Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lut 2026, o 15:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:03 
Użytkownik

Cześć. Ponieważ jest weekend, a komunikacja w standardzie RS232 to podstawa, dlatego postanowiłem opanować tą "podstawę".
Pierwsze kroki były całkiem udane, komunikacja na mojej płytce uruchomieniowej działa bardzo ładnie w programie Terminal (wątek z programem którego używam, zaproponowany przez rezasurmar'a -> topic2161.html) więc chciałem to samo odpalić w programie PuTTy ale tutaj zaczęły się problemy...

Ale najpierw trochę informacji bo z bitów nikt nie wywróży :D
Komunikacja jest na złączu COM na przejściówce z układem RS232. Sygnały są zkrzyżowane a komunikacja została wcześniej wyregulowana przez przykładowy program z BlueBooka (mam na myśli wpisaną na stałe wartość OSCCAL = 185)
Prędkość i reszta ustawione w ten sposób 9600, 8, n, 1 czyli absolutny standard bez jakichkolwiek wariacji ;)

Układ programowany przez ATB-USB-ASP uC to Atmega32 taktowana wewnętrznym oscylatorem 8MHz
Kod oparty na bibliotece do UART'u od Mirka :)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Po wgraniu tegoż listingu w programie Terminal pokazuje się pięknie napis UART i miga dioda podpięta do PB0
Czyli tak jak powinno być ale w programie PuTTy otrzymuję takie cuda
Obrazek

Komunikację uruchamiam klikając na Default Settings a potem na Open.

Ustawienia w programie:
Obrazek

Tak więc jak ustawić PuTTy by wszystko działało ?
Na lekcji video z płyty wszystko działa, a u mnie lipa. :| Ustawiłem program tak jak w poradniku ale to nic nie zmieniło.

Aha i jeszcze jedno, w kodzie jest prosta reakcja na odebranie znaku 'a' ale to też nie działa... Jeśli ktoś ma chwilę to również proszę mi wyjaśnić czemu taki krzaczek nie będzie działał.

Z góry Dziękuję :D

Ostatnio edytowano 16 lis 2013, o 12:21 przez MrWeb123, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:07 
Użytkownik

Tak na szybko, bo trochę z czasem teraz nie bardzo, ale czy przypadkiem Mirek nie "funkcjonuje" na kwarcu 11059200 ? Zwłaszcza przy UART ? I tu Twoje 8Mhz może powodować krzaki :)

PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:08 
Użytkownik

Najpierw komunikacje trzeba testować bez innych rzeczy, jak ruszy to odpisujesz resztę. ;) tyle w temacie, w nocie masz przykłady jak wysłać i odebrać znak, jak to zadziała to już z górki.

Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD

PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:10 
Użytkownik

acid3 napisał(a):
Tak na szybko, bo trochę z czasem teraz nie bardzo, ale czy przypadkiem Mirek nie "funkcjonuje" na kwarcu 11059200 ? Zwłaszcza przy UART ? I tu Twoje 8Mhz może powodować krzaki :)

Bez znaczenia, na 8 też działa bez problemu. Sun w ogóle nie używa kwarcy "przyjaznych", przynajmniej mnie tak mówił.

PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:13 
Użytkownik

arturf209
arturf209 napisał(a):
Najpierw komunikacje trzeba testować bez innych rzeczy, jak ruszy to odpisujesz resztę

tak też zrobiłem a teraz dopisałem sobie obsługę przycisku.

arturf209 napisał(a):
w nocie masz przykłady jak wysłać i odebrać znak, jak to zadziała to już z górki.

To prawda są w nocie, ale są też w bibliotece Mirka :) Chyba że ja nie wiem jak działa odbieranie danych przez uC. A to bardzo możliwe bo odbieranie potraktowałem tak samo jak nadawanie czyli tylko funkcja i działanie z tym związane :D

PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:14 
Moderator

Przede wszystkim daj może spokój z ustawianiem OSCCAL ok ? ;) .... za to ustawianie to warto się złapać (jak pisałem) dopiero wtedy gdy fabrycznie oscylator jest na tyle rozkalibrowany że w ogóle nie działa transmisja ok?

sprawdź więc bez tego i daj znać

PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:15 
Użytkownik

I komunikacja wcześniej działała bez problemu?

PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:17 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Rozumiem że korzystasz z bibliotek Mirka?

W pliku mkuart.h prędkość ustawiona?

PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:18 
Użytkownik

mirekk36 wywaliłem linijkę z ustawianiem OSCCAL i w porgramie Terminal wszystko pięknie działa a w putty są krzaczki i nic nie da rady przeczytać. (Tekst też jest przesunięty tak jak na screenie)

Jaglarz tak.
wycinek z pliku .h
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:21 

Skoro działa ci w programie Terminal to nie rozumiem czemu upierasz się przy Putty.

