No niestety - jeśli chodzi o instrukcje to jest moja okropnie słaba strona - a że po drodze same przetworniczki mocno ewoluowały to już w ogóle nie było czasu opisać porządnie tych fiuczerów.
Ok oczywiście ten mikrosłicz służy do załączania przetworniczki - w zasadzie to powstał w projekcie z potrzeby chwili bo kiedyś gdy go nie było i np leży sobie u mnie zestaw na biurku w moim bałaganie
kabel zasilający podłączony - tylko jeszcze muszę sięgnąć na dół żeby zasilacz wetknąć w gniazdko 230V ... więc schylam się, włączam i słyszę na górze TRACH !!!!! i smrodek .... Co się okazuje? pod zestawem została mi metalowa pęseta i gdybym miał możliwość załączenia klawiszem zestawu to pewnie bym ją zauważył przed podłączeniem zasilania - a tak ? nie no i było TRACH
dlatego od razu w kolejnej wersji przetworniczki powstał mikrosłicz. Teraz już nigdy nie mam TRACHNIĘCIA i zawsze zdążę wyjąć wszystko spod zestawu przed odpaleniem
Kurczę nie wiem czy teraz uda mi się tak opisać tą funkcjonalność związaną z możliwością jej programowego wyłączania a zarazem całego zestawu no ale spróbuję chociaż pokrótce
otóż poza WE i WY zasilania - te trzy piny - posiada ona jeszcze po dwa piny na przeciwległych końcach. Jak patrzysz na zestaw z góry to te dwa piny na górze przetwornicy właśnie do tego służą. Ale żeby z tego skorzystać trzeba zrobić mały manewr z lutownicą i zdjąć kropelkę cyny z padów SMD pomiędzy tymi goldpinami a poza tym przeciąć jeszcze ścieżkę w tym samym miejscu (pomiędzy pinami) od spodu na zestawie ATB.
Od tej pory można wykorzystać taki pojedynczy kołek (goldpin) umieszczony pomiędzy przetworniczką a gniazdem USB. Ten pin można podłączyć np do procesora.
I teraz tak - jak tylko procesor startuje to musisz tam wystawić stan wysoki - żeby przetwornica działała
ale jeśli zechcesz programowo zrobić ShutDown całego systemu - to wystarczy, że wystawisz na ten pin stan NISKI - i cały zestaw albo urządzenie zasilane z przetworniczki się wyłączy. Ona przechodzi w standby i pobiera sobie ok 100uA
działa to mniej więcej w praktyce jak na tym filmiku - gdzieś w środku prezentuję właśnie możliwość wyłączania z pilota - to właśnie tą funkcjonalnością
http://mirekk36.blogspot.com/2012/05/wa ... 6-bit.htmlale obiecuję że wkrótce pojawi się bardzo szczegółowa instrukcja i do zestawu i do przetwornicy
w razie czego to mnie pytaj i męcz - jak tylko coś będzie niejasne - muszę pomóc
www.youtube.com/mirekk36 ]