Witam kolegę Rumcajsa
Cieszy mnie, że kolejny nowy nick pojawia się na forum, tym bardziej cieszy, że osoba kryjąca się za tym nickiem przedstawia konstruktywne pomysły dotyczące jego funkcjonowania. Pozwolę sobie zatem przedstawić mój punkt widzenia na temat kierunku, w którym powinno zmierzać "nasze wspólne Mirkowe forum":
- primo po pierwsze - obecne zarządzanie forum jest raczej właściwe, bo nawet, gdy znajdą się "błądzące owieczki", to dość sprawnie są przekierowywane na właściwe tory (znam z autopsji);
- primo po drugie - ilość moderatorów tym samym jest chyba właściwa, bo przestojów w porządkowaniu forum nie mają, mimo, że większość "bałąganiarzy" ma świadomość, iż robią to wyłącznie bezinteresownie i zawodowo zajmują się utrzymaniem swoich rodzin, a tu jedynie
mogą pomagać, bo akurat znaleźli dla nas chwilę swojego cennego czasu, za co powinniśmy im być bardzo wdzięczni i w zdecydowanej większości "nasze uwielbienie dla nich sięga niezdrowych, ale jednak zasłużonych poziomów"
;
- primo po trzecie - tak długo, jak użytkownicy tego forum solidarnie, bezinteresownie i całkowicie samowolnie będą przestrzegać zasad tu obowiązujących, tak nie będziemy potrzebowali zbytnio rozbudowywać struktur moderatorów, dyskryminatorów, predatorów i innych funkcyjnych "gnębiących" każdego autora postu.
ALE sami musimy być dla siebie moderatorami, sami musimy zauważać nieprawidłowości i nie bać się ich piętnować przed tymi, którzy mają takie obowiązki, nie możemy się łudzić, że w tak różnorodnej społeczności unikniemy konfliktów, punktów zapalnych i innych nieprzyjemnych sytuacji czy wypowiedzi (notabene sam byłem autorem takowych, ale także adresatem ich również) i właśnie w tym rzecz - traktujmy się jak partnerzy na szerokiej drodze wzajemnej edukacji, ale edukacji dotyczącej mikrokontrolerów AVR programowanych za pomocą języka C;
- primo po quarto - piszą moi szanowni przedmówcy o panujących zwyczajach na innych forach - śledzę wiele z nich, również to, gdzie prawie wszystko ląduje w koszu, bo każdy post "młodego" jest poziomem znacznie obniżającym fundament owego forum, śledzę jak chyba każdy z Was, ale moi drodzy, zacznijmy wzorować się na tych najlepszych, kontynuujmy tworzenie "własnego, przyjaznego stylu" i zacznijmy czerpać wzorce te najlepsze, a nie te najbardziej popularne i populistyczne. Wcale nie musimy się porównywać do tych innych forów, czasem nawet nie zbliżonych do tematyki tego "naszego". Zapewniam, że szybko nam się to zwróci, bynajmniej nie w ilości, a jakości;
- no i primo po quinto - myślę, że chyba większość z nas-użytkowników ma świadomość, że "forum nasze Mirkowe" będzie się rozwijać i będzie z czasem potrzebować wsparcia nowych moderatorów, zarządców i innych działań "technicznych" w celu odpowiedniego jego zarządzania. Oczywiste też, że garstka tych osób obecnie to czyniąca niedługo (mam nadzieję nie) z braku czasu zwyczajnie nie podoła; W związku z powyższym myślę, "forum samo wygeneruje" tych, którzy będą mogli wspomóc naszych obecnych "Imperatorów", i to chyba jest najlepsza forma nagradzania tych, którzy mają chęć. Mają chęć uczestniczenia w tym "edukacyjnym zjawisku zapoczątkowanym przez Mirka";
- primo techniczne - każde forum musi mieć tak zwany "wentyl bezpieczeństwa". W naszym przypadku, to specjalnie oznaczony wątek o nazwie "Luźne dyskusje". I niech tak zostanie, niech to będzie miejsce na wszystko, co nie dotyczy naszych spraw programistyczno - elektronicznych. To jest właśnie miejsce na tzw. ględzenie i nie musimy tam wcale zaglądać, wszak konstrukcja forum pozwala nam kliknąć wątek, jako przeczytany.
Jednym słowem, gdybym był zmuszony w trzech zdaniach coś powiedzieć, to rzekłbym tak: zostawmy to, co już udało nam się osiągnąć, a mamy bardzo kulturalną, rzeczową i pomocną platformę do wymiany doświadczeń oraz rozwiązywania naszych problemów lub kłopotów związanych z nauczeniem programowania AVR-ów. Możemy wspólnie popracować nad ulepszeniem tej platformy, choć uważam, że łatwo możemy przedobrzyć, zresztą niepotrzebnie. Zróbmy ankietę, w której zapytamy użytkowników, czy czegoś brakuje na "Naszym Mirkowym forum"? Sam jestem ciekaw wyników takiej ankiety. Zdanie drugie: "Nasze MIrkowe forum" wyróżnia jedna charakterystyczna cecha - zderzamy się z problemami, które staramy się rozwiązać i zazwyczaj usiłujemy pomóc, a nie odesłać do noty PDF, choć najczęściej każda nasza rada będzie się od tego zaczynała. Różnica pomiędzy innymi forami jest taka, że ten post ie wyląduje w koszu. Za dwie godziny.
Trzecie zdanie: w zasadzie powinno się składać z achów i echów pisanych zarówno przez ch, samo h jak i samo C. Cóż tu wiele deliberować, mamy platformę, która pomaga w nauce, a nie wystawia laurki typu: przeczytaj, doucz się, wróć za pół roku jak się nauczysz. Jest git, i moim zaniem na razie nie trzeba nic zmieniać.
Zapomniałem dodać:
Amen.