Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 06:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 lis 2013, o 22:08 
Nowy

Witam wszystkich :)
Projektuję bezprzewodową mini-stację pomiarową (pseudo-meteo) i chciałbym ograniczyć koszty. Transcievery Aurel'a to koszt ok. 50zł, za to sam nadajnik/odbiornik można dostać za 20/30zł.
Pytanie brzmi czy jest sens przepłacać i pchać transciever do każdego modułu czujnika, skoro zadaniem czujnika będzie jedynie wysłanie krótkiego pomiaru co kilka(naście/dziesiąt) sekund.
Na przykład taka sytuacja, 6 czujników: 3-temperatury, 2-wilgotności, 1-V_wiatru. W każdym module czujnika siedzi atmega8 i nadajnik TX-SAW433S/Z. W stacji głównej odbiornik RX-4MM5++/F.
I teraz załóżmy, że kilka czujników zaczyna nadawanie w zbliżonym czasie. Jak zapewnić żeby każdy dogadał się ze stacją w takiej sytuacji? Pytanie może naiwne, bo dane nie są wrażliwe i można ponowić nadawanie "na wszelki wypadek" w losowym odstępie czasu, sprawdzać id pomiaru i wtedy ew. go zignorować, ale może znacie rozwiązanie którego ja nie znam?
Przy użyciu transcieverów stacja odpytywałaby każdy czujnik i nie byłoby problemów, ale coś za coś.
Druga sprawa. Nie znalazłem modułów o tolerowanej temperaturze pracy poniżej -20*C(termometry), za to ciekawy wykres w manualu nadajnika(LINK ostatnia strona). Załóżmy, że znowu będzie zima stulecia, ale tym razem temperatura jednak spadnie w okolice -40*C czy chociaż -30*C(bo tyle bywało w zeszłą zimę) i co wtedy z nadajnikiem? Powinien dalej pracować, ale drastycznie spadnie mu zasięg, czy przewidujecie jakieś gorsze efekty uboczne?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lis 2013, o 22:48 
Użytkownik

Jeżeli nie musisz mieć potwierdzenia poprawnego odebrania danych, to wystarczy sam nadajnik przy stacji. Tych nadajników jest klika, więc kolizje są nie do uniknięcia. Napisz jakie potrzebne są zasięgi. Jeżeli nie za duże to proponuję NRF24l01 mam opracowaną strumieniową obsługę 6 nadajników do jednego odbiornika (mają sprzętowe potwierdzanie odbioru). Tylko ten ich zasięg do kilkudziesięciu metrów może być dla ciebie za mały.

PostNapisane: 30 lis 2013, o 06:51 
Nowy

No proszę, nie spodziewałem się, że znajdę tak fajny moduł w takiej cenie, patrzę na te 11,98zł i nie chce mi się wierzyć :) W TME pewnie kosztowałby z 25zł...
I jak znalazł pracuje nawet do -40*C. Jeśli chodzi o zasięg to trzeba będzie znaleźć jakichś kompromis. Cóż mi po termometrze, który może nawalić w -20*C.
Twoje opracowanie na pewno byłoby bardzo pomocne :) Czekam na PW.

PostNapisane: 30 lis 2013, o 13:11 
Użytkownik

Zobacz na forum : http://forum.atnel.pl/topic2966.html
podstawowa funkcja i trochę linków. Jak się zagłębisz w temat to pisz w razie problemów.

Strefa czasowa: UTC + 1