mokrowski napisał(a):
Już kilkukrotnie o to pytano na forum. Za każdym razem odpowiedź była podobna.
Dobierz wypełnienie dla swojego serva w sposób doświadczalny. W przypadku niektórych
tanich producentów, parametry mogą się różnić pomiędzy partiami produkcyjnymi.
kicajek napisał(a):
Witam
Może coś pomoże gdy "podłubiesz" przy OCR2 ? +/- 3 - miałem takie serwo co nie chciało mnie słuchać gdy podawałem mu wyliczone wartości.
Pozdr.
Wartość OCR2 wpisuję w konsoli i przesyłam przez rs232, więc dowolnie i dokładnie zmieniam wypełnienie, ale ciągle jest to samo. Spróbuję jeszcze zmienić okres sygnału, może to coś pomoże
pietszyk napisał(a):
Ogólnie wygląda to tak, że serwo nie porusza się (nominalnie) od ogranicznika do ogranicznika. W środku serwa znajduje się potencjometr który informuje o położeniu wału i to on determinuje nam kąt. Często bywa tak, że w skrajnych położeniach serwo drga i to właśnie za sprawą odczytu położenia a nie kwestii programowej. Ja zawsze stosuje serwa które mają max kąt wychyłu trochę większy niż mi potrzeba. I problem naturalnie znika. Czasem jak potrzeba zwiększyć kąt wychyłu można rozebrać takie serwo i dolutować do potencjometru jeszcze rezystor szeregowo i ew. spiłować ogranicznik . Niestety spada nam wtedy efektywna rozdzielczość, ale coś za coś.
To wszystko wiem, ale gdyby to był ten problem to przy małych kątach byłoby chyba to samo prawda?