Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 09:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 cze 2014, o 13:29 
Nowy

Witam!

Mam problem (a właściwie 2) z moją lampą. Zmontowałem lampę led wg. własnego schematu. Komunikuje się ona z tabletem/komputerem za pośrednictwem Bluetooth HC-06. Układ działa poprawnie lecz pojawił się problem z zawieszaniem.

Mianowicie po ok 30-60min główny program zawiesza się (żadne dane po USART nie są wymieniane). Niestety nie udało mi się uruchomić wachdoga (cały czas resetuje układ) - czytałem, że atmegi88 czasem mają problem z nim więc dałem sobie spokój. Po zawieszeniu działają natomiast timery.
Walczę z tym od kilku dni i zero poprawy. Sprawdziłem jeszcze raz połączenia zasilania, dołożyłem kondensatory 1000uF na zasilania. Układ posiada 3 zasilacze: 1-zasila bluetooth, 2-ledy RGB, 3-całą resztę.

Po usunięciu z programu wszystkich funkcji dotyczących USART nie ma poprawy.

Drugi problem natomiast to delikatne piszczenie cewki w układzie zasilania PowerLed. Pomiar prądu płynącego przez te ledy zrealizowałem na BuckConwerterze i niestety przy częstotliwości pracy PWM ok. 8kHz (jeśli dobrze liczę) w całkowitej ciszy jest nie do zniesienia.
Proszę pomóżcie!!!

Wybaczcie za schemat bo nie jest najwyższych lotów ;P

ObrazekObrazek

Niestety nie mogę dodać pliku .c ani .txt więc wrzucam cały kod:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ostatnio edytowano 15 cze 2014, o 08:29 przez .:KoSik:., łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 cze 2014, o 13:39 
Moderator

.:KoSik:. napisał(a):
czytałem, że atmegi88 czasem mają problem z nim więc dałem sobie spokój.

To weź na drugi raz taką lekturę i miejsce gdzie o tym było napisane - OMIJAJ DUŻYM ŁUKIEM .... bo takich bzdetów to jeszcze nie słyszałem ..... To nie atmegi88 mają czasem problem tylko niektórzy ala-programiści mają problem z programowaniem procka

.:KoSik:. napisał(a):
Wybaczcie za schemat bo nie jest najwyższych lotów ;P

No dobrze, że to napisałeś ;) ale proszę obejrzyj sobie to:

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

i zobacz jak szybko można zacząć poprawnie rysować schematy ok ?

A co do Watchdoga w m88 to po prostu trzeba go wyłączyć przy starcie ... jak?

rzuć sobie okiem chociażby tutaj:

http://atnel.pl/mkbootloader.html

masz tam taką sekcję:

Sekcja "init3" - wyłączanie Watchdoga po restarcie

PostNapisane: 15 cze 2014, o 08:49 
Nowy

Jaglarz napisał(a):
Proszę się zapoznać z zasadami: topic7402.html
- poprawione.

mirekk36 napisał(a):
To weź na drugi raz taką lekturę i miejsce gdzie o tym było napisane - OMIJAJ DUŻYM ŁUKIEM .... bo takich bzdetów to jeszcze nie słyszałem ..... To nie atmegi88 mają czasem problem tylko niektórzy ala-programiści mają problem z programowaniem procka
- z reguły omijam takie teksty. Rzucił mi się on kiedyś mimowolnie na jakimś forum. Temat watchdoga już ogarnąłem. Nie wiem co to był za problem. W każdym razie watchdog nie działał tak jak należy i nie był to przypadek o którym piszesz. Sam napisałem inicjalizację i wystartował. Teraz działa już z biblioteki.

mirekk36 napisał(a):
zobacz jak szybko można zacząć poprawnie rysować schematy ok ?
- ten schemat powstawał bardzo długo i to właśnie na nim uczyłem się technik rysowania. Teraz już ogarniam temat ale na kurs rzucę okiem :D

Przepraszam, że tak długo nie odpisuję ale przygotowuję się do wyjazdu i mam sporo obowiązków. Więc do rzeczy: watchdog ogarnięty. w ok. 80% zawieszeń działa poprawnie, natomiast w pozostałych nie zapisuje wartości zmiennych i ustawienia kasują się :?

Zmienne, które mają "zostać" po restarcie są inicjalizowane przez:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Natomiast w funkcji main:
język c

Niestety to są półśrodki, a mi chodzi o rozwiązanie problemu zawieszania się procesora. Nie wiem już z czego to może wynikać. Mam wrażenie, że jest to zależne od temperatury ale przecież przy 45*C układ powinien pracować normalnie!!! Podpowiedzcie co jeszcze może być przyczyną.

PostNapisane: 15 cze 2014, o 11:25 
Użytkownik

Witam
Może "sprzętowo" IC5A - gdy wystawia stan wysoki jego wyjście zwierane jest do GND przez Dz ( dlaczego 3v3 przy Vcc 5V ?) i coś tam "papra" z zasilaniem. W.g mnie pomiędzy IC a Dz powinien być rezystor bo jak wspominałem zwierasz jego wyjście z GND.

Pozdr.

PostNapisane: 15 cze 2014, o 11:58 
Nowy

kicajek napisał(a):
dlaczego 3v3 przy Vcc 5V ?

akurat taką miałem :D , a napięcie na wyjściu wzmacniacza miało nie przekraczać 1V1 więc zastosowałem taką.

Zennerka dołożona jest jako zabezpieczenie bo IC5A pracuje na 12V. Napięcie referencyjne ustawione na 1V1 i ADC pracuje poprawnie.

PostNapisane: 18 cze 2014, o 14:51 
Nowy

Znalazłem!

Przyczyną problemów była funkcja odbierania danych 1wire. Zabrakło wyłączenia przerwań.

język c

Spowodowało to problem z działaniem softwarowego PWM ale to jakoś obejdę :D

Pozostaje jeszcze problem piszczenia cewki i tego chyba nie zwalczę. Może uda mi się dobrać jakiś klosz. Trochę powinien stłumić piszczenie.

Dzięki wszystkim za pomoc!

Strefa czasowa: UTC + 1