Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lis 2024, o 16:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 453 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 mar 2012, o 22:54 
Użytkownik

Urraaa no to normalnie wiadomość miesiaca :D
Już nie długo będę mógł przeczytać jak mam "mrugać trzema diodami, zamiast dwoma" ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 mar 2012, o 23:11 
Moderator

Malutki_27 napisał(a):
Urraaa no to normalnie wiadomość miesiaca :D
Już nie długo będę mógł przeczytać jak mam "mrugać trzema diodami, zamiast dwoma" ;)

O ;) to jest właściwe podsumowanie ..... to już wiadomo co będzie w trzeciej w razie czego ;) .... mruganie czterema diodami

PostNapisane: 20 mar 2012, o 23:27 
Użytkownik

Czterema to będzie po trzeciej książce :P

Edit:

Więc widzisz Mirku ile jeszcze musisz napisać :lol:

PostNapisane: 21 mar 2012, o 07:44 
Moderator

Oj tak to poważna sprawa ;) ..... i nie wiem czy dam radę, bo miganie trzema to jeszcze rozumiem - ale mruganie czterema diodami to już hardcore .... muszę się jeszcze sporo douczyć ;) ... ale może dam radę.

PostNapisane: 21 mar 2012, o 07:49 
Użytkownik

Ciekawe czyją książkę będziesz musiał przeczytać żeby dotrzeć na kolejny poziom trudności :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: 21 mar 2012, o 08:24 
Użytkownik

Sonix napisał(a):
Ciekawe czyją książkę będziesz musiał przeczytać żeby dotrzeć na kolejny poziom trudności :lol: :lol: :lol:

Wystarczy, że poczyta forum i nasze pomysły :P :D :lol:
no w każdym razie moje :shock:

PostNapisane: 21 mar 2012, o 08:59 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Oj tak to poważna sprawa ;) ..... i nie wiem czy dam radę, bo miganie trzema to jeszcze rozumiem - ale mruganie czterema diodami to już hardcore .... muszę się jeszcze sporo douczyć ;) ... ale może dam radę.

A pomysl że jest ich osiem w zestawie :D , nie wspomne już o obsłudze wyświetlaczy, timerów, przerwań itd. :)

Nooo wiesz, jak by ci zabrakło pomysłow na kolejną książkę to daj nam znać, my już coś wymyslimy ;)

A pomysły w stylu nie wiem czy dam radę to wybij sobie z glowy :)

PostNapisane: 21 mar 2012, o 09:40 
Użytkownik

Malutki_27 napisał(a):
A pomysły w stylu nie wiem czy dam radę to wybij sobie z glowy :)

Tak jest... Takich pokrętnych tłumaczeń i wymówek nie przyjmujemy ;)

PostNapisane: 21 mar 2012, o 15:13 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Liczę także na odzew i pomoc w akcji reklamowej szanownych uczestników forum i dotychczasowych czytelników ..... Bo prawda jest taka, że wciąż przy zakupie czy to książki czy zestawów uruchomieniowych naszej firmy , klienci są zdziwieni że my już tak długo istniejemy a nic o nas nie słyszeli wcześniej. Często są rozczarowani, że np kupili nieco wcześniej zestaw uruchomieniowy innej firmy konkurencyjnej a dopiero teraz trafili na książkę a po niej na to że u nas są także zestawy startowe solidnie wykonane i godne polecenia. Dlatego jak widać możemy na razie liczyć tylko na polecanie czyli tzw. "Marketing szeptany" ..... i zawsze jestem każdemu z osobna wdzięczny za polecanie.

Tak sobie siedzę i knuję w ramach przerwy w codziennym nudzeniu się i .......

Mirku czemu w sklepie nie ma Lubię to z "ksiązki twarzy" albo polecaj w Google, przecie to świetna forma "marketingu szeptanego", a myślę ( O matko stał się cud !!! ) że każdy z nas ( no może większość ) by kliknął :)

PostNapisane: 21 mar 2012, o 15:55 
Moderator

Malutki_27 napisał(a):
Mirku czemu w sklepie nie ma Lubię to z "ksiązki twarzy" albo polecaj w Google, przecie to świetna forma "marketingu szeptanego", a myślę ( O matko stał się cud !!! ) że każdy z nas ( no może większość ) by kliknął :)

;) no fajny pomysł - ale hmmm albo ja czegoś nie rozumiem do końca z tego co napisałeś albo może nie zauważyłeś ale generalnie na stronie głównej sklepu nad każdym produktem jest ten klawisz "google +1", a jak się przejdzie na stronę o książce czy o produkcie to jest jeszcze raz ten "+1" i również "Lubię TO - facebookowe". Tylko jak widzę mało ludzi chyba hmmm z tego korzysta

MirkoT napisał(a):
Tak jest... Takich pokrętnych tłumaczeń i wymówek nie przyjmujemy ;)

Ło Matko! - no czuję się sterroryzowany i jak rozumiem nie mam wyjścia ;) No trudno będzie trzeba znowu iść na zakład (tzn do fabryki) i pisać.

