Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lut 2025, o 21:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 kwi 2013, o 18:19 
Użytkownik

Witam

Staram się uruchomić komunikację między dwoma modułami nRF24L01, korzystam z tej strony. Nadajnik oparty mam na tandemie Atmega 8 i nRF24L01 połączony w sposób podobny do tego

Obrazek

Z tym, że Atmega 8 zasilana jest napięciem 5 V oraz korzysta wewnętrznego taktowania 8 MHZ, nRF24L01 zasilany jest 3,3 V. Konwersja poziomów logicznych przeprowadzona jest na module KamodLVC.

Po stronie odbierającej mam Atmege 32 (8 MHz) z 5 V i nRF24L01 zasilany 3,3 V. Konwersja za pomocą diody zenera na 3,3 V i drabinki rezystorowej 4,7 kOhm. Konwersja sprawdzona dla karty SD - działało poprawnie.

Wykorzystuję również kod ze strony w/w, ale nie wiem co dla Atmegi 32 powinno być MCUCR i GICR:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 21:49 
Użytkownik

Witam.Nie jestem w stanie pomóc sam się borykam z tymi modułami ale może wizyta na : http://arduino-info.wikispaces.com/Nrf2 ... 4GHz-HowTo lub : http://maniacbug.wordpress.com/2011/11/ ... rted-rf24/ coś pomoże strony są anglojęzyczne a ja mam kłopoty językowe.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 26 maja 2013, o 22:11 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Badman napisał(a):
nie wiem co dla Atmegi 32 powinno być MCUCR i GICR

To samo co dla atmegi8. Tak to można zrobić:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 17 paź 2013, o 07:57 
Użytkownik

Tu masz to dla AVR'a : http://gizmosnack.blogspot.com/2013/04/tutorial-nrf24l01-and-avr.html
i tu http://www.tinkerer.eu/AVRLib/nRF24L01.
Sam jestem na etapie testowania.

PostNapisane: 21 paź 2013, o 15:40 
Użytkownik

Wszystko działa jak należy. Służę lekko zmodyfikowanym kodem z http://www.tinkerer.eu/AVRLib/nRF24L01.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 22 paź 2013, o 21:26 
Użytkownik

Witam.Mam wielką prośbę do kolegi panabosmana o pomoc. Nie mogę przejść kompilacji.
ObrazekObrazek
Pozdrawiam serdecznie.

PostNapisane: 22 paź 2013, o 23:36 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

SIG_INTERRUPT2 to stara nazwa przerwania. Teraz należy definiować funkcję obsługi przerwań w ten sposób:
język c

PostNapisane: 23 paź 2013, o 09:00 
Użytkownik

Kolego Józef 63 może problem jest w bibliotece UARTA'a. To jet biblioteka Mirka z książki, więc nie chciałem jej upubliczniać. Wgraj sobie z płyty od Mirka lub uzupełnij jakąś inną. Daj znać jakby dalej nie działało.

ps. Chyba mam rację z tym upublicznianiem Twoich bibliotek Mirku?

PostNapisane: 23 paź 2013, o 12:24 
Użytkownik

Witam. Dziękuję za pomoc jest dobrze , ale jednak.......? proszę o dalsze konsultacje.
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.

PostNapisane: 23 paź 2013, o 12:36 
Użytkownik

Proponuję tak:
Wyrzuć wszystko co jest związane z Uartem. (Przypomniałem sobie, że przerobiłem trochę bibliotekę Mirka.)
Po wyrzuceniu uarta skompiluj program. Powinno być ok.
Jak będzie ok to wstaw swoje funkcje uarta (służą tylko do podglądu co się dzieje w programie)

Jeśli Mirek się odezwie i się zgodzi to wstawię całość. (jakbyś nie dał rady).

PostNapisane: 5 lis 2013, o 15:40 
Użytkownik

Witam.Wielkie podziękowanie dla kolegów - uwagi bezcenne - pomogły i mogę się cieszyć działaniem programu.
Pozdrawiam serdecznie.
Ps. jak udzielić pochwały dla kolegów?

PostNapisane: 5 lis 2013, o 16:21 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Tylko będąc założycielem tematu.

PostNapisane: 28 gru 2013, o 10:16 
Nowy

Pozwolę sobie na lekkie nekro i odkopanie tego tematu... jak się prezentuje rzeczywisty zasięg tych modułów ?? czytałem, że do 100m ale mam wątpliwości bo podobne od tego producenta mają problemy z deklarowanym zasięgiem

I kolejne pytanie - jak się te moduły prezentują w porównaniu z takim np. RFM12b albo RFM69HW ? Ma ktoś doświadczenie z modułami od obu producentów i może coś powiedzieć na ten temat ?

