Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lis 2024, o 15:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lip 2012, o 10:27 
Użytkownik

Próbuję rozkodować ten skrót "PW2 z ContactCleaner" Rezasurmara, ale wyszukajki jakieś głupoty mi podpowiadają. Możesz podrzucić jakiś link z tym preparatem, bo ani w elecenie nie znajduję, ani w TME.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lip 2012, o 10:31 

Proszę bardzo http://renex.com.pl/pokaz_kategorie.php?cid=145

PostNapisane: 3 lip 2012, o 10:34 
Użytkownik

No tak, można się było domyśleć - Power Clean :oops:

Ale drogo, poszukam czegoś tańszego.

PostNapisane: 3 lip 2012, o 10:37 

Są jeszcze produkty KontaktCheme, np Kontakt PCC, ewentualnie z firmy TaeroSol. PowerClean, ma tą zaletę, że praktycznie jest bezwonny. Niestety drogi. Kontakt PCC też jest skuteczny, ale już śmierdzi typową chemią, jak izo, aceton itp.

PostNapisane: 3 lip 2012, o 10:41 
Użytkownik

Ze smrodem chemii da się żyć, przecież ciągle nie wąchamy. Kupię na początek zwykły alkohol izopropylowy i zobaczę, jak będzie kiepsko, to zainwestuję w tego Power Cleana. Może pastę jeszcze dokupię.

PostNapisane: 3 lip 2012, o 10:50 

Izopropanol jest całkiem dobrym środkiem, dobrze "przerobić" sobie buteleczkę po wodzie utlenionej na izo, albo ostatecznie butelka z powerrade ma fajny dozownik.
Amatorsko też bym nie ładował kasy w powerclena ;), a tak się nie przejmuje, średnio idzie mi puszka na miesiąc.

PostNapisane: 3 lip 2012, o 10:55 
Użytkownik

Patent z butelką po wodzie utleniona już zaadoptowany. Trzymam w nim Aceton, bo z dużej butli za dużo się rozlewało. Jak zawodowo używasz tych środków, to się nie dziwię, że tyle tego idzie. Być może jak zacznę więcej w smd robić układów, to z czasem zainwestuję w lepsze produkty. Na razie tyle musi starczyć.

PostNapisane: 3 lip 2012, o 10:58 

Przez jakiś czas myślałem nad duża myjką ultradźwiękową, ale jednak za drogie są to urządzenia, taniej czyścić ręcznie, a i aż takich wymogów nie mamy by płyty musiały być idealnie czyste.

Patentu z izo i szczoteczką do zębów używałem już za czasów serwisu RTV, nie ma nic gorszego niż oglądanie zapaćkanej płyty głównej OTV jakąś kalafonią ;).

PostNapisane: 3 lip 2012, o 11:04 
Użytkownik

U hobbysty myjka to chyba byłaby przesada, chyba, że jest to bardzo płodny hobbysta. A mówisz patent ze szczoteczką do zębów zda egzamin, a pędzelek do malowania na płótnie może być?

PostNapisane: 3 lip 2012, o 11:16 
Moderator

worner napisał(a):
U hobbysty myjka to chyba byłaby przesada, chyba, że jest to bardzo płodny hobbysta. A mówisz patent ze szczoteczką do zębów zda egzamin, a pędzelek do malowania na płótnie może być?

Tak tylko są pędzle i pędzle - najgorsze jak się trafi na taki koci pędzel, z którego włosy wyłażą ;)

PostNapisane: 3 lip 2012, o 11:27 

Z szczoteczki właśnie włosy nie wyłażą, a przy użyciu miękkiej nie musisz się obawiać o uszkodzenie elementów albo drugu. Zresztą do trigger gripa są też dosyć twarde szczoteczki dodawane. Używając zwykłego izo, po zalaniu płyty trzeba odrobinę odczekać, aż izo zacznie aktywować topniki. Agresywniejsza chemia na bazie wody, jak PW2 praktycznie od razu rozpuszcza wszelkie topniki typu no-clean, jak również radzi sobie bez problemów z kalafonią, a po "namaczaniu" nawet z niektórymi klejami i żywicami. Niestety napisy z naklejek też schodzą, wszelkie nadruki itp. Całe szczęście soldermaski są nienaruszone. Wszelkie opisy elementów itp. nie puszczają pod PW2 oraz izo. Gorzej z acetonem, bo to już jest bardzo agresywny rozpuszczalnik.

Używając "zużytej" szczoteczki do zębów, masz przynajmniej co kwartał nową, chyba że zmieniasz częściej. Bardzo dobrze sprawdzają się colgate i oralB ;), ogólnie chodzi o to by włosie było dosyć cienkie, dzięki temu możemy się też pozbyć zabrudzeń miedzy nóżkami układów.

PostNapisane: 3 lip 2012, o 11:57 
Użytkownik

No i wszystko jasne: walimy do marketu po colgata :)

PostNapisane: 3 lip 2012, o 12:03 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Używając "zużytej" szczoteczki do zębów, masz przynajmniej co kwartał nową, chyba że zmieniasz częściej. Bardzo dobrze sprawdzają się colgate i oralB ;), ogólnie chodzi o to by włosie było dosyć cienkie, dzięki temu możemy się też pozbyć zabrudzeń miedzy nóżkami układów.