PostNapisane: 21 mar 2012, o 16:01 
Użytkownik

:oops: O kurka nie zauważyłem :(

Swoją drogą będzie przynajmniej pretekst do założenia konta na "fejsie" :) i poszukania znajomych :)

PostNapisane: 21 mar 2012, o 20:38 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Ło Matko! - no czuję się sterroryzowany i jak rozumiem nie mam wyjścia ;) No trudno będzie trzeba znowu iść na zakład (tzn do fabryki) i pisać.

Troszkę poczekaj... odsapnij... odpocznij...
Może i jesteś tytanem pracy, ale każdemu po wykonaniu zadania należy się zasłużony odpoczynek! :D

Co też przełoży się na szybkość i jakość :) :) :)

PostNapisane: 21 mar 2012, o 20:56 
Użytkownik

hehe nie żebym krakał , ale daj chłopakom palec .......

PostNapisane: 24 mar 2012, o 06:46 
Użytkownik

Niedawno udało mi się uruchomić zestaw, a dzięki Pana książce napisałem pracę inżynierską:)
Myślę że przydałaby się jakaś forma promocji, np. demonstracja w jakiej uczelni (wydz. Elektryczny Politechniki Śląskiej :D),
lub technikum.
Powiem szczerze że książka jest genialna, tak profesjonale a jednocześnie "łopatologiczne" wytłumaczenie niektórych kwestii, to jeszcze nie widziałem:)

Co do drugiej książki to zaklepuję przed premierą:)
Takie mam pytanie: Będzie może coś ze zdalnego sterowania? Bo nie powiem że jest to temat obecnie u mnie na tapecie. Jak nie będzie to i tak kupię:)

Pozdrawiam:)

PostNapisane: 24 mar 2012, o 08:39 
Moderator

kyp napisał(a):
Niedawno udało mi się uruchomić zestaw, a dzięki Pana książce napisałem pracę inżynierską:)

Takie informacje zawsze bardzo mnie cieszą, gdy dowiaduję się, że moją pisaniną mogłem komuś chociaż troszkę pomóc ;)

kyp napisał(a):
Myślę że przydałaby się jakaś forma promocji, np. demonstracja w jakiej uczelni (wydz. Elektryczny Politechniki Śląskiej :D), lub technikum.

Najciekawsze jest to, że chcieliśmy wysłać do prawie wszystkich techników w Polsce mających coś wspólnego właśnie z elektroniką, mechatroniką i podobnych - po jednej książce zupełnie za FREE do biblioteki chociaż - to okazało się, że 80% szkół odmówiło. W ogóle tego nie rozumiem.... Nie mniej jednak jest kilka szkół średnich w Polsce, które wyposażyły już swoje pracownie w komplety tzn: książkę + zestawy uruchomieniowe. Zresztą kilka uczelni wyższych także zakupiło książki a czasem także zestawy ATB.

kyp napisał(a):
Co do drugiej książki to zaklepuję przed premierą:)
Takie mam pytanie: Będzie może coś ze zdalnego sterowania? Bo nie powiem że jest to temat obecnie u mnie na tapecie. Jak nie będzie to i tak kupię:)

Będzie będzie i to bardzo dużo i obszernie - to są jedne z ważniejszych i ciekawszych rozdziałów jak myślę. Zresztą sam zobacz na spis tematów - co w niej będzie - może przeoczyłeś ?

post4396.html#p4396

PostNapisane: 24 mar 2012, o 21:14 
Użytkownik

A jeszcze takie pytanie: Będzie jakaś nowa płytka startowa? Czy po prostu będą moduły do starej?
Albo schemat i zakup części we własnym zakresie?

PostNapisane: 24 mar 2012, o 22:25 
Użytkownik

Takie malutkie pytanko czy książkę trzeba będzie rezerwować jeżeli tak to kiedy można zacząć składać rezerwacje :)
Pierwsza książka mi się tak spodobała ze już ja drugi raz czytam a co dopiero druga część :D

PostNapisane: 24 mar 2012, o 23:15 
Moderator

kyp napisał(a):
A jeszcze takie pytanie: Będzie jakaś nowa płytka startowa? Czy po prostu będą moduły do starej?
Albo schemat i zakup części we własnym zakresie?

Na razie nowszych wersji zestawów ATB nie planuję. Przyznam szczerze obecna wersja jest na tyle stabilna jak dla mnie przynajmniej, że pozostanę przy niej. Po prostu w sklepie jest to czego sam Panowie na co dzień używam w swojej pracy ale też na potrzeby hobby. Może za jakiś czas ? .... ale to zobaczymy.
Postaram się za to o kolejne ciekawe i użyteczne moduły. Bo tak jak np moduł ATB-ETHERNET, który z jednej strony pasuje idealnie do ATB to tak samo można ładnie używać go samodzielnie dzięki bibliotece do Eagle którą zrobiłem i jest do pobrania. Można ją pobrać i traktować moduł jako kolejną część w Eagle. Podobnie z modułem ATB-BTM.

