Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lis 2024, o 13:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 453 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 cze 2012, o 11:42 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No ok, ale nie zapomnijcie Panowie, że gdyby nie Pani Aneta - i to ja sam miałbym obsługiwać przesyłki to hoo hoooo - pewnie jeszcze ze dwa tygodnie jak nie miesiąc by trwało rozładowanie Armagedonu. Z wielkim podziwem patrzyłem na to co Pani Aneta wyprawia z tymi przesyłkami - poważnie.

No Pani Aneta nie dosc , ze pracowita to jeszcze ladna i sympatyczna :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 cze 2012, o 12:09 

Ciekawe czy wolna ;).

PostNapisane: 6 cze 2012, o 12:15 
Użytkownik

Raczej nie ........ bo byśmy bardzo długo na ksiązki czekali :lol:

PostNapisane: 6 cze 2012, o 12:16 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No ok, ale nie zapomnijcie Panowie, że gdyby nie Pani Aneta - i to ja sam miałbym obsługiwać przesyłki to hoo hoooo - pewnie jeszcze ze dwa tygodnie jak nie miesiąc by trwało rozładowanie Armagedonu. Z wielkim podziwem patrzyłem na to co Pani Aneta wyprawia z tymi przesyłkami - poważnie.

Naturalnie, że pamiętam i zdaję sobie z tego sprawę.
Proszę w moim imieniu ładnie Pani Anecie podziękować no chyba, że zagląda tu na forum to sama przeczyta. Bo przesyłka została przygotowana błyskawicznie a i dodatkowe zakupy które zrobiłem też zostały do książeczki dołączone i wszystko dotarło jak się należy.
Dbaj Mirku o Panią Anetę bo dobry pracownik to skarb!

PostNapisane: 6 cze 2012, o 13:24 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Ciekawe czy wolna ;).

Hah! W tej kwestii, to akurat Mirek jest najbardziej wiarygodnym źródłem informacji.. :D
Do mnie też już dzisiaj gruba paka została wysłana, a w weekend mam nadzieję, że w końcu skończy się "wolne" nadawanie ramek w RC5.....

PostNapisane: 6 cze 2012, o 15:05 
Użytkownik

hehehe zaczniesz nadawać na 433 czy 868Mhz teraz ramki :)

PostNapisane: 6 cze 2012, o 15:33 
Moderator

SunRiver napisał(a):
hehehe zaczniesz nadawać na 433 czy 868Mhz teraz ramki :)

albo i na 2,4GHz ;)

przy okazji przepraszam, że do kolegi z takim trochę opóźnieniem książka wyszła :( .... ale już frunie z tego co Pani Aneta mi mówiła ;)

PostNapisane: 6 cze 2012, o 15:42 
Użytkownik

Luzik nie zając i nie ucieknie :) jesteśmy tylko ludźmi prawda :)
Niekiedy pośpiech jest niewskazany :) Tak swoja droga wybieram się do Szczecina
jak czasu starczy to Cie postraszę w firmie :)

PostNapisane: 6 cze 2012, o 15:58 
Użytkownik

Kiedy bedzies moze jakies spotkanko :)

PostNapisane: 6 cze 2012, o 16:06 
Użytkownik

Radiówki też się nie mogę już doczekać, ale najpierw chciałbym jednak podczerwień chociaż w przybliżeniu poznać jak to jest w pierwszym rozdziale od A do Z.
W moim otoczeniu nie słyszałem jeszcze żeby ktokolwiek robił jakiś podobny projekt na podczerwieni, gdzie ramki "latają" szybciej niż w sklepowych pilotach, także będzie coś nowego.. :)
SunRiver, ja nadal czekam na ten obiecany artykuł (projekt) ze sterowaniem przez Internet, podaj jakąś przybliżoną datę, żeby można było Ciebie później ewentualnie ścigać! :P

