Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 09:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wirtualne PIWO
PostNapisane: 6 lip 2012, o 08:09 
Użytkownik

Co powiecie na dosyć popularny na innych forach przycisk 'postaw piwo'.

Oczywiście może być inny napój mniej 'wyskokowy' ;)

Chodzi i to że niby mamy coś takiego jak 'pomógł' ale ja jakoś nie mogę się do tego dokopać,
a taki przycisk obok 'profil' i 'pw' byłby bardziej przyjazny w użytkowaniu :)

Myślę że taka forma nagradzania byłaby lepsza niż 'pomógł' choćby ze względu na pisane tutaj przez kolegów tutoriale :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lip 2012, o 08:15 
Moderator

Już ktoś gdzieś kiedyś na forum rzucił taki pomysł z tym PIWO, ale zdaje się że nie było entuzjazmu. Ale w razie czego można pomyśleć - chodzi rozumiem o to, żeby klawisz "pomógł" przerobić na "PIWO" czy jak ? ;) bo ja nie za bardzo właśnie nieraz rozumiem na tych forach te piwa ;) ale może to dobry pomysł - może ktoś jeszcze się wypowie ?

PostNapisane: 6 lip 2012, o 08:16 
Użytkownik

Sonix napisał(a):
Chodzi i to że niby mamy coś takiego jak 'pomógł' ale ja jakoś nie mogę się do tego dokopać,

Bo pomógł możesz dać tylko w założonym przez siebie temacie.
Jestem za, tyle że pod inna nazwą.

PostNapisane: 6 lip 2012, o 08:41 
Użytkownik

"Ona jest słuszna, ta koncepcja", tylko propagowanie spożywania alkoholu, zwłaszcza wśród młodzieży, a przecież tylko tacy tu są :mrgreen: może nie być zbyt trafna. poza tym, koledze piwo można stawiać, ale jak się trafi jakaś niewiasta, która do tego nie lubi piwa?

PostNapisane: 6 lip 2012, o 08:54 
Użytkownik

worner napisał(a):
"......ale jak się trafi jakaś niewiasta, która do tego nie lubi piwa?

No wiesz... zawsze pozostają Atnel'owskie PIGUŁKI :lol: i to chyba będzie najlepsze rozwiązanie :)

PostNapisane: 6 lip 2012, o 08:57 
Użytkownik

Wg. mnie dobrze jest tak jak jest.
Nie widzę potrzeby zmieniania nazwy pomógł na cokolwiek innego.

Ktoś ci pomógł rozwiązać problem to kilkasz POMÓGŁ a nie jakieś piwo ;/

PostNapisane: 6 lip 2012, o 09:56 

Można by zastosować Atnelowskie pigułki, bo niestety pomógł działa tylko w "twoim" poście, przez co nie można na przykład, wartościować postów, a to by się przydało. Czasem jest odrobina ;) offtopu, albo jakiegoś wodolejstwa, a tak łatwiej było by poruszać się w gąszczu odpowiedzi.
Jakaś miniaturka pigułki przy poście i np. ile tych pigułek dostała.

PostNapisane: 6 lip 2012, o 10:06 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Można by zastosować Atnelowskie pigułki, bo niestety pomógł działa tylko w "twoim" poście, przez co nie można na przykład, wartościować postów, a to by się przydało. Czasem jest odrobina ;) offtopu, albo jakiegoś wodolejstwa, a tak łatwiej było by poruszać się w gąszczu odpowiedzi.
Jakaś miniaturka pigułki przy poście i np. ile tych pigułek dostała.

Tu masz racje i propozycja pugulek mi sie podoba :)

PostNapisane: 6 lip 2012, o 10:10 
Użytkownik

Może lepiej witaminki, bo pigułki to podpada pod ustawę o propagowaniu narkomanii :D

PostNapisane: 6 lip 2012, o 10:14 
Użytkownik

moze byc witaminki :)

PostNapisane: 6 lip 2012, o 10:24 

Globulki ;)

PostNapisane: 6 lip 2012, o 10:29 
Moderator

Kurczę z tymi pigułkami to mi też chodzi taki szatański pomysł po głowie - ale najpierw muszę pogadać ze specjalistą od forum, czy dałoby radę to zrobić ;)

PostNapisane: 6 lip 2012, o 16:43 
Użytkownik

...