PostNapisane: 6 sty 2014, o 16:13 
Użytkownik

Zasięg w otwartej przestrzeni testowałem do 50 m, później było dużo błędów. W domu przechodzi mi przez strop teriwa( tak się chyba nazywa) ale przez drugi strop bez sukcesu. Moim zdaniem dobry jest do komunikacji na jednym poziomie w mieszkaniu (ja stosują do sterowania modelami dla syna). Cena jest super. Da się kupić po 9 zł na allegro.

PostNapisane: 6 sty 2014, o 17:03 
Użytkownik

Ja właśnie planowałem na tych układach ogarnąć komunikację między układami w mieszkaniu. Tyle że potrzebowałbym aby jeden Nrf i odbierał dane ale i potrafił wysyłać swój stan co pewien interwał czasowy.
Problem jest tego typu że 1 układ który jest w puszcze i steruje oświetleniem musi co np 2 sek wysyłać swój stan do centralki i równie szybko odbierać stan włącznika ustawiony na centralce (uzytkownik bedzie ustawiał to w przeglądarce www). Z tego co sie dowiedziałem można to osiągnąć przesyłając stan w ACK. Ale komplikuje mi to wszystko fakt że ten sam układ w puszcze musi reagować na błyskawicznie na dane wysłane z czujnika umieszczonego przy włączniku w którym też jest nrf.

PostNapisane: 9 mar 2014, o 18:14 
Użytkownik

kerimil napisał(a):
(...) jak się prezentuje rzeczywisty zasięg tych modułów ?? czytałem, że do 100m ale mam wątpliwości bo podobne od tego producenta mają problemy z deklarowanym zasięgiem
(...)

panbosman napisał(a):
Zasięg w otwartej przestrzeni testowałem do 50 m, później było dużo błędów. (...)

Dzisiaj korzystając z wiosennej pogody pozwoliłem sobie na przetestowanie modułów nRF24L01 na otwartej przestrzeni. Udało mi się osiągnąć deklarowany zasięg 100m. Dalej już w zasadzie nie chciało mi się sprawdzać i bateria w laptopie zaczęła mi padać. Wysyłałem dane zapisane na 8 bitach, poczynając od wartości 1 co kolejne 5 metrów, za każdym razem zwiększając wartość o jeden, więc nie wiem czy faktycznie udało by się osiągnąć tak duży zasięg przy większych ilościach danych ale dla krótkich ramek nie powinno być raczej problemu. Mnie interesuje przesył danych na odległość do 20m dlatego dalej sprawdzałem na szybkiego, tak tylko z czystej ciekawości.

PostNapisane: 9 mar 2014, o 18:53 
Użytkownik

The River napisał(a):
kerimil napisał(a):
(...) jak się prezentuje rzeczywisty zasięg tych modułów ?? czytałem, że do 100m ale mam wątpliwości bo podobne od tego producenta mają problemy z deklarowanym zasięgiem
(...)

panbosman napisał(a):
Zasięg w otwartej przestrzeni testowałem do 50 m, później było dużo błędów. (...)

Dzisiaj korzystając z wiosennej pogody pozwoliłem sobie na przetestowanie modułów nRF24L01 na otwartej przestrzeni. Udało mi się osiągnąć deklarowany zasięg 100m. Dalej już w zasadzie nie chciało mi się sprawdzać i bateria w laptopie zaczęła mi padać. Wysyłałem dane zapisane na 8 bitach, poczynając od wartości 1 co kolejne 5 metrów, za każdym razem zwiększając wartość o jeden, więc nie wiem czy faktycznie udało by się osiągnąć tak duży zasięg przy większych ilościach danych ale dla krótkich ramek nie powinno być raczej problemu. Mnie interesuje przesył danych na odległość do 20m dlatego dalej sprawdzałem na szybkiego, tak tylko z czystej ciekawości.

Koledze udało się odpalić na atmedze 8?

PostNapisane: 9 mar 2014, o 19:12 
Użytkownik

Akurat zarówno do nadawania jak i odbioru wykorzystałem ATmege32

PostNapisane: 16 mar 2014, o 19:00 
Nowy

Witam.
Ja próbuję odpalić to na atmega8, lecz chyba mam jeden moduł uszkodzony i póki co prawie nic z tego nie wyszło.
A próbował ktoś komunikacji używając takich modułów z antenką, które mają niby zasięg 1 km? Ciekawe ile w tym jest prawdy ;)

PostNapisane: 18 mar 2014, o 16:13 
Użytkownik

Nie wiem jak by to z tą antenką działało, widziałem na fotkach gdzieś na jakiejś stronie. Na pewno to poprawi ten i tak moim zdaniem dobry zasięg, a czy 1km to raczej wątpie. Natomiast jeśli chodzi o to uszkodzenie modułu to dziwna sprawa bo przed weekendem pracowałem nad trochę zmienioną biblioteką, wszystko mi działało a następnego dnia przestało. Próbowałem też kodu który zamieścił kolegapanbosman a który to wcześniej mi też działa no i nie ruszyło, więc też zacząłem podejrzewać że coś uległo fiycznemu uszkodzeniu, ale co ? W jednym modulu zaraz na początku jak je dostałem do ręki to podłączyłem odwrotnie zasilanie i nic się nie stało. Piny akceptują napięci 5V, jedynie co może im zaszkodzić to podanie zasilania 5V.