Bardzo słusznie kolega prawi ale mam takie pytanie uzupełniające - bo nawet czasem jak jest sporo zabrudzeń na PCB i zacznie się ją miziać nawet porządną szczoteczką, której włosy nie wyłażą - to hmmm wszystkie te brudy rozpływają się że tak powiem po całym PCB a często przez przelotki przechodzą na drugą stronę..... Wkurza mnie to zawsze i się zastanawiam jak tu sobie radzi np kolega tak od strony praktycznej ? bo nieraz już myślę, że chyba tylko kąpiel całego PCB by pomogła - ale może są właśnie jakieś takieś proste sposoby jak sobie dać z tym radę ? ;)

PostNapisane: 3 lip 2012, o 12:25 
Użytkownik

Wanienka ultradźwiękowa wypełniona izopropanolem daje radę :)

PostNapisane: 3 lip 2012, o 12:27 

No wtedy właśnie mirku przydają się chusteczki teflonowe, kładziesz taką na zabrudzone miejsce, przyciskasz w moim przypadku trigergripem, dozuję ile trzeba środka aż przesiąknie i chusteczka ładnie zbiera cały syf, ewentualnie, robię płukankę w kuwecie wypełnionej izopropanolem, jeżeli np. płyta jest bardzo brudna, albo po zalaniu jakimś dziwnym płynem.
Swoją drogą technologie się zmieniają świat idzie do przodu, a dalej po zawartości i zapachu niektórych zabrudzeń w urządzeniach można wysunąć wniosek, że nasze społeczeństwo odżywia się substancjami żrąco cuchnącymi i sporej lepkości ;).

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Sonix napisał(a):

W moim przypadku to już czasami musiała by być wanna, albo przynajmniej balia wypełniona izo. ;).

PostNapisane: 3 lip 2012, o 12:34 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Sonix napisał(a):

W moim przypadku to już czasami musiała by być wanna, albo przynajmniej balia wypełniona izo. ;).

Nie znam 'gabarytów' kolegi więc nie będę wnikał czy wanna czy basen :lol:

Żarty żartami, ale faktycznie czasami przydałaby się wanna ultradźwiękowa :)

PostNapisane: 3 lip 2012, o 12:51 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
.....przyciskasz w moim przypadku trigergripem, .....

Przepraszam, że Cię tak wykorzystuję i co chwilę "czepiam się" ;) nowych słówek - ale hmmm

"a co to jest triggergrip?" i gdzie można go kupić i za ile ;)

bo oczywiście "przez te twoje podpowiedzi" ;) .... już mi wir przez portfel przeleciał - i już gołębie wiozą mi różne takie tam izopropanole, chusteczki teflonowe, groty minifala itp .... ale jeszcze teraz męczy mnie ten\

triger-coś-tam ;)

tylko to jeszcze podpowiedz i na razie nie opowiadaj innych ciekawych rzeczy bo zaraz zbankrutuję ;)

PostNapisane: 3 lip 2012, o 12:57 
Użytkownik

To ja się podłączę tylko z drobnym pytaniem: czy te strzykawki z pastą do lutowania, to wyciska się przez igłę jakąś, wszystko jest w zestawie, czy po prostu końcówki tych strzykawek są tak małe. Bo oglądałem wszędzie już i nie ma zdjęć, które by pokazywały igły. Same strzykawy.

PostNapisane: 3 lip 2012, o 13:05 
Użytkownik

Strzykawki z topnikiem czy pastą to niestety tylko podstawa, np:

http://www.tme.eu/pl/katalog/?idp=1&sea ... lux&page=1

pistolet dozujący z igłami czy same igły to oddzielny 'wydatek':

http://www.tme.eu/pl/katalog/?idp=1&sea ... age=2%2C20

Gdyby ktoś znalazł tańsze dozowniki proszę o info :)

PostNapisane: 3 lip 2012, o 13:14 
Użytkownik

Sonix napisał(a):
Strzykawki z topnikiem czy pastą to niestety tylko podstawa, np:

http://www.tme.eu/pl/katalog/?idp=1&sea ... lux&page=1

pistolet dozujący z igłami czy same igły to oddzielny 'wydatek':

http://www.tme.eu/pl/katalog/?idp=1&sea ... age=2%2C20

Gdyby ktoś znalazł tańsze dozowniki proszę o info :)

A nie można przerobić normalnej strzykawki?

PostNapisane: 3 lip 2012, o 13:17 

Jest też dostępny w renex ;) http://www.youtube.com/watch?v=S67kUPb7Pyk
Żeby nie było, nie mam żadnej kasy od renexu, po prostu lubię ich, zaopatrujemy się w różne rzeczy od 7lat. Zawsze mają szybkie dostawy :).

Można czymś innym przycisnąć chusteczkę, nawet palcem, chodzi tylko o efekt jaki uzyskujemy dociskając chusteczkę, nawilżoną środkiem czyszczącym. Dzięki temu nie rozpływa nam się to co czyścimy po całej płycie. TrigerGrip po prostu jest wygodny, oraz pozwala zaoszczędzić środek czyszczący bo ma coś w formie tłumika, oraz dozujemy bez pośrednio na miejsce czyszczenia.