Ostatnio edytowano 14 lis 2013, o 12:22 przez zenowi, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 lip 2012, o 17:06 
Moderator

zenowi napisał(a):
Ze sporym smutkiem stwierdzam, że według mnie na forum zaczyna się robić coraz bardziej jak na zebraniu koła gospodyń wiejskich. Strasznie dużo ględzenia o wielu nieistotnych sprawach. Jakiś jednozdaniowych nic nie wnoszących wtrąceń. Komentarzy bez znaczenia. Czekam kiedy ktoś wpadnie na pomysł zlotu integracyjnego itd. To jest przecież forum techniczne o wyjątkowo ścisłej i bardzo dobrze zdefinowanej tematyce. Wydaje się, że na samym początku było lepiej i konkretniej. Każde odwiedziny wzbogacały i posuwały do przodu. Obecnie bywa tak, że aby dogrzebać się do konkretów trzeba dobrze nakręcić się kółkiem myszy. Pewnie zaraz spotkam się z totalną krytyką ale przeżyję to bo mi CHODZXI O FORUM. Nie, żebym miał coś przeciw wesołym ludziom ale ględzenia nie zniesę :)

Ja uważam, że to cenna uwaga ale ....

.... ale też się swego czasu długo zastanawiałem w jakim kierunku pójdzie to forum, jeśli będziemy sobie właśnie pozwalali na wtrącanie czasem takich luźnych myśli, żartów i jakby postów nic nie wnoszących do tematu ... czy nie rozbebla się to wszystko jak rozgotowany makaron

czy nie będzie ciężko później cokolwiek znaleźć na takim forum ???

i jak na razie doszedłem do następujących wniosków (wcale nie mówię, że słusznych - to moja subiektywna opinia na dzisiaj i być może ją zmienię pod wpływem życia dalszego)

- weźmy przykład forum elektroda - toż tam w niektórych działach praktycznie W OGÓLE nie daje się podyskutować bo moderatorzy od razu - przepraszam za słowo - WYPIERNICZAJĄ za byle mrugnięcie okiem - SZOK - a wszystko w imię super utrzymania ładu, porządku itp

tylko proszę - powiedz mi czy tak łatwo coś znaleźć na tak gigantycznym forum ? prędzej GOOGLE coś znajdzie i jakiś link na elektrodzie pokaże niż szukajka elektrodowa. Jakoś nie wierzę, (ale jak mówię może się mylę), że takie sadystyczne utrzymywanie anty-ględzenia - spowoduje zaraz mega przejrzystość i każdy od razu znajdzie wszystko :(

dla mnie np fajne są te fora, które ŻYJĄ, gdzie można wejść i zagadać, coś się dowiedzieć a nie dostać od razu w czapę bo cię zjadą, że a to PDF'a nie przeczytałeś, a to że beret masz zielony, a to że krzywo spojrzałeś albo co innego

fora, które ŻYJĄ dają ludzi, którzy coś wiedzą i podpowiedzą. Ja na elektrodzie jestem od 2006 roku, i jeszcze do 2008 było sporo fajnych tam osób ale ubyli - dlaczego ? dlatego że od ok 2008/2009 roku zaczęła tam grasować dziwna grupa ludzi - mówię tu o działach dotyczących mikrokontrolerów. Nie domyślam się tego - mam kontak mailowy z niektórymi z nich i piszą, że już nie mogli dalej w takim towarzystwie istnieć na tym forum - a szkoda, bo na prawdę można się było od nich bardzo dużo dowiedzieć i służyli poradą i pomocą dla każdego ....

a teraz ????

a teraz weź sobie przykład takiego jednego oszołoma, który wręcz po chamsku pisze, że on nie będzie gaci podcierał początkującym tak jak ja - bo przecież początkujący to moi potencjalni klienci a jego nie - więc on nie ma takiego obowiązku żeby coś podpowiadać i pomagać

a co na to moderator ? NIC - a po co ?

nie będę tu przytaczał nicków ale wystarczy poobserwować kilka tematów w których ja ostatnio brałem udział - tyle że ja jakoś staram się tam jeszcze walczyć tam z takim chamstwem - aczkolwiek czasem mi się za to obrywa od niektórych moderatorów :(

.... reasumując - to, że na tym forum ludzie nie słyszą, żeby spadać i poczytać notę PDF najpierw - chyba raczej przyciąga, a jeszcze jak się okazuje że można też sobie pogadać to już w ogóle fajnie

no ale jak mówię - może się mylę :(

PostNapisane: 6 lip 2012, o 17:51 
Użytkownik

Piwo -stanowczo NIE zbyt mocno kojarzy się z forum dla małolatów o robotyce.
Po za tym walczmy z pijaństwem nastoletnich.
PS.zaraz pójdzie fama że Mirek rozdaje dopalacze niepełnoletnim :lol:

PostNapisane: 6 lip 2012, o 18:14 
Użytkownik

Być może pospieszyłem się z ocenami ale uważam, że na to forum należy chuchać i dmuchać i dbać, bardzo dbać. Wystarczy tylko lekkie samoograniczenie wygenerowane przez kulturę osobistą i będzie dobrze. Wiem, że jest tu wielu młodych ludzi pełnych entuzjazmu i często nie mogących się powstrzymać. To dodatkowa możliwość do zdobywania doświadczeń z umiejętności uczestnictwa w dobrze zorganizowanej grupie.
Cenię to forum także za to, że mogę tu znaleźć miejsce jako odmieniec. Ja nie jestem entuzjastą ani fanatykiem mikrokontrolerów a języka C zwłaszcza. Nie uczę się go intensywnie bo mi nie odpowiada (wszystkie książki i płytki ATNEL-a mam bo popieram kolegę Mirka). Wystarczy mi, że mogę od biedy przeczytać listing. Mam nadzieję, że nikomu to nie będzie przeszkadzało i nie będzie dodatkowych pytań. Z C trzeba obcować na codzień bo się wychodzi z wprawy. Ja robię coś niecoś raz na 3-4 tygodnie i dla mnie Bascom jest lepszy. Czekam z dużą nadzieją na Arduino w opracowaniu SunRivera. Czuję, że to będzie to czego potrzebuję. Odnośnie nauki C i pozostania przy Bascomie przekonał mnie jeden kolega. Powiedział mi bardzo dobry dowcip, który zawsze staram się przekazać dalej bo ma swoją dużą głębię życiową i w krótkich słowach pozwala oddać sens.
- Czy potrafisz trzepać kapucyna nowym sposobem?
- Nie? To trzep starym
:) :) :)

PostNapisane: 6 lip 2012, o 18:28 
Użytkownik

ze tez dzis musze siedziec w terenie....
przepraszam tez za brak polskich literek ale tu w polu / lesie w lochach gdzie jestem dobrze ze trinka dajerade choc ekran malutki i sie rysik zahotowal od przewijania. Z nie wielkim co nie co musze sie zgodzic aczkolwiek nie calkiem chetnie. piwkom mowie stanowcze nie - takie jakies dziecinne i traci myszka, Zenowi kazdy z nas jest inny ale ta specyfika jaka sie uformowala na forum pozwala polaczyc te przeciwne bieguny. Oczywiscie nie wszystko sie toleruje bo sa zasady zdrowego rozsadku, ale nie mozna popadac w skrajnosci.

PostNapisane: 6 lip 2012, o 22:28 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
zenowi napisał(a):
Ze sporym smutkiem stwierdzam, że [...] ględzenia nie zniesę :)

Ja uważam, że to cenna uwaga ale ....[..] ....no ale jak mówię - może się mylę :(

Powiem tak - zgadzam się z powyższymi wypowiedziami w 200% (bo są to dwie wypowiedzi :D ).
Moje doświadczenia na n.p. Elektrodzie pokazują, że tamto forum stało się "klubem ludzi wzajemnej adoracji", gdzie moderatorzy mają pełną władzę jak sędzia na boisku. Bardzo często widzę takie błędy ortograficzne, że aż trudno zrozumieć sens wypowiedzi (a moderator chyba śpi), a z drugiej strony - totalną wolną amerykankę co do decyzji o usunięciu posta do kosza.. Jak rozumiem - Elka baaaardzo się rozrosła, stąd potrzeba większej ilości moderów, ale też "władza zwierzchnia" chyba poszła na łatwiznę i dała sobie przysłowiowy luz - a efekty widać..
Z drugiej strony to chyba naturalna konsekwencja rozwoju - forum się rozrasta, i trzeba nad tym jakoś zapanować.. Na większości forumów kontrolę pełnią moderatorzy, którzy są moderami z konkursu bądź zgłoszenia, i [...] (nie chcę używać pewnych określeń, bo nie można ich znaleźć w Słowniku Poprawnej Polszczyzny), więc może pomyśmy o innym systemie utrzymania porządku?.. Nie wiem jak by to mogło wyglądać od strony technicznej, ale widziałbym to tak:
- system nagradzania wartościwych postów bądź wątków (KAŻDY ma możliwość wciśnięcia "pomocne"),
- "właściciel" wątku ma podwójną punktację wciskanego przycisku,
- osoba, która zebrała jakąś ilość punktów AUTOMATYCZNIE ma możliwość oceny innych, nawet nie ze swojego wątku (czasowa blokada wypowiedzi, inne ograniczenia i takie tam..),
- KAŻDY użytkownik forum ma możliwość wyświetlenia wszystkich wypowiedzi / wypowiedzi "premiowanych" (zakładam, że to będzie "batem" na posty bez wartości, a tym samym - zmniejszenie szansy na otrzymanie punktu za "pomógł")..

Może to i zbyt rewolucyjny pomysł, ale zakładam że ktoś zaangażowany w istnienie forum powinien mieć większe możliwości niż ktoś przypadkowy (przepraszam, ale jestem w trakcie trzeciego piwa i zaczyna mi brakować słów.. :? ), a owo zaangażowanie może być potwierdzone ilością kliknięć "pomógł" (a tym samym odrzucamy gości piszących aby pisać, czyli licznik wypowiedzi staje się tylko statystyką). Tym samym mamy nie tylko możliwość "docenienia" osób zaangażowanych, ale i - dając im określone prawa - umożliwiamy im kontrolę nad samą strukturą forum, które sami współtworzą (powiedzmy że Mirek - jako Duch Przewodni - ZAWSZE będzie miał 1 punkt więcej niż ktokolwiek inny :lol: ).

