Już nieważne
Teraz mam zagwozdkę z płytką multimetru do zasilacza. Zrobiłem ją wg. schematu z
http://elfly.pl/multimetr/multimetr_DIP.htmSchemat:
PCB:
Wyświetlacz jaki podłączyłem to HD44780. Na schemacie piny do wyświetlacza lecą od góry, czyli najpierw VSS, niżej VDD, V0, RS, RW, E, D3, D4, D5, D6, D7, A, K (bez D0, D1, D2 bo one na schemacie projektu są niepodłączone).
Prosiłbym o porównanie mojego schematu z oryginałem.
Problem polega na tym, że po podłączeniu wszystkiego, na wyświetlaczu wyświetla wiersz białych prostokątów. Atmegę zaprogramowałem przez wgranie wsadu .hex do pamięci FLASH przez mkAVR Calculator (wskazanie pliku hex, wybranie operacji "Zapis" i przycisk "Wykonaj").
Połączenia z właściwymi nóżkami są na pewno ok, bo sprawdzałem przykładając jedną końcówkę multimetru do padu na wyświetlaczu, a drugą do docelowej nóżki na mikrokontrolerze.
Zastanawiam się, czy to nie przez to, że wcześniej robiłem wersję na Atmegę w wersji TQFP - miałem do zaznaczenia FusBit: Brown Out Detector na 4V. W wersji dla PDIP (którą teraz robię) również zaznaczyłem tę opcję. Czy może to skutkować własnie problemem z wyświetlaniem?
No chyba, że jakimś cudem plik .hex nie chce się wgrać poprawnie do pamięci, chociaż wgrywałem to z weryfikacją i wygląda ok.