Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 gru 2024, o 16:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sie 2013, o 15:33 

O super, też jestem raczkujący w tym temacie i mam podobne podejście do tego "komputerka" - absolutnie nie ma on mi zastąpić PC. Poniżej mój zestaw przygotowany do dalszych działań.
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 15:38 
Użytkownik

Mi to się w ogóle o nim pisać nie chce ... po prostu leży bo co się pozbędę to jak bumerang wraca :(
trochę za kiepskie i za słabe i za badziewne w porównaniu z konkurencyjnymi rozwiązaniami ...
wersja B totalnie nic nie wnosi :( ot dali ciała , nie jest warte swej ceny ...

PostNapisane: 11 sie 2013, o 15:52 
Użytkownik

A mi sie podoba :) . Jest na nia ciekawa platforma raspbmc do odtwarzania multimediów (poza rmvb) oraz emulator starych komputerow/gier chameleon. Obudowe zdecydowanie polecam z farnella bo przynajmniej nie peka jak te wykonane z plexi (i cenowo sensowniejsza). Jesli dobrze kojarze to w EP jest/byl kurs programowania.

Sent from my mobile

PostNapisane: 11 sie 2013, o 15:57 

SunRiver napisał(a):
Mi to się w ogóle o nim pisać nie chce ... po prostu leży bo co się pozbędę to jak bumerang wraca :(
trochę za kiepskie i za słabe i za badziewne w porównaniu z konkurencyjnymi rozwiązaniami ...
wersja B totalnie nic nie wnosi :( ot dali ciała , nie jest warte swej ceny ...

Potwierdzam w całej rozciągłości, beagleboard wygląda dużo ciekawej.
Więcej I/O, dużo większa wydajność, nie ma problemów z HD i czymś w tle......odrobinę za tanio chcieli tą jeżynę zrobić. No ale co kto lubi.

PostNapisane: 11 sie 2013, o 16:04 

ariek44 napisał(a):
monitor lub telewizor musi posiadać port HDMI lub RCA gdzie w moim przypadku
będzie to telewizor z wejściem HDMI

Kabel i HDMI i przejściówka HDMI-DVI też chyba dadzą radę.
rezasurmar napisał(a):
beagleboard wygląda dużo ciekawej.

Tak cenę też ma o wiele bardzie "ciekawą" ;)
Według mnie nie należy podchodzić do tego maleństwa jak do pełnoprawnego PC i próbować nim go zastąpić.

PostNapisane: 11 sie 2013, o 16:07 

wojtek napisał(a):
Według mnie nie należy podchodzić do tego maleństwa jak do pełnoprawnego PC i próbować nim go zastąpić.

No właśnie z tym jest problem, bo Pi jest strasznie słabe i jako np. odtwarzacz multimedialny full HD sie nie nadaje, do jakiejś stacji pogodowej, czy coś to jest znowu za mocne.
Ogólnie ciekawa platforma, ale bez polotu.

PostNapisane: 11 sie 2013, o 16:08 

micky napisał(a):
Jesli dobrze kojarze to w EP jest/byl kurs programowania.
To raptem kilka artykułów, a nie kurs, chyba że coś mi umknęło.

PostNapisane: 11 sie 2013, o 20:58 
Użytkownik

Chyba masz racje - nazwalem to na wyrost :) bylo to kilka artykułów.

Sent from my mobile

PostNapisane: 12 sie 2013, o 01:04 
Użytkownik

Ostatnio zastanawiam się czy malinka by nie posłuzyła do tego projektu

http://radioactiveathome.org/pl/

Może być idealna :)

PostNapisane: 12 sie 2013, o 08:18 
Użytkownik

Z ekonomicznego punktu widzenia to tak, ale bedzie miala niewieme do roboty jak na jej mozliwosci. Mozna tez podpiac sie do starego routera i go wykorzystac lub do nowego zgodnego z tomato i go oprogramowac. Mozna tez podpiac do NASa :)

Sent from my mobile

PostNapisane: 12 sie 2013, o 13:34 
Użytkownik

Mnie tam Rpi doskonale sprawdza się jako radio internetowe, do oglądania filmów na YT, poczty elektronicznej i pisania po forach internetowych.
Ma jedną fenomenalną zaletę - ze wględu na niski pobór mocy może być włączone non stop.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 13:36 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

A możesz zmierzyć prąd pobierany przez zasilacz który masz podłączony do swojego Raspberry?