Pozdrawiam

PostNapisane: 6 lip 2012, o 22:53 
Użytkownik

hmmm. slabo to widze z powodow technicznych choc na moim forum moda mozna dostac za kare ;) ale tam panuje duch specyficzny calkiem odmienny od tego tutaj :D

PostNapisane: 7 lip 2012, o 02:36 
Użytkownik

Witam kolegę Rumcajsa

Cieszy mnie, że kolejny nowy nick pojawia się na forum, tym bardziej cieszy, że osoba kryjąca się za tym nickiem przedstawia konstruktywne pomysły dotyczące jego funkcjonowania. Pozwolę sobie zatem przedstawić mój punkt widzenia na temat kierunku, w którym powinno zmierzać "nasze wspólne Mirkowe forum":

- primo po pierwsze - obecne zarządzanie forum jest raczej właściwe, bo nawet, gdy znajdą się "błądzące owieczki", to dość sprawnie są przekierowywane na właściwe tory (znam z autopsji);

- primo po drugie - ilość moderatorów tym samym jest chyba właściwa, bo przestojów w porządkowaniu forum nie mają, mimo, że większość "bałąganiarzy" ma świadomość, iż robią to wyłącznie bezinteresownie i zawodowo zajmują się utrzymaniem swoich rodzin, a tu jedynie mogą pomagać, bo akurat znaleźli dla nas chwilę swojego cennego czasu, za co powinniśmy im być bardzo wdzięczni i w zdecydowanej większości "nasze uwielbienie dla nich sięga niezdrowych, ale jednak zasłużonych poziomów" :lol: ;

- primo po trzecie - tak długo, jak użytkownicy tego forum solidarnie, bezinteresownie i całkowicie samowolnie będą przestrzegać zasad tu obowiązujących, tak nie będziemy potrzebowali zbytnio rozbudowywać struktur moderatorów, dyskryminatorów, predatorów i innych funkcyjnych "gnębiących" każdego autora postu. ALE sami musimy być dla siebie moderatorami, sami musimy zauważać nieprawidłowości i nie bać się ich piętnować przed tymi, którzy mają takie obowiązki, nie możemy się łudzić, że w tak różnorodnej społeczności unikniemy konfliktów, punktów zapalnych i innych nieprzyjemnych sytuacji czy wypowiedzi (notabene sam byłem autorem takowych, ale także adresatem ich również) i właśnie w tym rzecz - traktujmy się jak partnerzy na szerokiej drodze wzajemnej edukacji, ale edukacji dotyczącej mikrokontrolerów AVR programowanych za pomocą języka C;

- primo po quarto - piszą moi szanowni przedmówcy o panujących zwyczajach na innych forach - śledzę wiele z nich, również to, gdzie prawie wszystko ląduje w koszu, bo każdy post "młodego" jest poziomem znacznie obniżającym fundament owego forum, śledzę jak chyba każdy z Was, ale moi drodzy, zacznijmy wzorować się na tych najlepszych, kontynuujmy tworzenie "własnego, przyjaznego stylu" i zacznijmy czerpać wzorce te najlepsze, a nie te najbardziej popularne i populistyczne. Wcale nie musimy się porównywać do tych innych forów, czasem nawet nie zbliżonych do tematyki tego "naszego". Zapewniam, że szybko nam się to zwróci, bynajmniej nie w ilości, a jakości;

- no i primo po quinto - myślę, że chyba większość z nas-użytkowników ma świadomość, że "forum nasze Mirkowe" będzie się rozwijać i będzie z czasem potrzebować wsparcia nowych moderatorów, zarządców i innych działań "technicznych" w celu odpowiedniego jego zarządzania. Oczywiste też, że garstka tych osób obecnie to czyniąca niedługo (mam nadzieję nie) z braku czasu zwyczajnie nie podoła; W związku z powyższym myślę, "forum samo wygeneruje" tych, którzy będą mogli wspomóc naszych obecnych "Imperatorów", i to chyba jest najlepsza forma nagradzania tych, którzy mają chęć. Mają chęć uczestniczenia w tym "edukacyjnym zjawisku zapoczątkowanym przez Mirka";

- primo techniczne - każde forum musi mieć tak zwany "wentyl bezpieczeństwa". W naszym przypadku, to specjalnie oznaczony wątek o nazwie "Luźne dyskusje". I niech tak zostanie, niech to będzie miejsce na wszystko, co nie dotyczy naszych spraw programistyczno - elektronicznych. To jest właśnie miejsce na tzw. ględzenie i nie musimy tam wcale zaglądać, wszak konstrukcja forum pozwala nam kliknąć wątek, jako przeczytany.

