Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 09:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sie 2013, o 11:24 
Użytkownik

Koledzy pisze w dziale luźne gadki bo mam dwa pytania z czystej ciekawości. Jedno do wszystkich a drugie pewnie tylko do P. Mirka

1. Czy uruchamiając płytę z niebieskiej książki. Odpala się ona automatycznie i wyskakuje ekran powitalny i dwie ikonki a jak klikniecie na tło to wyskakuje wam błąd zła ścieżka docelowa. I zawartość płyty można oglądnąć tylko przez eksploruj. Czy tak samo macie?

2. P Mirku czy jest możliwość dorobienia do MK przycisku aktualizacji żeby łatwiej się MK aktualizował? To byłby taki przycisk dla leniwych. Czyli dla mnie :lol: Usuwa starą wersję i zostawia nową.

3. A i jednak znalazło się jeszcze jedno pytanko czy jest tu ktoś kto przesiadał się z Bascoma na C. Czy to bardzo boli? Bo właśnie jestem na tym etapie. Czytam bluebook i nie chce mi ten C do głowy wejść tak szybko jak Bascom. Jakieś rady?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2013, o 11:33 
Użytkownik

AD1. W sumie nigdy nie sprawdzałem , bo domyślnie autostart mam wyłączony

AD2. Dobry pomysł, a nawet mam lepszy , program sprawdza i pobiera aktualizację w tle bez wiedzy i zgody po wszystkim się restartuje i tyle
(przy okazji miało by to wpływ na niektóre kopie)

AD3. O tak wielu z nas przechodziło z bascoma miedzy innymi i ja , nie bolało tak bardzo bo pisałem w C na PIC , ale faktem było to ze nabrałem
w bascomie złych przyzwyczajeń i rozleniwiony gotowymi funkcjami ... powiedzmy że nie umiałem myśleć ... tak bascom odmóżdża
poniekąd, ale i na to jest rada , jeśli masz już któreś podejście do C i efekt słaby to spróbuj ARDUINO , to taki C++ ale ułatwia poniekąd
przejście na C

Zauważ naszego kolegę przeciwnika C (zenowi) odnalazł się w C++ Arduino , a tu już do C niedaleko

Każdy musi wypracować własną drogę i własny sposób na naukę ....

PostNapisane: 11 sie 2013, o 11:48 
Moderator

ja lekko uzupełnię to co słusznie podpowiedział już SunRiver:

1. powinno się odpalać z autostartu - ale to tylko takie tam INTRO i klawisze ew które przeniosą do folderu. Jednak nie mogę zagwarantować że zawsze dobrze to zadziała. Więc nie ma co kombinować - po prostu odpalasz explorator windows czy tam klikasz w płytkę i ręcznie kopiujesz pliki z DVD. UWAGA! ... gorąco polecam obejrzyj sobie na początek ze 2-3 pierwsze lekcje VIDEO z katalogu "Lekcje VIDEO" ok?

2. ale o której wersji mówisz o tej starej z płyty DVD ? bo ta jest już mocno przestarzała i nie ma żadnych opcji związanych z aktualizacją, no ale jak sobie pobierzesz najnowszą wersję:

http://atnel.pl/mkavrcalculator.html

to zobaczysz, że ona już informuje ładnie o dostępnej aktualizacji ;) ... ale niestety nie dorobię klawisza do auto-aktualizacji - że samo się wszystko zrobi .... bo tak jak jest teraz - to jeszcze ktoś chociaż zajrzy na stronkę atnel i cokolwiek poczyta chociaż jakąś instrukcję czy obejrzy videoporadnik do tego programu. A jak byłoby wszystko automatycznie to uwierz mi - wielu ludzi by nie zajrzało do instrukcji a ja miałbym od razu 10x więcej maili z pytaniami ... na które i tak w odpowiedzi podawałbym linka do tej strony bo tam są odpowiedzi na takie pytania.

3. tak jak pisze Sun, a i ja też przechodziłem w pewnym momencie z Bascoma na C .... tyle że ja (może nie uwierzysz) ale aż 8 !!! razy podchodziłem do C. Siedem razy mnie odrzucało a dopiero za 8 zaskoczyłem i się zakochałem od razu ;)

ale popytaj też innych na tym forum, na prawdę wielu jest ludzi którzy przechodzą z Bascoma

więc jeśli ci coś nie idzie , czegoś nie rozumiesz - to po to masz to forum, pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj na bieżąco o to czego nie rozumiesz. Bo jak człowiek się na czymś zatnie to stoi w miejscu i się zniechęca. I nie wstydź się zadawać pytań, nawet najprostszych - bo wszyscy tu jesteśmy początkujący ;) i nawzajem się wspieramy - to na prawdę fajny mechanizm albo może "organizm" to forum i ci przyjaźni ludzie, którzy tutaj są ... wielu z nich rwie się wręcz do pomocy - bo znają to tajemną zasadę - że jak się komuś pomaga to niechcący samemu człowiek się uczy ... jak trochę z nami tu podziałasz to też to zrozumiesz

poza tym ja też tu często zaglądam i staram się pomóc. W razie czego dostępny jestem także na skype więc wal śmiało jak w dym

i zobaczysz, że jakoś pójdzie

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Cytuj:
Każdy musi wypracować własną drogę i własny sposób na naukę ....

A to są święte słowa naszego wielebnego Sun'a ;)

PostNapisane: 11 sie 2013, o 11:50 
Użytkownik

Ja też kilka miesięcy temu przeszedłem z bascoma na C i nic nie bolało. To było jakby z dnia na dzień. Jednego dnia przeczytałem kilka rozdziałów o podstawach C i od tej pory nigdy nie dotknąłem już bascoma.
A jeśli chodzi o gotowe polecenia w bascomie to w większości ich nie używałem (oprócz LCD). Tym bardziej że moja książka do BASCOMA była tak napisana że kompleksowo wyjaśniała także wszystkie zagadnienia sprzętowe w związku z czym do dzisiaj jej używam. No ale jak ktoś używa gotowców to i przesiadka na C nic nie poradzi bo przecież też są biblioteki.

Zrobiłem to z kilku powodów głównie przez to forum i dlatego że uczyłem się pisać w C++ aplikacje na PC.
Wbrew tego co piszą niektórzy czasu z bascomem nie uważam za straconego. Nabrałem troszeczkę doświadczenia które nieraz pomagało mi przy programowaniu w C.

PostNapisane: 11 sie 2013, o 12:11 
Użytkownik

P Mirku co do klawisza to właśnie tak myślałem że brak jego oduczy mnie lenistwa. Pytałem tylko z czystej ciekawości. Co do wersji MK jestem na bieżąco Poradniki przeglądnę.

Jeśli chodzi o przesiadkę łatwo się nie poddam. Będę walczy i pewnie głupie i banalne pytania zadawał na tym forum. Jedyne co mogę nadmienić to decyzję o przesiadce podjąłem po oglądnięciu kilku poradników o Eagle. Jednym słowem P Mirku kupił mnie Pan. Jak to mówią " A wszystko się od tego zaczęło"

PostNapisane: 11 sie 2013, o 23:28 
Użytkownik

Mnie tez kupil, ale seria o AVR-jak zacząć :)

Sent from my mobile

Strefa czasowa: UTC + 1