale jak zapomnimy o nieszczesnym Debug to gadzet liczy ale zostaje w statusie 'wait for compilation...'
ikonka z kolorowymi kuleczkami ma tooltip 'Settings'. Fajnie by bylo jakby ten tooltip dawal info czemu miga bo o ile pamietam to chyba nie tylko niebieska moze migac ? :)

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 18:28 
Użytkownik

@mirekk36: No ok, ale napisałeś to tak sugestywnie, że tak to właśnie odebrałem. Wiem co to własność intelektualna i też nie chciałbym (jak wszyscy tutaj) aby ktoś wykorzystywał moje pomysły, wiedzę, pracę bez mojej wiedzy i zgody.
Pytałem o to "kopiowanie" wsadu i zabezpieczenia się przed tym do poszerzenia mojej dosyć ubogiej wiedzy na temat uP. Warto widzieć takie (raczej) podstawowe rzeczy. Bynajmniej tak mi się wydaje :)
Mam jeszcze pytanie - czy do tak zabezpieczonego procka (lockbity) da radę coś jeszcze wgrać czy jest on już na 100% ReadOnly? Pytam, bo dostałem w spadku od "kolegi" (wiecznie zalatany, zwariowany elektronik, który jak Mirek - nigdy nie śpi ;) i programista C/ASM w jednym) kilka starych ATMEGA8, bo już ich nie używa bo siedzi na PICach i innych takich. Tylko, że nie wiadomo czy na 100% są jeszcze sprawne, a jeden jeszcze działał w jego "budziku" niedawno.

@Charsz: Always On Top to dobry pomysł - popieram.

Drogi autorze programu, czy spełnisz prośbę kolegi Charsz? ;)

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 18:44 
Moderator

Shiro napisał(a):
Mam jeszcze pytanie - czy do tak zabezpieczonego procka (lockbity) da radę coś jeszcze wgrać czy jest on już na 100% ReadOnly?

No właśnie żaden ReadOnly - a niby dlaczego miałby być ReadOnly ? ;) ... panie kochany to że zamiast odczytać prawidłowy wsad odczytasz sieczkę po zabezpieczeniu nie oznacza że nie można nic zapisać do procka. KAŻDE wgranie nowego wsadu robi z procka dziewicę zarówno jeśli chodzi o WSAD i LockBity ... więc nie ma problemu

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 19:00 
Użytkownik

To znaczy, że w najlepszym wypadku będę miał 5 sztuk ATMEGA8 ;D

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 19:04 
Użytkownik

Shiro napisał(a):
Always On Top to dobry pomysł - popieram.

Program teraz jest always on top. Chcecie tę opcję w programie bo chcecie to wyłączyć?

Tylko w jakim celu? charsz powiedz proszę kiedy Ci się coś takiego przyda w praktyce bo mi do tej pory to nie potrzebne :P

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 19:15 
Użytkownik

misiulu: chce to wylaczyc, bo przywyklem ze ekran caly jest moj i nie zajmuja mi ekranu aplikacje, jak potrzebuje spojrzec do aplikacji to alt-tabuje.
Ja glownie uzywam gadgetu do zmiany MCU i F_CPU. A podsumowanie czytam sobie z dymku. Tak wiem, moge 'close to tray' zrobic dlatego tez nie krzycze glosno tylko sie niesmialo przypominam.

@mirek: przy okazji bawiac sie polaczeniem gadzetu i mkavrcalca odkrylem ze w calcu nie da sie wpisac wartosci 0.5 w okienku 'additional option -B'. Oczywiscie wybranie 0.5 - 1.0 -> 1.5 MHz w oknie slowsck dziala.

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 19:21 
Użytkownik

Shiro napisał(a):
To znaczy, że w najlepszym wypadku będę miał 5 sztuk ATMEGA8 ;D

Atmegi ciężko ubić :P Ja niedawno przez pomyłkę o jedną nóżkę za daleko wsadziłem Atmege8L i widzę, że na zasilaczu ponad 2A mi prądu wyświetla :P No ale oczywiście głupio się patrzę i myślę co tu tyle zżera :P
Minęło parę sekund zanim odłączyłem zasilanie. Fakt, że procek zagrzał się moocno. Dotykając paluchem to aż parzył. Ale po podłączeniu poprawnie śmiga jak nówka heheh.

Także pewnie wszystkie będą sprawne, albo może jakieś pojedyncze wyjścia portów mogą być uszkodzone, ale w większości powinno być ok :D

charsz napisał(a):
misiulu: chce to wylaczyc, bo przywyklem ze ekran caly jest moj i nie zajmuja mi ekranu aplikacje, jak potrzebuje spojrzec do aplikacji to alt-tabuje.
Ja glownie uzywam gadgetu do zmiany MCU i F_CPU. A podsumowanie czytam sobie z dymku. Tak wiem, moge 'close to tray' zrobic dlatego tez nie krzycze glosno tylko sie niesmialo przypominam.