PostNapisane: 6 cze 2012, o 16:11 
Moderator

Wrangler napisał(a):
Radiówki też się nie mogę już doczekać, ale najpierw chciałbym jednak podczerwień chociaż w przybliżeniu poznać jak to jest w pierwszym rozdziale od A do Z.
W moim otoczeniu nie słyszałem jeszcze żeby ktokolwiek robił jakiś podobny projekt na podczerwieni, gdzie ramki "latają" szybciej niż w sklepowych pilotach, także będzie coś nowego.. :)

Ale spokojnie tu nie licz na jakieś mega przyśpieszenia bo ograniczeniem są dopuszczalne prędkości dla odbiorników TSOP a w zasadzie sama nośna - więc jak już to może da się zejść kilka procent .... ważniejsza jest inna rzecz, żeby nauczyć się samemu budować takie własne ramki i przesyłać dane (jeśli trzeba) ciurkiem jakimś ;)

PostNapisane: 6 cze 2012, o 16:20 
Użytkownik

Mówisz kilka procent hm.. Czyli jaki może być minimalny czas pomiędzy 2 ramkami? Jeżeli przy nośnej RC5 36kHz mamy ok 130ms, to w tym "tuningowanym" przesyłaniu ile może ta przerwa wynosić? do 80-90ms da radę zejść?

PostNapisane: 6 cze 2012, o 16:21 
Użytkownik

Wrangler napisał(a):
SunRiver, ja nadal czekam na ten obiecany artykuł (projekt) ze sterowaniem przez Internet, podaj jakąś przybliżoną datę, żeby można było Ciebie później ewentualnie ścigać! :P

Musisz trochę się w cierpliwość uzbroić bo mam kilka rozbabranych projektów , chcę skrobnąć coś niecoś na temat
fajnych układów SI4749 i SI4706 firmy Silicon LABS które stanowią Receivery RDS i w połączeniu z TEA5767
można poszaleć , o wspomnianym kiedyś WEBRadiu które już na ukończeniu, Mini serwerku WWW więc po kolei bedę się starał pisać pisać dużo pisać ...

A na dodatek mam kilka pomysłów na zadanka dla was :)

PostNapisane: 6 cze 2012, o 19:17 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Właśnie też, chciałem zapytać. Co prawda bardziej mnie interesują PCM1794, albo wolfsony, ale dobrze wiedzieć po ile i gdzie te TDA.

TDA kupione na EBay a sklep zaraz podejrzę.

Strona WWW http://www.utsource.net/ Na stronie brak cen ale są na EBay.
Bardzo polecam ten sklep.
Bardzo duży asortyment nieprodukowanych dawno już układów w rozsądnych cenach.
Dobry kontakt,nawet i telefoniczny(jęz angielski).

PostNapisane: 6 cze 2012, o 21:08 
Użytkownik

zatem dziękujemy i liczymy jako forumowicze na przekazanie ciepłych słów pani Anecie Mirku :P

PostNapisane: 6 cze 2012, o 21:47 
Użytkownik

jachu napisał(a):
Kiedy bedzies moze jakies spotkanko :)

jak dobrze pójdzie to za tydzień mam do odebrania coś niecoś w porcie :)

PostNapisane: 8 cze 2012, o 14:25 
Użytkownik

No i proszę szanowne grono kolegów , przyjaciół, mentorów z naszego szacownego forumowego grona, wredny "donosiciel" dziś dzwoni do mnie że jak mnie niema w domu to po mieście się szwendał nie będzie. Piszę że wredny bo dzwoniąc do mnie zapomniał powiedzieć że już jest u nas na hali A :)
No a ja oczywiście nie mając wiele dziś do roboty poza znęcaniem się nad naszym firmowym Porterze EV siedziałem sobie spokojnie w lochach :)
Kiedy zdegustowany wredna postawą "donosiciela" już chciałem go trochę ten teges .... że mi głowę zawraca bzdurami , a ja mam właśnie pasjonujące zajęcie
(granie w sniper elite po sieci :P) Ten do mnie że jak nie chcę to nie ... ale to nie to co zwykle z zagranicy tylko krajowa ... hmmm ...