Jestem ciekaw jak wygląda ta sprawa w porównaniu np. do laptopów...

PostNapisane: 12 sie 2013, o 13:54 
Użytkownik

Owszem - mierzyłem pobór miernikiem zużycia energii. Razem ze stabilizatorem, którym jest zwykły 7805 układ pobiera 7W z gniazdka.
Teoretycznie układ (samo RPi) powinien pobierać ok 4W, ale tracę jak widzicie 3W na stabilizatorze liniowym. Gdyby dać jakąś przetworniczkę o dobrej sprawności, to pewnie byłoby lepiej.
Inna sprawa, że mój Rpi jest przetaktowany do 900MHz, więc pewnie trochę więcej niż to normalnie ciągnie.

Dla porównania: desktop ciągnie 150W :shock:

Przy kilkunastu godzinach włączenia na dobę, mamy znaczne oszczędności energii (a tyle u mnie mniej więcej komputer chodzi).
Tak więc o ile sytuacja nie wymaga większej mocy obliczeniowej, to korzystam z RPi, gdy trzeba co konkretniejszego zrobić - włączam na ten moment desktopa.

PostNapisane: 13 sie 2013, o 01:02 
Nowy

wojtek napisał(a):

Potwierdzam, dadzą radę bez problemu, bo sam mam podłączoną malinę za pomocą takiego kabla/przejściówki HDMI->DVI. Poza tym jak już ktoś bardzo chce, to może nawet monitor pod vga podpiąć. Wystarczy użyć takiej przejściówki. ;)

A tak poza tym to jaki polecacie zasilacz i hub aktywny do raspberry :?:

PostNapisane: 13 sie 2013, o 05:13 

atmega8pl napisał(a):
wojtek napisał(a):
napisał(a):

Potwierdzam, dadzą radę bez problemu,

No to z mojej strony bardziej stwierdzenie niż pytanie było ;) , przejściówke tez sobie od razu z raspbbery nabyłem.
atmega8pl napisał(a):
A tak poza tym to jaki polecacie zasilacz

Ja tam nie kombinowałem tylko kupiłem impulsowy 5V@1A w kamami taki jak mieli w dziale raspberry http://www.kamami.pl/index.php?ukey=pro ... tID=178651.

Ostatnio edytowano 13 sie 2013, o 07:36 przez wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 sie 2013, o 07:25 

Sorry nie miałem na myśli beagleboard tylko http://www.kamami.pl/index.php?ukey=pro ... tID=205233 czyli cubieboard ;). Planuje zakupić, to potem podam jak wrażenia ;).

PostNapisane: 13 sie 2013, o 07:39 

rezasurmar napisał(a):
..... czyli cubieboard ;). Planuje zakupić, to potem podam jak wrażenia

Ciekawe jakie będą :) Ale dla mnie cena i tak dalej ponad dwa razy wyższa to za dużo, a szczególnie, ze podchodzę do tego tylko, że tak powiem w celu poznawczym i edukacyjnym.

PostNapisane: 13 sie 2013, o 07:48 

No ja planuje zagospodarować to jako centrum multimedialne z serwerem ftp, www i torrent oraz sambą.
Dlatego muszę mieć płytkę z sata. Zastanawiam się, czy nie zrobić jeszcze routingu na tym, ale to wszystko wyjdzie w praniu.

