rezasurmar napisał(a):
Tzn. ? nie odtwarza HD? bo na TVcyfrowej czy youtubie mi kompletnie nie zależy. Potrzebuje coś co uciągnie odtwarzanie full HD, w tym samym czasie obsługując ftp, NAS, torrenty, jakieś www i kilka mniejszych usług.Z tego co czytałem to Rpi albo odtwarza HD i to z trudem dla full, albo reszta, po drugie nie ma złącza sata co dla moich zastosowań kompletnie już to dyskwalifikuje.
Producent RPi zadbał o to, aby dostarczyc kompletne oprogramowanie. Nie zagłębiałem się specjalnie w szczegóły jak to dokładnie jest, ale działa to bardzo dobrze. Sprawdzałem różne wersje oprogramowania na RPi (Raspbian, Raspbmc, openelec, itp). Na raspbmc chodzi wszystko i działa doskonale, natomiast na Openelec RPi po prostu lata
Obsługą video zajmuje sie wydzielony układ w jednostce centralnej, wiec nie ma obaw, że film będzie się ciął. Ze względu, że sam procesor nie jest demonem prędkości, MOŻE "przymulic" same menu. U mie Filmy i TV są transimtowane za pomocą sieci LAN. Do Rpi nie mam nic podpięte (żadnych dysków USB, klawiatury czy myszy). Z dysku USB też płynnie odtwarza filmy. Torrentów nie uruchamialem na RPi. Koledze, któremu zaszczepiłem ten pomysł, próbował uruchomi torrenty na RPi, ale miał problemy z poprawną instalacją. Natomiast wykombinował to tak, że ma osobno NASa do torrentów. RPi sam rospozanje czy film został sciągniety, rozpakowuje go, sam pobiera napisy i informuje, że film jest gotowy do obejrzenia
btw do filmów śiwtnie sprawdza się plugin Filmweb, gdzie przed obejrzeniem danej pozycji informuje jaką film ma note, można przeczytac opis filmu czy obejrzec zwiastun.
MeSSer napisał(a):
Bartool, a którą wersją cubieboard posiadasz? tą starszą z A10, czy nowszą z A20?
Posiadam A10. Też myślałem, że skoro ma lepsze bebechy, mnóstwo złącz, to bedzie lepszy wybór. Nie sprawdzałem ostatnio, ale jedynie sprawnie działający system na Cubieboard był Android. Na nim można było wmiare płynnie odtworzyc filmu 720p. Może coś się zmieniło...
Do RPi jest mnóstwo tutoriali (nawet w języku polskim). Ten sprzęt świetnie się nadaje na centrum multimedialne w domu jak i na rozpoczęcie nauki programowania. rezasurmar nie pożałujesz kupując Rpi, obiecuję