Jakiś konkretny cel?

PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:22 
Moderator

MrWeb123 napisał(a):
mirekk36 wywaliłem linijkę z ustawianiem OSCCAL i w porgramie Terminal wszystko pięknie działa a w putty są krzaczki i nic nie da rady przeczytać

:) no to sam powinieneś sobie już odpowiedzieć na to pytanie bo tu nie ma końpromisu, skoro w jednym terminalu ci działa to i w drugim MUSI czy tego chcesz czy nie panie kochanieńki .... Więc co jest powodem że masz krzaczki w putty ? hę ???

zła końfiguracja to aż tyle i tylko tyle

PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:24 
Użytkownik

Putty jest lepsze :) Tzn tak mi się wydaje ale mam pewien powód, PuTTy ma konsolę a ja mam starego laptopa (89r) którego chciałem przerobić na wyświetlacz dla AVR sterowany przez RS232 :) Wtedy tylko odpalam sobie PuTTy i powiększam okienko na cały ekran. No i w putty można rysować fajne menu a w Terminalu jest tylko mała tabelka z odebranymi stringami

mirekk36 tzn coś jest nie tak z PuTTy tak ?
Jeśli tak to co może być źle ustawione ? Przecież teoretycznie Default Settings powinny działać.
Chyba że nie, wtedy mam pytanie... Jak zkonfigurować Putty ? :D

zobaczę jeszcze raz lekcję o tym programie z płyty może coś przegapiłem :P

Ostatnio edytowano 16 lis 2013, o 12:27 przez MrWeb123, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:24 
Moderator

jak chcesz się o tym przekonać - to jestem na Skype ;) ... zrobimy krótkie precyzyjne chirurgiczne cięcie przez TV ... i pacjent ożyje :lol:

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

MrWeb123 napisał(a):
Putty jest lepsze

Putty nie jest lepsze .... putty jest NAJlepsze :lol: - zaraz pewnie dostanę w głowę od kogoś za to NAJ :lol:

PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:29 
Użytkownik

Oj Mirku, skajpaj jest fajny ale mój internet już nie... Tzn jeśli chcesz się poświęcić pomagając mi przez Skype to musisz mi dać 1,5h bo zanim to się ściagnie... (7kB/s)

A do tego pewnie jeszcze TeamViever :)

PostNapisane: 16 lis 2013, o 12:45 
Użytkownik

Pobierz tylko teamviewer, wystarczy ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 16 lis 2013, o 22:01 
Użytkownik

Jeżeli używasz Eclipsa, czy masz na pewno ustawioną częstotliwość w Properties na 8000000Hz.

PostNapisane: 17 lis 2013, o 09:34 
Użytkownik

GwynBleidD czy masz na myśli port COM w PuTTy ?
Myślę że ten obrazek wyjaśni twoje pytanie
Obrazek

kurnachatka tak, wszystko jest ustawione poprawnie. Problemem jest tylko konfiguracja programu PuTTy którą wczoraj próbowaliśmy wykonać z Mirkiem przez TeamViever ale z braku moich umiejętności nic z tego nie wyszło...
Dzisiaj albo jutro sprubuję ponownie ;)

PostNapisane: 17 lis 2013, o 14:27 
Użytkownik

Po ciężkich bojach z moim terminalem, okazało się że problem leży w zupełnie innym miejscu.
Kod jest poprawny bo tylko wysyłał co 1000ms tekst
Program jest poprawny bo nie ma bata żeby w jednym programie(TERMINAL) działało a w drugim(PuTTy) nie.
Połączenia są poprawne, bo wszystko robione na wielokrotnie sprawdzanym zestawie uruchomieniowym wzorowanym na ATB.

A więc zostaje się...
Windows! Mój system najwyraźniej najadł się śmieci bo zaczął wariować :P

Jutro lub po jutrze spróbuję jeszcze raz połączyć się z uC przez PuTTy wg zaleceń Mirka czyli na wirtualnej maszynie (?) i jeśli wtedy zadziała
(a dał sobie rękę sobie uciąć w przeciwnym wypadku :twisted:), to format C i czysty Windows :)

PostNapisane: 17 lis 2013, o 22:44 

Br@y niczego nie odgaduje. Gwyn nie fantazjuj ;-)

Trzeba w nim ustawić konkretną prędkość bo inaczej będzie wyświetlał bzdury.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 11:14 
Użytkownik

Jeszcze jedną rzecz sprawdź.
Programuje często przez RS232 z programem Putty pod Linuxem. Czasami jednak zdarza mi się siedzieć na Windowsach i wtedy jak przychodzi połączyć się przez Putty to jest różnie. Raz działa a raz nie.
System praktycznie postawiony 2 tygodnie temu ale Putty uparcie nie chce działać, a na tym samym sprzęcie działa idealnie pod Linuxem.
Natomiast ten sam komputer i Windows i Putty bez problemu działa z AVRami zarówno pod Linuxem jak i pod Windowsem.