Jednym słowem, gdybym był zmuszony w trzech zdaniach coś powiedzieć, to rzekłbym tak: zostawmy to, co już udało nam się osiągnąć, a mamy bardzo kulturalną, rzeczową i pomocną platformę do wymiany doświadczeń oraz rozwiązywania naszych problemów lub kłopotów związanych z nauczeniem programowania AVR-ów. Możemy wspólnie popracować nad ulepszeniem tej platformy, choć uważam, że łatwo możemy przedobrzyć, zresztą niepotrzebnie. Zróbmy ankietę, w której zapytamy użytkowników, czy czegoś brakuje na "Naszym Mirkowym forum"? Sam jestem ciekaw wyników takiej ankiety. Zdanie drugie: "Nasze MIrkowe forum" wyróżnia jedna charakterystyczna cecha - zderzamy się z problemami, które staramy się rozwiązać i zazwyczaj usiłujemy pomóc, a nie odesłać do noty PDF, choć najczęściej każda nasza rada będzie się od tego zaczynała. Różnica pomiędzy innymi forami jest taka, że ten post ie wyląduje w koszu. Za dwie godziny.
Trzecie zdanie: w zasadzie powinno się składać z achów i echów pisanych zarówno przez ch, samo h jak i samo C. Cóż tu wiele deliberować, mamy platformę, która pomaga w nauce, a nie wystawia laurki typu: przeczytaj, doucz się, wróć za pół roku jak się nauczysz. Jest git, i moim zaniem na razie nie trzeba nic zmieniać.

Zapomniałem dodać:
Amen.

PostNapisane: 7 lip 2012, o 07:32 
Użytkownik

Witam
Zaczęło się od "piwka" skończyło na .....
Jestem i czytam to forum od początku i co mogę powiedzieć niektóre tematy zaczynają się poważnie a kończą humorystycznie a nawet stanowczo odbiegają od rozpoczętego wątku.
Przeglądając fora w świecie wirtualnym niestety nie spotkałem jeszcze takiego jak nasze forum gdzie naprawdę jest fajna atmosfera taka "rodzinna" gdzie naprawdę jest dużo życzliwości, cierpliwości, uprzejmości a przede wszystkim każdy chce pomóc w problemie i co najważniejsze chce przekazać i podzielić się wiedzą.
Zdarza się że koledzy pytają się o rzeczy oczywiste które były już poruszane/tłumaczone/opisywane, i co - temat nie ląduje w koszu tak jak na innym forum tylko zawsze jest podpowiedź, nakierowanie a w skrajnych przypadkach nawet jest gotowy kod.
JA osobiście chcę aby to forum zostało takie jakie jest - można oczywiście z czasem wprowadzić jakieś drobne zmiany.
Pozdrawiam augustyn1

PostNapisane: 7 lip 2012, o 08:17 
Moderator

worner napisał(a):
.....
- primo po trzecie - tak długo, jak użytkownicy tego forum solidarnie, bezinteresownie i całkowicie samowolnie będą przestrzegać zasad tu obowiązujących, tak nie będziemy potrzebowali zbytnio rozbudowywać struktur moderatorów, dyskryminatorów, predatorów i innych funkcyjnych "gnębiących" każdego autora postu. ALE sami musimy być dla siebie moderatorami, sami musimy zauważać nieprawidłowości i nie bać się ich piętnować przed tymi, którzy mają takie obowiązki, nie możemy się łudzić, że w tak różnorodnej społeczności unikniemy konfliktów, punktów zapalnych i innych nieprzyjemnych sytuacji czy wypowiedzi (notabene sam byłem autorem takowych, ale także adresatem ich również) i właśnie w tym rzecz - traktujmy się jak partnerzy na szerokiej drodze wzajemnej edukacji, ale edukacji dotyczącej mikrokontrolerów AVR programowanych za pomocą języka C;....

Worner dzięki za wypowiedź ;) oczywiście spora jej część to (użyję tu znanego już określenia naszego SunRivera) ... to plotki i pomówienia ;)

ale ten fragment jest rzeczywiście bardzo słuszny i właśnie o to mi chodzi. Aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że ta samokontrola będzie trudna przy rozrastaniu się forum ponieważ, już zdarzyło się kilka takich przypadków, że oto wchodzi ktoś całkiem nowy, i nagle metodą wprost z innego forum, zaczyna jak to się mówi "jechać" po drugiej osobie - wypisując, że tu gotowca nikt nie dostanie, albo zwraca się ironicznie do drugiej osoby itp

ale po chwili gdy się okaże, że osoba będąca już dłużej na tym forum, najpierw grzecznie zwróci mu uwagę na to, że tu są inne zasady, (co mnie szczególnie cieszy - bo to już nie zawsze jestem ja tą osobą ale WY PANOWIE) ... że tu ma być przyjaźnie, fajnie i kulturalnie ..... to okazuje się, że ta NOWA osoba nagle sama pisze coś w stylu:

"przepraszam ja tak już z przyzwyczajenia z innych forów zacząłem - ale macie rację, już się zmienię i będzie OK"

i to jest PIĘKNE, to zaczyna mi przypominać tą samokontrolę ;)

Ja wiem, że niektórzy z was piszą czasem na forum a czasem mi na maila, że ja to mam taką anielską cierpliwość do początkujących ... ale to nieprawda. Jestem jak każdy z was. Tylko jedno mnie motywuje do takiego podejścia jak na tym forum.

MAM JUŻ DOSYĆ TYCH CHORYCH KŁÓTNI I CHAMSTWA Z INNYCH FORÓW. Przepraszam, że piszę to dużymi literami, ale to odzwierciedla mój stan ducha. Wprawdzie na tym innym forum, jest parę osób, które wciąż uparcie twierdzą, że to ja wszczynam kłótnie ... ale wystarczy poczytać ich posty tu i ówdzie to każdy się sam przekona.

A wystarczyłoby przecież PANOWIE tylko kilka prostych zasad. A przykłady można czerpać z forów zagranicznych: niemiecko- czy anglojęzycznych. Tam w ogóle nawet na milimetr nigdy jakoś nie zauważyłem takiego podejścia ale też wyrzucania do kosza pytań początkujących. Co najwyżej ktoś nie dostaje żadnej odpowiedzi. NAJWYŻEJ.

I na koniec - gdy dyskutujemy - to właśnie zamiast często narzucać komuś swoje zdanie na SIŁĘ , wystarczy przecież w dyskusji użyć formy pytającej. I niech to nawet będzie dyskusja burzliwa, ostra ale kulturalna gdzie na końcu nie ma niezgody co do tego, że:

" możemy się różnić i mieć własne zdanie a pomimo to że nie udało się nam przekonać siebie nawzajem do swojego, to przecież nie musi oznaczać, że się nie lubimy"

o to takie proste rzeczy, i jest mi niesamowicie miło, że tyle osób dostrzega to na tym forum, i podobnie jak ja się zachowuje a nawet lepiej. Eeeeeh wiem, że się powtarzam .... ale przecież np takiego kolegę zacnego SunRivera nikt tu pouczać nie musiał - a to od niego też i ja uczę się czasem spokoju. Jego słynne słowa z tego forum:

Panowie, PAX, PAX między chrześcijany .... ;)

i tego się trzymajmy. Jak mówię, może w niedalekiej przyszłości nie uda się utrzymać takiej specyfiki - ale jak pomożecie i będziecie podobnie zarażać innych pozytywnym podejściem - to może się udać ;) hmmm na pewno wtedy się uda ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

augustyn1 napisał(a):
Jestem i czytam to forum od początku i co mogę powiedzieć niektóre tematy zaczynają się poważnie a kończą humorystycznie a nawet stanowczo odbiegają od rozpoczętego wątku....

No właśnie sam nieraz myślę sobie czy to dobrze ;) ale tam ... bez tego to byłoby takie jakby bezduszne to forum .... a ostatnio to nawet o Hansie Klosie się pogada hyhyhy

PostNapisane: 7 lip 2012, o 10:13 
Użytkownik

Witam ponownie

Panowie - co do jednego muszę się zgodzić, a mianowicie - że atmosfera na forum zależy TYLKO i wyłącznie od nas, i póki jest nas niewielu - łatwo jest wszystko ogarnąć. Ale prawda nr 2 jest taka, że im nas będzie więcej tym trudniej będzie można zachować kontrolę -> co może (może, ale nie musi) skończyć się jak na forach które znacie od tej złej strony. Pozwolę sobie (bez urazy do nikogo) porównać forum do przedszkola - jeśli dzieci jest mało to jedna przedszkolanka da sobie radę, ale jeśli dzieci będzia za dużo - wejdą jej na głowę, i TO SĄ FAKTY. Prawda nr 3 jest taka, że forum się rozrasta (czego sam jestem skromnym potwierdzeniem), i liczenie na to że wszystko będzie jak na starcie jest chyba - delikatnie mówiąc - nieporozumieniem.. Ludzie są różni, i ta różnorodność będzie miała swoje odzwierciedlenie w ich wypowiedziach, które nie zawsze będą miłe czy pomocne dla innych, i tego nie unikniemy..
Mój pomysł opisany wcześniej jest w zasadzie modyfikacją obecnie panującego systemu moderatorów, ale owym moderatorem nie będzie ktoś z "przydziału", ale z "awansu" - a to ma zupełnie inny wydźwięk!! Innymi słowy - póki co jest naprawdę miło, ale nie liczenie się z faktami czy otaczającą nas rzeczywistością może skończyć się jak wszędzie wokół - a wtedy na zmiany może być po prostu za późno..