PostNapisane: 17 sie 2013, o 12:32 
Użytkownik

Posiadam Cubieboard i Raspberry Pi. Uważam, że ze względu na popularnośc RPi bije na głowe pozostałe tego typu rządzenia. Na RPi mam zainstalowane OpenElec. Działa to wyśmienicie jako centrum multimedialne (filmy HD, TV cyfrowa, Youtube, itp). Cubieboard tego nie potrafi, pomimo że na pokładnie ma bardziej wydajną jednostke (problem ze sterownikami).

Co do progamowania na tych urządeniach się nie wypowiadam. Nie jestem w tym dobry.

PostNapisane: 17 sie 2013, o 13:20 

Tzn. ? nie odtwarza HD? bo na TVcyfrowej czy youtubie mi kompletnie nie zależy. Potrzebuje coś co uciągnie odtwarzanie full HD, w tym samym czasie obsługując ftp, NAS, torrenty, jakieś www i kilka mniejszych usług.
Z tego co czytałem to Rpi albo odtwarza HD i to z trudem dla full, albo reszta, po drugie nie ma złącza sata co dla moich zastosowań kompletnie już to dyskwalifikuje.
Możesz coś więcej powiedzieć o problemach z cubie? Z tego co wiem, można na tym postawić debiana, nie ma sterowników wogóle, czy są po prostu "nielegalne" tj. nie wspierane przez oficjalne dystrybucje.
PS. zawsze można przekompilować sterowniki....

PostNapisane: 17 sie 2013, o 13:59 
Użytkownik

Bartool, a którą wersją cubieboard posiadasz? tą starszą z A10, czy nowszą z A20? Chciałbym zrobić coś podobnego co proponuje Rez, ale odtwarzanie FHD nie jest mi potrzebne.

PostNapisane: 17 sie 2013, o 14:48 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Potrzebuje coś co uciągnie odtwarzanie full HD, w tym samym czasie obsługując ftp, NAS, torrenty, jakieś www i kilka mniejszych usług.
Z tego co czytałem to Rpi albo odtwarza HD i to z trudem dla full, albo reszta, po drugie nie ma złącza sata co dla moich zastosowań kompletnie już to dyskwalifikuje.

Qrcze - jakoś nie zauważyłem, żeby moje RPi miało problemy z odtwarzaniem filmów w 1920x1080. Ciagniętych z Youtube (więc dochodzi jeszcze transmisja streamu danych).
Z tym, że ja nie używam XBMC czy podobnych, tylko czystego systemu i dedykowanego odtwarzacza video (omxplayer), który wykorzystuje pełne wspomaganie sprzętowe jakie oferuje chip Broadcoma.
A dysk nie może być USB?

PostNapisane: 17 sie 2013, o 15:12 

Jado napisał(a):
A dysk nie może być USB?
Niestety to jest dobre do obsługi jednego strumienia, po USB 2.0 full HD chodźbyś nie wiem jak sie starał nie puścisz płynie (nie ta prędkość strumienia danych). Dodatkowo j/w już wspominałem potrzebuje coś co obsłuży na raz kilka usług, dostęp przez USB do dysku to jest masakra, kompletnie się to nie nadaje, jeżeli w tym samym momencie odczytujesz z niego kilka plików, oraz w tym samym czasie jeszcze chcesz coś zapisać.
Nie pamiętam teraz strony, ale gościu robił testy na Rpi i ewidentnie mu się cieło HD z USB, oraz wspominał, że to się kompletnie nie nadaje, jeżeli chcemy korzystać z kilku usług na raz.

PostNapisane: 17 sie 2013, o 16:55 
Użytkownik

No, jeśli chcesz puszczać kilka filmów HD jednocześnie, to może RPi ma za małe moce :-)
(aczkolwiek ntop podaje mi obciążenie procka przy odtwarzaniu filmu rzędu 14% - widocznie większość obciążenia przejmuje procesor graficzny)

Swoją drogą USB 2.0 ma transfer 480Mb/s - ja mam internet o szybkości 120Mb/s, więc jakim cudem przechodzi przez niego film o jakości HD?