Skoro ten komputer ma być wyświetlaczem do AVR to po spróbuj na Linuxie np. Ubuntu to zrobić - na pewno jeśli nie ma błędu w kodzie to się uruchomi. Tylko Ubuntu nie najnowsze bo na tym sprzęcie Ci zamuli tylko v11 lub starsze.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 12:40 
Moderator

iwi napisał(a):
Czasami jednak zdarza mi się siedzieć na Windowsach i wtedy jak przychodzi połączyć się przez Putty to jest różnie. Raz działa a raz nie.

tu niestety odpowiedziałbym tak samo jak Jagi koledze Gwyn:

Jaglarz napisał(a):
Br@y niczego nie odgaduje. Gwyn nie fantazjuj

:lol: ... sorki to nie miało być złośliwie czy ironicznie - no ale nie mogę słuchać że pod windows Putty to sobie raz działa a raz nie ;) bo to są fantazje .... Gdyby tak było to ja bym się chociaż RAZ - no JEDEN raz z tym spotkał a podpowiem że Putty używam już od czasów Win XP ... boże ile to już lat upłynęło, potem Win7 a teraz Win8 ....

i jeszcze ANI RAZU - podkreślam ANI RAZU - komunikacja w putty mi nie szwankowała - wręcz przeciwnie.

Natomiast gdy się podłączyłem do pulpitu kolegi MrWeb123, i zobaczyłem że np jakaś wersja Putty nie może otworzyć portu COM1 pomimo że inne wersje tego samego programu albo inne programy go otwierają ;) to dla mnie świadczy TYLKO o jednym - nie o kłopotach putty - tylko o kłopotach jakie nastąpiły w Windowsie i warto go przeinstalować - to tylko tyle albo aż tyle ;)

PostNapisane: 18 lis 2013, o 13:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

.

Ostatnio edytowano 6 lis 2015, o 14:27 przez xor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 lis 2013, o 13:16 
Moderator

xor napisał(a):
Może zamiast tracić czas na reinstalację spróbować wcześniej poczyścić rejestr windows tj. odinstalować putty

tzn są dwie szkoły ;) ja np wolę nie tracić czasu na zabawy z oczyszczaniem rejestrów i takich tam bo na to zwykle schodzi mi więcej czasu niż na instalkę od nowa na czysto a i tak po instalce wiem że na 1000000% mam wszystko OK ... a po czyszczeniu rejestrów - no może będzie ok - do następnego razu ;)

i w tym miejscu pewnie od razu np kolega rezasurmar przywali mi w głowę - bo jego szkoła to właśnie tak jak twoja - czyli oczyścić rejestr i windows i ponoć na to rezasurmar traci mniej czasu. Tzn nie ponoć ja w to wierzę - bo nie twierdzę że mój sposób jest najlepszy ;) po prostu może ja nie umiem tak pośmigać w tych ustawieniach windowsa - więc broń boże nie oceniam że to jest źle aby tak podejść

trzeba tylko wziąć pod uwagę że jest także wielu takich podobnych ludzi jak ja - że naprawa windowsa graniczy z cudem i lepiej i łatwiej jest go przeinstalować. Ja nawet gdy mam kupę ważnych dużych aplikacji do przeinstalowania w tym moją największą kobyłę Borland Delphi Studio - to i tak już się jakoś przyzwyczaiłem i postawienie systemu jakoś nie sprawia mi kłopotu idzie szybko i przyjemnie. Co ważne w Win XP zajmowało to najwięcej czasu, jak przyszedł Win7 to renstalka była już dużo szybsza - a teraz jak jest Win8 to po prostu nawet nie chce mi się myśleć o naprawie windowsa ;) bo w trakcie wypicia kawy mam postawiony system na nowo a do tego jeszcze ze dwie kawy i stoją wszystkie ważne aplikacje

xor napisał(a):
odinstalować putty

No i najważniejsze - ja JESZCZE NIGDY nie używałem putty które się INSTALUJE ;) ja zawsze biorę plik EXE który od razu działa jako putty i nic on do systemu nie wrzuca ani nie bawi się rejestrami - ZAWSZE DZIAŁA - nie ważne jakiego windowsa bym nie użył ;)