Odebrałem więc zmyślnie zapakowaną i zapieczętowaną lakową pieczęcią :) przesyłkę ..... wykonałem kilka gestów w stylu ninja po skoncentrowaniu czakry
przystąpiłem do gen-jutsu - sztuka otwierania przesyłek :)

Hmmm... albo jakiś wyczerpany byłem albo głupi i naiwny ale po precyzyjnym cięciu 200 letnią katana nic się nie wydarzyło :(
Twarda sztuka była w trzeciej rundzie dopiero padła :)
i oczom ukazała się Zielona okładka najnowszej książki naszego zacnego mistrza Mirosława.

Zatem z należyta czcią i honorem delikatnie zerwałem pieczęć i otworzyłem pierwszą stronę .

I publicznie pragnę w tym miejscu podziękować za piękny skądinąd wpis dokonany odręcznie błękitna krwią długopisu :)
Po czym po dłuższej chwili zadumy i małej czarno-białej retrospekcji , ze wzrokiem wygłodniałego sępa rzuciłem się na zawartość
w locie i bez zastanowienia zachłysnąłem się wchłoniętą wiedzą i po przerzucaniu w bezsensownym amoku wchłaniałem coraz większe ilości
prastarej wiedzy.

Zaiste Mistrzu Mirosławie przeszedłeś samego siebie ... skruszony natłokiem danych stwierdzam iż zaiste godzien nie jestem by oddychać tym samym co i ty powietrzem, a co dopiero mistrzem być zwanym, a tego co inaczej prawi wyzywam na walkę pieszą lub konną :)

PostNapisane: 8 cze 2012, o 15:56 
Moderator

Ło Matko! SunRiver ;) ..... najbardziej zaciekawiły mnie dwie sprawy z tego opisu powyżej:

1. czy donosiciel przeżył ? - bo może i jemu przez przypadek oberwało się tą 200 letnią kataną albo jakimś rykoszetem ;)

2. normalnie po tych twoich ostatnich zdjęciach i opowieściach z kraju kwitnącej wiśni to aż mi się w oczach zwizualizowało jak jesteś NINJA i walczysz z donosicielem i przesyłką ;)

jakoś to tak wszystko realistycznie opisałeś pan ;)

ale cieszę się, że dotarło i czekam na obiektywną opinię na spokojnie po przeczytaniu całości ;) .... życząc zarazem miłej lektury.

PostNapisane: 8 cze 2012, o 16:19 
Użytkownik

hehehe....:)

1. " donosiciel" strasznie nie lubi jak tak do niego mówię :) ale puki co jeszcze żyje i ma się dobrze :0
2. W istocie jako otaku dostałem w prezencie 200 3 lata temu zestaw składający się z :
z 3-ch mieczy : Tachi, katana i nie odzowny przy popełnianiu wszelkiego rodzaju harakiri czy seppuku tantō
wszystkie 3 zostały wykute 200 lat temu pod koniec okresu EDO czyli w roku 1860. Posiadają piękne zdobiona tsubę z motywem
smoków, tsuki są pokryte błekitnym jedwabiem i wykończone miedzianym motywem głowy smoka. Z niesamowitą linia hamon.
Zaiste honor to dla mnie wielki otrzymać tak wysokie wyróżnienie. Z czci i w celu zachowania twarzy poświęcam im 4h co 2 tygodnie
które schodzą na pielęgnacji specjalnym zestawem tych przepięknych arcydzieł sztuki. Czasami się zastanawiam, ile głów ścięto przy ich użyciu
ale wierz mi mimo wieku jak przystało na stal damasceńską są strasznie ostre potrafią przeciąć włos , a nawet jedwabna chusteczkę
swobodnie opadającą w locie. Shira-saye są zaś jak na "epokę" edo przystało są z czystego drewna bez żadnych zdobień. Podobno dzięki
temu oglądający skupia się na samym ostrzu , a nie na zdobieniach :)