Ja na siłę nie namawiam, bo jakby okazało się, że rzeczywiście nie da rady, to było by na mnie ;-)

PostNapisane: 17 sie 2013, o 17:25 

Nie chcę być złośliwy, ale chyba nie uważnie czytasz co napisałem. Nie chodzi o puszczanie kilku filmów.
Testowałeś kiedykolwiek oglądanie z dysku podpiętego po USB? maksymalny transfer to ok 20-30MB i to w porywach. Zaczniesz w tym momencie nawet wyświetlać katalogi i już masz zwiechę, nie mówiąc o dostępnie do plików, czy kopiowaniu w tym samym czasie np. jakiegoś pliku po ftp z tego dysku.
Nie mówię przecież że Rpi jest do ( Y ) ale w/g mnie i nie tylko mnie ma za małą wydajność jako wielozadaniowy system multimedialny. Owszem same odtwarzanie chodzi płynnie, ale spróbuj coś w tym momencie innego zrobić.
Nawet dysk podłączony po Sata ma problem z wieloplikowym dostępem.
USB nigdy nie był standardem przewidzianym by mieć wydajny dostęp wieloplikowy.480MB/s na USB to tylko teoria, w praktyce prędkości nie przekraczają 30MB/s i to na naprawdę dobrym kontrolerze i w jedną stronę, przy dostępnie do jednego pliku.

PS. By uzyskać to co chcę na PI musiał bym postawic dwa takie, a to wtedy traci sens....

PostNapisane: 17 sie 2013, o 17:50 
Użytkownik

A czy ktos odtwarzal pliki rmvb na Rpi? Na xbmc idzie sam dzwiek i rzeczywiście troszke moze mulic.

Sent from my mobile

PostNapisane: 17 sie 2013, o 18:08 
Użytkownik

Właśnie sprawdziłem - idzie bez problemu. Widzę, że same jakieś chińskie filmy na YT w tym formacie idą...
Tyle, że ja nie korzystam z XBMC....pobawiłem się trochę, ale muliło już z samym interfacem...i lubił się komputer zresetować....Więc sformatowałem kartę i nie zawracam sobie głowy kombajnami multimedialnymi.
Natomiast omxplayer z linii poleceń radzi sobie z tym formatem dobrze jak widzę.

PostNapisane: 17 sie 2013, o 18:30 

No ale ty odtwarzasz po necie hd, a ja potrzebuje z nośnika...... po necie to będzie chodzić ftp, nas itd. Dlatego port usb mnie nie urządza.
Na rasie to bym sobie strzelił stacje pogodową.

PostNapisane: 17 sie 2013, o 22:58 
Użytkownik

Ja korzystam z tej stronki: http://www.if.pw.edu.pl/~meteo/
Oprócz zaglądania na pogodynkę ;-)
A lokalnie - to mam zrobiony taki mały sterownik domowy i tam mam pomiar temperatur, wilgotności i ciśnienia.

Gdyby ktoś szukał pomysłu na zastosowanie dla RPi, to ostatnio na forum Triody urodził się taki temat: http://www.trioda.com/forum/viewtopic.p ... 10#p272709
a w nim propozycja wykorzystania RPi jako sterownika wzmacniacza lampowego.
Jak dotąd nie ma chętnego na wersję zrobiona na RPi, więc gdyby ktoś szukał tematu.....;-)

PostNapisane: 18 sie 2013, o 09:50 
Użytkownik

No wlasnie Raspbmc (bo jego mialem na mysli piszac xbmc) muli. Mam go tez na Ipadzie i tez to zauwazam (oraz to, że potrafi się często wywrocic). Poprobuje z omx'em

Sent from my mobile

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1