PostNapisane: 18 lis 2013, o 16:30 
Użytkownik

a nie ma możliwości odpalenia go na VirtualPC? mówię o skrajnej sytuacji jeśli ktoś np chce się upewnić że wina leży po stronie systemu

PostNapisane: 18 lis 2013, o 16:37 
Użytkownik

GwynBleidD, odgaduje albo nie... Wiem, że gdy zmieniłem liczbę bitów transmisji z 8 na 7, to nadal działało ale pewnie dla tego, że wysyłany był tekst "UART_" podkreślenie to null. Wychodzą nam 5bitów danych do odebrania + /r /n czyli 7. Gdy przestawiłem liczbę transmisji na 6 i już się krzaczyło. Ale to może nie działa w ten sposób ;)
Ciekawym zjawiskiem jest też podpięcie przewodu TxD z uC do TxD (!) przejściówki. Bez crossingu a mimo to transmisja działała w programie Terminal. W PuTTy nic się nie pojawiło, nawet krzaczki.
Ale to pewnie dlatego że już nie takie wariacje się pojawiały :P

xor rejestru nie dotykam bo jeszcze nie jestem informatykiem jako tako. Czyli cała moja wiedza o komputerach jest z internetu. Wolałbym tego nie dotykać. A tak w ogóle to właśnie stawiam VirtualMachine i muszę przyznać że twórca takiego bajeru powinien dostać oskara :D Naprawdę fajna sprawa. Szkoda tylko że nie mam dostępu do pierwszego windowsa w którym jest postawiony ten virtualny bo nie musiałbym ściągać programów ;P

mirekk36 może kiedyś na święta urodziny albo wakacje kupię sobie laptopa na którym będę trzymał te najpotrzebniejsze programy (tworząc tym samym "miejsce pracy") i nie będę musiał się przejmować takimi drobnostkami. Bo trochę szkoda przeinstalowywać windowsa tylko dla tego że system powoli wysiada... ale może to i lepiej bo potem będzie zaskoczenie.

Za kilka godzin zdam relację z moich osiągnięć na polu wirtualnego windowsa :lol:

Edit
krzysztof to też właśnie robię :)

PostNapisane: 18 lis 2013, o 16:50 
Moderator

krzysztof napisał(a):
a nie ma możliwości odpalenia go na VirtualPC? mówię o skrajnej sytuacji jeśli ktoś np chce się upewnić że wina leży po stronie systemu

Dokładnie to poradziłem autorowi wątku przed reinstalką i podpowiedziałem mu co i jak po kolei ma zrobić żeby odpowiedzieć sobie czy warto reinstalować windows czy nie ;) ... Poleciłem mu akurat VMWare

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 lis 2013, o 17:04 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
żeby odpowiedzieć sobie czy warto reinstalować windows czy nie ;)

Właśnie odpaliłem program PuTTy 0.60 na VM i nie jestem w stanie odpowiedzieć sobie na to pytanie...
Ale po kolei...
Wgrany program kalibrujący OSCCAL na kwarcu 110592MHz
W programie TERMINAL na VM mam ... 2 COMY ! nie wiem jakim cudem
W programie PuTTy v0.60 włączam COM1 i nie ukazuje się nic...

Chyba nie ogarniam. Mirku, (znowu... :oops: ) jeśli możesz, to zapraszam do połączenia się ze mną :) VirtualViever (AtnelOnLine) odpalę na standardowym windowsie.
Jeśli nie to prubuję dalej, może do czegoś dojdę ;)

Edit
Dzisiaj już raczej nie dam rady potestować bo jutro sprawdzian...

PostNapisane: 20 lis 2013, o 22:21 
Użytkownik

MrWeb123 napisał(a):
a ja mam starego laptopa (89r)

89 rok!!! To chyba jeszcze czarno biały. Z muzeum?

PostNapisane: 20 lis 2013, o 22:46 
Użytkownik

http://www.youtube.com/watch?v=WVYiBVZiRw4 8-)

PostNapisane: 21 lis 2013, o 07:45 
Użytkownik

Hehe trochę przesadziłem :) nie wiem jak bardzo jest stary. Dostałem go kilka lat temu i nie ma na nim żadnych nalepek produkcyjnych. Datę sobie strzeliłem z BIOS u bo po każdym włączeniu laptopa trzeba było ręcznie ustawiać datę i godzinę a domyślna była ustawiona na 89 r :P może pamięć szwankuje bo nigdy przedstawionej przezemnie daty nie zapisywał procek 600Mhz 128MB ram thinkpad może ktoś znajdzie. Szczerze, to nawet nie interesowało mnie to :) Ale brawo za czujność kolegi mg101

Tapnięte ze smartfona :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1