czarnokurz napisał(a):
Może ktoś z kolegów ma chwilkę by mnie pokierować jak zaprogramować Mirka programatorem ATB USBASP 4,1 zapisany starym wsadem układ & czy lepiej kupić nowe i zaprogramować na nowo ?
Niestety, ale nie tylko programator ATB USBASP, ale i każdy programator USBASP tu nic nie poradzi. Te programatory nie mają trybu HV, i niestety ale przy attiny 13 samo dorobienie układu podającego 12V na pin reset nic nie da ponieważ cały protokół programowania jest zupełnie inny.
Najprościej zbudować sobie, nawet na stykówce, układ który poprzez procedurę HVSP przywróci możliwość programowania szeregowego (jest kilka projektów jak AtmegaFusbitDoctor, ale są też prostsze dedykowane pod procki attiny 13, 25, 45, 85), wgranie nowego wsadu programatorem USBASP, i ponowne ustawienie fusów jakie docelowo mają być, również już programatorem USBASP.
Ja swego czasu jak potrzebowałem prototypować tiny13 z wyłączonym resetem to na stykówce zbudowałem sobie układ do resetu fusebitów. Składał się z tranzystora BC548, procka atmega8 zasilacza 12V i paru rezystorów. Program skrobnąłem na podstawie noty procka attiny13, tam jest wszystko ładnie rozpisane jak ma wyglądać ten protokół HVSP.
Zawsze możesz kupić płytkę kolegi Misiek_86, który właśnie takie urządzenie do resetu fusów procków tiny 13/25/45/85 zbudował , jakiś czas temu pisał że jeszcze ma kilka płytek na zbyciu, więc może jeszcze posiada:
https://forum.atnel.pl/topic23570.html