worner napisał(a):
...ALE sami musimy być dla siebie moderatorami, sami musimy zauważać nieprawidłowości i nie bać się ich piętnować przed tymi, którzy mają takie obowiązki, nie możemy się łudzić, że w tak różnorodnej społeczności unikniemy konfliktów, punktów zapalnych i innych nieprzyjemnych sytuacji czy wypowiedzi...
- dokładnie, plus jakieś uprawnienia - bo bez nich nikt z nas nie będzie mógł nic zrobić (coś jak wybory do Sejmu - zwykli ludzie decydują o tym, kto nimi będzie rządził)..
Może i troszkę demonizuję temat, ale wolę dmuchać na zimne niż później się sparzyć..

Pozdrawiam

PostNapisane: 7 lip 2012, o 11:56 
Użytkownik

Taaaak .... wprowdźmy jeszcze rangi od ilości postów i będzie gites .........
A po co nam to wszytsko, osobiście mówie stanowcze nie dla Piwa, pomógł i tym podobnych wymysłów.
Piwo to ja mogę z lodówki wyjąć najlepiej schłodzone. Pomógł - kurcze od tego jest w końcu forum, znaczy się teoretyczna idea każdego forum jest taka że zrzesza ludzi o podobnych zainteresowaniach po to żeby właśnie sobie pomagać, a nie zbierać punkty, a jeżeli chcesz wyrazić swoje wdzięczność to po prostu napisz o tym. Króciutki post z treścią "Dziękuję" jest bardziej wyrazisty niż jakiś tam przycisk pomógł czy piwo. Takie "postowanie" ma także cel ukryty jakim jest wzajemne poszanowanie siebie nawzajem oraz przedstawia sobą pewien poziom kultury.
Jeżeli już muszą być jakieś rankingi ( ja to tak odczytuję ) to zróbmy ranking naszych umiejętności w postaci władanych języków oraz skali np: 1- 5 jak się dana osoba czuje w danym języku( mówie poważnie ). Dodajmy jedno dodakowe pole przy avatarze z informacją o sprzęcie na którym się pracuje np: ATB 1.0x, płytka, EvB, itd.
Według mnie to są bardzo istotne informacje,i nie chodzi tu o chwalenie się kto co umie czy co ma, bo przecież nie o to chodzi, takie informacje pomagają w oszacowaniu z kim się rozmawia, kto pomaga, czy też komu pomagamy.

Aha i jeszcze jedno nie wzorujmy się na innych forch, czy my chcemy kopiować pewne stanadary ? Przecież każde forum jest inne, ma swoją specyfikę, więc może lepiej wypracować swoje własne zasady i zachowania, które pewnie z biegiem czasu oraz coraz większej ilości użytkowników będą się zmieniać ........

Cholercia miało wyjść krótko bo resztę chciałem w innym wątku opisać .......

PostNapisane: 7 lip 2012, o 12:03 
Użytkownik

Malutki _27 za pewne słownictwo użyte w poście .... do raportu :)
A tak poważnie .... a co ja jestem jakiś tam piecetowiec co dnia bez 3dmarka nie przeżyje ??
mi tam na żadnych punktach nie zależy , ani gwiazdkach, ani innych dyrdymałach ...:)

potem wyjdzie panowie że będziecie siedzieć i uważać tylko na to ile tych ciastek zjecie - a przecież ważniejsze jest z kim będziecie je jedli.

hehe :)

PostNapisane: 7 lip 2012, o 12:13 
Użytkownik

Drogi Rumcajsie :)
Zostawmy moderatorów w spokoju ........ w dobrze funkcjonującym forum moderatorzy są nie zaważalni, z bardzo prostego powodu że nie są potrzebni, a to czy będą czy nie zależy tylko od nas. Więc starajmy się przestrzegać pewnych zasad, uczmy tego samego nowych użytkowników a będzie dobrze.
Jednocześnie wydaje mi się że z tym moderowaniem zapędzamy się troszeczkę za daleko, ponieważ zapominamy o tym że jest to nadal forum techniczne wydawnictwa oraz firmy ATNEL której właścicielem jest wiemy kto i którego imienia nie będę wypowiadał na głos ;)
I tylko dzięki uprzejmości tej osoby mamy tak fantastyczne forum, ale nie należy zapominać o tym że właśnie ta osoba ma tutaj decydjące zdanie w jakim kierunku pójdzie nasze forum lub w jaki sposób i przez kogo będzie zarządzane .....