PostNapisane: 19 mar 2014, o 02:22 
Nowy

Z tego co się orientuję moduły rfm69hw i rfm22b (oba na bodajże 433mhz) wyciągają po 500 metrów i więcej (ponad 1km). Do telemetrii w ardupilot stosowane są podobne moduły też od RF hope - chyba się nazywają rfm-trp - jeśli dobrze pamiętam są już nie po SPI a po UART ale kosztują przez to trochę więcej (~50PLN) niż RFM69hw (~18PLN)

PostNapisane: 13 cze 2014, o 06:58 
Nowy

witam :) w końcu znalazłem czas żeby się tym zająć
mam kilka pytań, ponieważ próbuję komunikować mega8(nadajnik) z mega32(odbiornik na ATB), ale z marnym skutkiem
używam projektu od panbosman-a
1. Pin IRQ z nRF podpinamy do pinu INT od uC, tak? (mega32 INT2; mega8 np. INT1)
2. U panbosmana narastające zbocze INT2 generuje żądanie przerwania, a w pliku referencyjnym "Set external interupt on falling edge", dlaczego?
3. Czy wykorzystujemy pin SS od uC? Pytam, bo wejście Slave Select(SS) jest zdefiniowane w bibliotece SPI, a nie podłączone
4. Mikrokontrolery zasilam z USB, natomiast nRF-y prosto z zasilacza 3V@500mA (daje ok. 2.8V, stabilizowany), bez żadnych układów pośrednich między uC/nRF, może tu tkwi problem?

PostNapisane: 25 cze 2014, o 15:54 
Nowy

to jak pomoże mi ktoś?

PostNapisane: 28 cze 2014, o 15:04 
Użytkownik

Może ten projekt wniesie coś nowego:
http://davidegironi.blogspot.it/2012/09 ... 67K-tiDyzb
Pozdrawiam serdecznie.

PostNapisane: 28 cze 2014, o 16:33 
Użytkownik

Tutaj jest cały tutorial: http://www.mikrocontroller.net/articles ... 1_Tutorial - fakt po niemiecku ale jest kod źródłowy w C i schemat.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 6 cze 2017, o 20:50 
Użytkownik

Józef 63 napisał(a):
Może ten projekt wniesie coś nowego:
http://davidegironi.blogspot.it/2012/09 ... 67K-tiDyzb
Pozdrawiam serdecznie.

Odkopuję, bo mam problem z NRFami i komunikacją między nimi...
Skorzystałem z opisu powyżej, ale za Chiny Ludowe nie jestem w stanie skomunikować ze sobą dwóch modułów, może ktoś będzie w stanie mi rzucić okiem na kod? Bardzo bym prosił :(
Najpierw schematy:
Nadajnik:

Obrazki źle wstawione - Różowo-zielony J.

Zmontowane na płytkach uniwersalnych.

Nadajnik:
main.c:
język c

nrf24l01.h:
język c

Reszta plików tak jak w oryginale powyżej.

Odbiornik:
main.c:
język c

nrf24l01.h:
język c

Reszty nie zmieniałem...
Połączeń jestem pewny.
Dioda w nadajniku cały czas miga (w while), więc obstawiam, że kod się realizuje i coś jest wysyłane. Kod w odbiorniku także się wykonuje, ale nie mam zielonego pojęcia, czy dobrze realizuję porównania odbieranych elementów - o to mi głównie chodzi.
Taktowania procesora ustawione w projekcie (nie ma ustawionego F_CPU w kodzie, wiem o tym).
Nadajnik pracuje na częstotliwości 2MHz, odbiornik na 16MHz - spróbuję jeszcze włączyć dzielnik /8 na odbiorniku.
Jak ktoś życzliwy mógłby rzucić na to okiem i coś doradzić - będę wdzięczny :)

EDIT: Działa. Nie wiem co było przyczyną, ale zacząłem od czegoś prostszego - wysyłania co dwie sekundy po prostu bitu jednego [2]=0x01, dopasowałem częstotliwość i śmiga :) Bierzcie i dzielcie się w takim razie :P

Strefa czasowa: UTC + 1