Sam używam tylko strzykawek z topnikiem, do tego dobrany tłoczek z odpowiedniej "zwykłej" strzykawki, dozuje ręcznie kciukiem ;), igłę to po prostu zwykła kupiona w aptece za parę groszy 1.2mm, nawet jest lepsza od tych specjalnych bo po pierwsze dłuższa, po drugie jej ścięta krawędź, ładnie nam rozprowadza topnik po nóżkach układu.

Ostatnio edytowano 3 lip 2012, o 13:19 przez rezasurmar, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 lip 2012, o 13:18 
Użytkownik

Bartek napisał(a):

A nie można przerobić normalnej strzykawki?

A one się tak szybko zużywają, że trzeba je dokupować, w TME po 3 do 5 zł widzę są.

PostNapisane: 3 lip 2012, o 13:22 

Topników używam tych http://www.renex.com.pl/pokaz_kategorie.php?cid=68
starczają na dosyć długo.
Teraz już chyba nawet do każdej dostawy dostaję jakieś dodatkowe strzykawki made in USA, z których pasują tłoczki. Średnio taka strzykawa starcza mi na kilkaset układów, zależnie ile nakładam. Nie trzeba dużo, na początku jak lutujemy minifalą i robimy z 2-3przebiegi, to idzie więcej, potem za jednym zamachem lutujemy takie TQFP144 :).

PostNapisane: 3 lip 2012, o 14:15 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):

Tak się zastanawiam czy nie dałoby rady jakoś wydzielić tej części wątku odkąd zaczęliśmy pisać o lutowaniu wydzielić do osobnego wątku ? przydałoby by się.

hmmm no dobra coś wymyslimy :)

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

No to proszę zrobione !

PostNapisane: 3 lip 2012, o 14:27 
Moderator

SunRiver napisał(a):
No to proszę zrobione !

Dziękuję - a przy okazji widzisz Pan, że już jest opcja o nazwie "Nie scalaj podwójnych postów" ? ;)

PostNapisane: 3 lip 2012, o 14:38 
Użytkownik

no zauważyłem :) i teraz jest GIT ... Szeryfie :)

PostNapisane: 3 lip 2012, o 19:33 
Użytkownik

Witam
Używanie strzykawki z pastą jest troszkę kłopotliwe ciężko jest uzyskać małe kropelki bo naciskasz i nic nie idzie albo już nie naciskasz a tam ciągle wyłazi.
Kiedyś na elektrodzie był projekt dozownika do pasty, i zapragnąłem taki mieć.
Wydłubałem nawet mały agregat z lodówki jako kompresor, niestety projekt poszedł w odstawkę.
Bo nigdzie w Dublinie nie mogę znaleźć speca który by mi przyspawał złączką do butli po gaśnicy.

PostNapisane: 3 lip 2012, o 19:35 
Użytkownik

wiesz .... takie spawy tylko u nas :)

PostNapisane: 3 lip 2012, o 19:42 
Użytkownik

Żebyś wiedział tu garażowe dłubanie nie istnieje, wszędzie tylko firmy i oficjalne zlecenia.
Warsztaty hobbystyczne tu nie istnieją no może na Wsiach.

PostNapisane: 4 lip 2012, o 06:04 

pikczu napisał(a):
Witam
Używanie strzykawki z pastą jest troszkę kłopotliwe ciężko jest uzyskać małe kropelki bo naciskasz i nic nie idzie albo już nie naciskasz a tam ciągle wyłazi.
Kiedyś na elektrodzie był projekt dozownika do pasty, i zapragnąłem taki mieć.
Wydłubałem nawet mały agregat z lodówki jako kompresor, niestety projekt poszedł w odstawkę.
Bo nigdzie w Dublinie nie mogę znaleźć speca który by mi przyspawał złączką do butli po gaśnicy.

Gdzie tam, przy odpowiedniej igle, właśnie 1.2mm, nie ma takiego problemu wyciska się tyle ile powinno, dozownik to już droższa sprawa. Sam od wielu lat wyciskam zwykłym przeciwstawnym palcem, znaczy się kciukiem i nigdy nie miałem problemów z dozowaniem.

Jedyny problem powstaje gdy pasty używasz rzadziej niż raz na dzień, może ci zaschnąć w igle i wtedy jest problem, ale wystarczy lekko podgrzać samą igłę, albo po prostu ją wymienić na nową (a starą traktować jak zatyczkę) i problem rozwiązany.
Pasty mają różną gęstość, trzeba sobie dobrać która nam lepiej odpowiada.
Fakt przy produkcji ;) może kciuk boleć po jakimś czasie, ale przy kilku sztukach, czy kilkunastu układach dziennie to nie jest problem.

PS. Na temat pozostałej dyskusji, zgadzam się z nią w pełni, dodam tylko od siebie, że sami wykończyliśmy polski przemysł, kupując wszystko zachodnie, dalekowschodnie bo lepsze, bo zagraniczne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1