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

SunRiver napisał(a):
Malutki _27 za pewne słownictwo użyte w poście .... do raportu :)

Poprawione bo ja najpierwej pisze a poźniej czytam :P
Dodatkowo jeszcze na żony laptopie gdzie nie działa co druga litera ........ :|
SunRiver napisał(a):
A tak poważnie .... a co ja jestem jakiś tam piecetowiec co dnia bez 3dmarka nie przeżyje ??
mi tam na żadnych punktach nie zależy , ani gwiazdkach, ani innych dyrdymałach ...:)

potem wyjdzie panowie że będziecie siedzieć i uważać tylko na to ile tych ciastek zjecie - a przecież ważniejsze jest z kim będziecie je jedli.

hehe :)

Wiesz co, normalnie następnym razem jak będę chciał napisać jakiegoś posta to się zgłoszę do ciebie :P
Nic dodać nic ująć :)

Ostatnio edytowano 7 lip 2012, o 12:27 przez Malutki_27, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 lip 2012, o 12:24 
Użytkownik

Koledzy - ależ ja nie upieram się przy swoim ;) :!: Po prostu podzieliłem się z innymi swoimi obawami i przemyśleniami - i to wszystko.. Elektroda jest chyba najlepszym przykładem "co się może wydarzyć", ale z drugiej strony znam inne forum gdzie panuje tak miła i luźna atmosfera, że prościutki problem przeradza się w dyskusję na 40-50 stron, przy czym jest to dyskusja dokładnie o wszystkim - tylko nie o problemie (nie mówiąc o znalezieniu jakichś sensownych odpwiedzi w danym temacie..).
Mam nadzieję że moje "krakanie" okaże się moim wymysłem - czego nam wszystkim i sobie życzę :D

PostNapisane: 7 lip 2012, o 12:50 
Użytkownik

Malutki_27 napisał(a):
...po to żeby właśnie sobie pomagać, a nie zbierać punkty, a jeżeli chcesz wyrazić swoje wdzięczność to po prostu napisz o tym. Króciutki post z treścią "Dziękuję" jest bardziej wyrazisty niż jakiś tam przycisk pomógł czy piwo. Takie "postowanie" ma także cel ukryty jakim jest wzajemne poszanowanie siebie nawzajem oraz przedstawia sobą pewien poziom kultury.
Jeżeli już muszą być jakieś rankingi ( ja to tak odczytuję ) to zróbmy ranking naszych umiejętności w postaci władanych języków oraz skali np: 1- 5 jak się dana osoba czuje w danym języku( mówie poważnie ). Dodajmy jedno dodakowe pole przy avatarze z informacją o sprzęcie na którym się pracuje np: ATB 1.0x, płytka, EvB, itd.

I tu pozwolę sobie mieć zupełnie odmienne zdanie :)

Czy wyobrażasz sobie co by się działo, gdyby w tutorialach które piszą np. SunRiver, MichalXY czy ariek44, dajmy na to 50% użytkowników forum nagle zacznie pisać 'Dziękuję'?

Wtedy dopiero robi się 'bajzel'.

Zaproponowana przez mnie forma podziękowania wydaje mi się lepsza, a na pewno są mody do tego forum które pokażą kto 'podziękował' za posta, i w ten sposób wyrazisz poszanowanie dla autora danego np. tutoriala zamiast niepotrzebnie 'spamować' na forum.

Może i PIWO nie jest dobrym rozwiązaniem ale to była tylko propozycja rozszerzenia funkcjonalności forum i na pewno nie miałem zamiaru traktować jej jako np. wstępu do rang bo tego bardzo nie lubię.

To takie moje 3 grosze :)

A to że mam napis 'Moderator' koło awatara to naprawdę nic nie znaczy.

Pomagam tylko Mirkowi i SunRiverowi podczas ich nieobecności.

PostNapisane: 7 lip 2012, o 12:59 
Użytkownik

Sonix napisał(a):
Malutki_27 napisał(a):
...

A to że mam napis 'Moderator' koło awatara to naprawdę nic nie znaczy.

Pomagam tylko Mirkowi i SunRiverowi podczas ich nieobecności.

aleś namotał kolego Sonix ... ale mnie ten napis też nie interesuje nie zwracam na to uwagi po prostu
niosę pomoc podobnie jak kolega Sonix , a jeśli ktoś uważa że nie słusznie to przecież nie problem

-- zawsze mogę abdykować z nadanego mi stanowiska ...

przecież to tak na prawdę żaden prestiż
z bycia moderatorem jak się co niektórym wydaje , to ciężka praca , teraz puki nas mało to jeszcze
dajemy radę , ale jak będzie za pół roku ?? rok ?? możemy już łatwo we dwóch z Sonixem
nie wspominając o Szeryfie Mirku nie wyrabiać ....

PostNapisane: 7 lip 2012, o 13:03 
Użytkownik

...

Ostatnio edytowano 14 lis 2013, o 12:24 przez zenowi, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1