No ok. Tylko, że jak będzie gadżet za oknami (nie w trauy) to dymku nie będziesz miał jako podsumowanie. Musiałbyś po każdej kompilacji Alt+tab-ować, aby zobaczyć podsumowanie. Tak więc sama opcja nic tu nie da. Chyba, że Ci tak wygodniej :D

Chyba, że dorobić następną opcję, że mimo głównego okna widocznego (chociaż przykrytego przez inne aplikacje) dymki będą również widoczne :P

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 19:36 
Użytkownik

Uważam że checkbox always on top jest bez sensu ... przecież zawsze można dać gadget do tray i są dymki ... osobiście nie mogłem przywyknąć że gadget sobie leży w lewym dolnym rogu ... bo przeszkadza mi to pisanie szybkich odpowiedzi ... ale co tam wtedy daję sobie go to tray i problem znika ... przecież o to chodzi by eclipse się na niego nie położył i by gadget był widoczny w trakcie pisania kodu dlatego też dla mnie to bez sensu by dawać możliwość wyłączenia ALWAYS ON TOP.

ot takie moje zdanie.

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 19:46 
Moderator

PO KOLEI ...

charsz napisał(a):
Niesmialo przypomne swoj post:

No to proszę TERAZ pobrać i zobaczyć co się stanie jak ktoś da RELIGIJNIE zabroniony DEBUG - np przez pomyłkę ;) (ktoś zapomni odznaczyć ptaka przy tworzeniu projektu) ... No to dzięki tobie charsz powstała właśnie całkiem nowa FUNKCJONALNOŚĆ - bo teraz GADŻET ładnie krzyczy jak może - że trza zmienić DEBUG na RELEASE

charsz napisał(a):
ikonka z kolorowymi kuleczkami ma tooltip 'Settings'.

Poprawione - już nie ma 'Settings'

charsz napisał(a):
Fajnie by bylo jakby ten tooltip dawal info czemu miga bo o ile pamietam to chyba nie tylko niebieska moze migac ? :)

To na początku było w celach DEBUGOWYCH dla mnie aby sprawdzać jak działają procesy ale - zostało bo ładnie wygląda :lol: - nic nie znaczy to miganie dla zwykłego użytkownika. NORMALNIE miga kulka niebieska - ale gdy nastąpi ANALIZA danych to na chwilkę niebieska kulka zrobi się czerwona ;)

charsz napisał(a):
[/quote]

Tego wolałbym uniknąć - no bo po to tyle się narobiłem żeby interfejs był że tak powiem - i dla takich co lubią go na ekranie i dla takich co wolą tylko DYMEK z traya .... ale jak widać w życiu nic nie jest albo czarne albo białe ... tak samo z kolegą charsz :lol: ... on jest po środku czyli w stanie Hi-Z :lol: :lol: ...

hmmm no ale pomyślę jeszcze o tym - sprawdzę czy to będzie dużo do przekodowania

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

charsz napisał(a):
@mirek: przy okazji bawiac sie polaczeniem gadzetu i mkavrcalca odkrylem ze w calcu nie da sie wpisac wartosci 0.5 w okienku 'additional option -B'. Oczywiscie wybranie 0.5 - 1.0 -> 1.5 MHz w oknie slowsck dziala.

aaaa zachciewa się koledze "ręcznego turbo-dopalania" programatora np USBASP ;) ... ale ok - oczywiście to BABOL i chętnie go usunę - dzięki za odkrycie tego BUG'a ;)

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 20:17 
Użytkownik

Oczywiscie jakbym mial stracic przez brak 'stay on top' dymek to juz wole zamykac do traya recznie.

Cytuj:
aaaa zachciewa się koledze "ręcznego turbo-dopalania" programatora np USBASP

Oj tak, jestem niestety z tych ktorzy zanim napisza cos dzialajacego musza 123613 razy przekompilowac i 1263 razy dziennie wgrac wsad zeby zobaczyc czy dziala jak powinno. 0.5 to dla mnie przyspieszenie rzedu 5 sekund na jedno wgranie czyli sumarycznie dosc duzo ;)

-- edit:
z pewna niesmialoscia odpalilem nowa wersje i sprobowalem skompilowac 'Debug' :oops: . Na szczescie nie wyskoczylo nic z monitora tylko gadget poinformowal grzecznie zebym zmienil na release :)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 08:46 
Moderator

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

aaaaa w nocy około 2:00 :lol: nie miałem co robić - to przed snem spłodziłem sobie dziecko "Eclipse Gadgeta" czyli małego "OLED Gadgeta" :lol:

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 08:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

:shock:

No widzę Mirku że Ty jednak na bezsenność cierpisz ;) Jestem ogromnie ciekawy tego co było w trailerze ;)

a na urodzinki OLEDZIKA sobie łykne ze sklepu :lol:

Podziwiam ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1