Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 mar 2025, o 19:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sie 2014, o 21:33 
Użytkownik

Hej!
Wczoraj wreszcie zacząłem zabawę z PCF8563 - odkładałem to ze względu na I2C, którego nigdy nie używałem i dotychczas panicznie się bałem :D. Jak się okazuje, nie taki diabeł straszny, i przyznam że ten protokół strasznie przypadł mi do gustu ^^. Ale ja nie o tym tutaj.
Na początek chciałem tylko sprawdzić czy komunikacja z zegarem działa, więc postanowiłem ustawić CLKOUT na 1Hz. Znalazłem przykładowy kod obsługi sprzętowego TWI (http://radzio.dxp.pl/twi/) i użyłem go tutaj. Oto co mi wyszło:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Układ ruszył praktycznie od kopa, ale zdziwienie było tym większe, że zamiast spodziewanego 1Hz dostałem na wyjście... 2Hz. :o Czytam i czytam i nigdzie nawet słowem nie jest wspomniane o takiej częstotliwości - czy to w nocie, czy w czeluściach internetu. Nie mam pojęcia skąd to się w ogóle wzięło... tak wygląda moje podłączenie:
Obrazek
Na początku nie było kondensatora przy kwarcu (C4). Pomyślałem że to może jakimś cudem jego wina i wlutowałem 22p. Niestety jest identycznie. Zegar śmiga równiuteńko 2Hz. I tu moje pytanie - dlaczego? :D

P.S.
Nie wiem czy to jest istotne, ale przy każdym całkowitym zaniku zasilania (np. gdy odepnę zasilanie i zewrę kondensatory), zegar tak jakby "nie odpowiadał". To znaczy częstotliwość CLKOUT się nie zmienia i jest na domyślnej wartości 32kHz (dioda zamiast migać po prostu świeci lekko słabiej). Gdy następnie znowu odłączę zasilanie, ale zostawię trochę energii w kondensatorach, to po następnym włączeniu CLKOUT już przestawia się na te 2Hz.

Ostatnio edytowano 19 sie 2014, o 00:17 przez mopsiok, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sie 2014, o 00:09 
Użytkownik

Mógłbyś mi nieco rozjaśnić co miałeś na myśli pisząc, że "wszedł na harmoniczną"? Bo nie do końca rozumiem. Że co, sam się przestroił na 2 razy większą częstotliwość? Jeśli to istotne to dodam że obudowę ma przylutowaną do masy, ale jest to raczej typowe rozwiązanie.
Herce mierzyłem okiem ;). Potem jak z przerażeniem stwierdziłem że coś za szybko, to po prostu podpiąłem pod wejście mikrofonu. Tam jest kondensator w szeregu, więc na przebiegu mam tylko szpilki, ale widać ewidentnie że są 2Hz:
Obrazek

//EDIT
O Santa Maria... no nie wierzę ale babol xD. Tak bardzo się przejąłem tym że mi dioda miga 2 razy na sekundę, że aż zapomniałem że przecież biorę pod uwagę tylko jedno zbocze... (no, głupio mi trochę :D)
Przepraszam za zawracanie głowy, chyba za późno na logiczne myślenie...

PostNapisane: 19 sie 2014, o 09:34 
Użytkownik

Łał przyznam że mnie zaskoczyłeś :). Na szczęście okazuje się że wszystko działa prawidłowo. Nawet aż za bardzo :mrgreen:, bo ustawiłem RTC przeszło 8 godzin temu i do tej pory nie ma praktycznie żadnego opóźnienia. Żeby pomierzyć jak bardzo to jest dokładne, będę musiał trochę pokombinować, ale na chwilę obecną jestem mile zaskoczony...

Strefa czasowa: UTC + 1