filip_s napisał(a):
Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie jak to jest z funkcjami wbudowanymi. Czym właściwie są? W bluebooku funkcja itoa() opisana jest jako funkcja wbudowana. Czy znaczy to, że jest to funkcja której zawsze możemy użyć w swoich projektach korzystając z języka C, niezależnie od tego do czego i gdzie go używamy? Podobnie jak sizeof()?
Co to są funkcje wbudowane ? Panie kolego

to że funkcja może nie należeć do standardu to całkiem coś innego niż to czy jest wbudowana czy nie .... Jak wiesz ... albo może nie - pewnie nie wiesz ale ilości przeróżnych kompilatorów C są ogromne ! ... stąd w jednym może ona być w innym nie
ciebie w tym przypadku powinien interesować kompilator którym się zajmujemy w Bluebooku czyli AVR GCC .... więc jeśli zainstalowałeś zgodnie ze wskazówkami z tej książki sobie WinAVR to na dysku powinieneś mieć pan taki oto folder:
C:\WinAVR-20100110\doc\avr-libc
a w nim plik:
avr-libc-user-manual.pdf
i wtedy nie musisz szaleńczo szukać po internecie podczas gdy masz informacje z PIERWSZEJ RĘKI pod samym nosem

to w tym pliku masz opisane wszystkie WBUDOWANE w ten kompilator funkcje oraz jakie pliki nagłówkowe trzeba dołączyć aby z danej z nich skorzystać. Są one też tam opisane ... jak działają i dlatego też z tego powodu warto sobie wertować i czytać tą dokumentację .... I wiesz co ? i właśnie tam znajdziesz WSZYSTKO i itoa() i nie tylko ... także o ltoa() , atoi() i podobnych na które chciałem aby właśnie czytelnik zwrócił uwagę
a z kolei to że jeśli ci to działa nawet bez dołączenia stosownego pliku nagłówkowego - to się nie dziw, to już tylko "inteligencja" kompilatora, który za użytkownika czasem stara się domyśleć o co mu chodziło i bierze taką funkcję itoa() jaką znajdzie .... Ale skąd ma wiedzieć że ty np nie napisałeś własnej i trzymasz ją we własnym pliku ??? hmmm ? ... wtedy miałbyś babola z racji tego podciągnięcia co ?

Więc przede wszystkim - masz WARNINGA! a przez całą książkę powtarzam - WARNING traktuj jak BŁĄD! ... wtedy nie będziesz miał takich dylematów

www.youtube.com/mirekk36 ]