Swoją droga chciałbym się nauczyć nimi władać tak jak mistrzowie tej sztuki ... ale znam tylko parę sztuczek :(

To tyle bowiem nie piszemy to o historii mieczy :)

PostNapisane: 9 cze 2012, o 09:13 
Użytkownik

Tak więc panowie wracam sobie do domu , a tam .... moja 4,5 roczna córcia ...

Obrazek

żona przez godzinę ja ponoć obserwowała i miała ubaw.... moim zdaniem to świadczy o przystępności pozycji Mirka :)
Ja też zostałem zmuszony do poczekania na książkę słuchając bajki o małej płytce, która chodziła do przedszkola :)
Mirku to chyba najlepsza recenzja :)

PostNapisane: 9 cze 2012, o 11:31 
Moderator

Nie no SZOK! to zdjęcie ;) .... rozłożyłeś mnie Pan na łopatki ;) ..... przy okazji śliczna pociecha .....

PostNapisane: 9 cze 2012, o 11:39 
Użytkownik

jakoś tak się udała nam mała :) ale jak to mówią córusia tatusia , od zawsze podbiera mi mierniki , kabelki, płytki :)
zwłaszcza lubi taśmy kolorowe :) kiedyś poplątała mi cała szpulkę:)

PostNapisane: 9 cze 2012, o 14:16 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
jakoś tak się udała nam mała :) ale jak to mówią córusia tatusia , od zawsze podbiera mi mierniki , kabelki, płytki :)

To prawie tak jak moja żona, gdy była mała dziewczynką. Zamiast bawić się lalkami wolała "bawić" się małym młoteczkiem :-)

PostNapisane: 9 cze 2012, o 14:18 

Gratuluję córki :), mam nadzieję, że dyg do techniki odziedziczyła po tatusiu, bo ja mam podobny "dylemat" z tym, że moja córka dopiero za 2tygodnie kończy rok.

PostNapisane: 9 cze 2012, o 16:01 
Użytkownik

rezasumar: córcie zwykle są tatusiowe :) ale wiesz jaki to obciach jak ktoś przyjdzie i się pyta -- a jaka jest twoja ulubiona zabawka , a Nela na to :
bieg do szafki , w łapy UT-50C i mówi - to jest mój miernik , i widzisz ona ma magiczne światełko , a tu się przełącza :)
albo ja sobie robię jakieś pcb , i nale słyszę , tatuś wydrukujesz mi też ??

jacekk232: No bo wiesz młotek jest dobry na wszystko :) zawsze można chwycić większy model :) , a lalki są przereklamowane :)

a tak poza tym to:
Obrazek

PostNapisane: 9 cze 2012, o 17:24 

No i reklama jak się, patrzy. Język C pasja programowania - nawet 4latki czytają :).

PostNapisane: 9 cze 2012, o 17:43 
Użytkownik

ahaha :D też chcę taką córeczkę :P

PostNapisane: 9 cze 2012, o 18:10 
Moderator

Umówmy się Panowie, że ta młoda dama zostaje pierwszym honorowym ... nie , pierwszą honorową członkinią naszego forum płci pięknej a nie to co my brzydale ;)

PostNapisane: 9 cze 2012, o 22:15 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Umówmy się Panowie, że ta młoda dama zostaje pierwszym honorowym ... nie , pierwszą honorową członkinią naszego forum płci pięknej a nie to co my brzydale ;)

W pełnej rozciągłości POPIERAM :)

PostNapisane: 10 cze 2012, o 08:12 

kierlan, nie jest to wcale takie trudne, jak ci się wydaje ;).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 453 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1