Jak starczy siły to pojawią się niedługo:

- mini programator USBASP
- mini przejściówka USB/RRS232 i programator w jednym + gadżety
- fajna przejściówka do obsługi wyświetlaczy kolorowych LCD TFT
- jakieś moduły z przetwornikami Audio I2S TDA1543

ale tak na prawdę to zależy ile mi sił i czasu na to starczy - generalnie będzie to co sam lubię często używać, więc powinno być tak samo sprawdzone i praktyczne jak dotychczasowe rzeczy.

osa1313 napisał(a):
Takie malutkie pytanko czy książkę trzeba będzie rezerwować jeżeli tak to kiedy można zacząć składać rezerwacje :)

Jak tylko będzie już taka możliwość to oczywiście dam tutaj znać :) zresztą każdego użytkownika forum poinformuję mailowo o pewnej niespodziance z tym związanej (jak uprzedzałem wcześniej w poście z opisem co będzie w książce) ;)

PostNapisane: 24 mar 2012, o 23:18 
Użytkownik

A czasu mało no i siły trzeba zbierać na kolejną książkę ;)

PostNapisane: 25 mar 2012, o 10:32 
Użytkownik

Nie męczcie Mirka już co :)

PostNapisane: 25 mar 2012, o 23:55 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Transcievery RFM12(B) oraz RFM70.
Biblioteki dla każdego.

Miło, znam kilka osób które się ucieszą.

PostNapisane: 29 mar 2012, o 10:48 
Użytkownik

A może wydawnictwo ATNEL rozpisze subskrypcję. Chętni wpłacając za książkę już teraz mieliby rabat np 10%. Same korzyści wydawnictwo zebrało by potrzebną gotówkę na wydruk książki a subskrybenci książkę w pierwszej kolejności.

PostNapisane: 29 mar 2012, o 11:03 
Użytkownik

Od tego zaraz należałoby odprowadzić VAT i cały z pozoru doby pomysł trafiłby szlag. Zważ w jakich realiach żyjemy, niestety.

PostNapisane: 29 mar 2012, o 11:31 
Moderator

zenowi napisał(a):
Od tego zaraz należałoby odprowadzić VAT i cały z pozoru doby pomysł trafiłby szlag. Zważ w jakich realiach żyjemy, niestety.

No dokładnie i to VAT 23% - podczas gdy za książki jest 5% VAT - czyli od razu w plecy wszyscy dostajemy różnicę :(

artom napisał(a):
A może wydawnictwo ATNEL rozpisze subskrypcję.

Ale generalnie dzięki za pomysł bo to się zawsze liczy.... Tak czy inaczej, jak już pisałem wcześniej na pewno wszyscy członkowie tego forum będą mogli liczyć na niespodziankę w tym zakresie, obiecuję.

PostNapisane: 29 mar 2012, o 15:19 
Użytkownik

Ale jak wygląda sprawa z przed-sprzedażą ? Może tak by można to ugryźć.

PostNapisane: 29 mar 2012, o 22:25 
Nowy

Czołem,

tak się składa, że także nabyłem z początkiem poprzedniego roku pierwszą książkę wydawnictwa.
W związku z jakością materiału zainteresowany jestem także nabyciem kolejnej książki zwłaszcza, że interesuje mnie temat transmisji RFM70.

Przyłączam się zatem do pytania o przedsprzedaż - czy będzie dostępna, kiedy, no i czy jakiś bonusik z tego tytułu się ukaże? :)

pozdrawiam

PostNapisane: 29 mar 2012, o 22:37 
Moderator

Dowiem się w księgowości czy dam radę jakoś rozwiązać przedsprzedaż. A o bonusiku dla szanownych forumowiczów już od dawna mówię, że będzie niespodzianka ;)

PostNapisane: 29 mar 2012, o 22:56 
Nowy

czekam zatem na wieści i staję w kolejce przedsprzedażnej...

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 11:07 
Użytkownik

Witam, z przykrością muszę poinformować, że dzisiaj przypadkiem szukając ciekawych książek do nauki C na jednym z forum udostępniającym linki na rapidshare moim oczom ukazała się książka pana Mirka i to w dodatku obie części!!. SZOK! Panowie musimy coś z tym zrobić, nie możemy pozwolić żeby po sieci krążyły wykradzione dane 0_o sprzedaż może znacznie spaść a to grozi upadkiem wydawnictwa :(

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 12:03 
Użytkownik

Inne wydawnictwa stosują przedsprzedaż, więc jest to możliwe. Przytaczam fragment instrukcji ze strony wydawnictwa helion.pl:

Przedsprzedaż w helion.pl - teraz możesz zamawiać książki zanim pojawią się w regularnej sprzedaży i w regularnej cenie. W okresie przedsprzedaży książki objęte są promocyjną ceną, mniejszą o 15% (w pierwszej połowie okresu przedsprzedaży) i 7% (w drugiej połowie okresu przedsprzedaży). Zwykle książki są dostępne w przedsprzedaży około 3 tygodnie, ale nie jest to sztywny termin. Poniżej lista książek, które możesz zamówić już teraz!

Uwaga: Książki zamówione w okresie przedsprzedaży otrzymasz dopiero wtedy, gdy ukażą się w regularnej sprzedaży. Jeśli składasz większe zamówienie, dotrze ono do Ciebie w momencie, gdy skompletujemy wszystkie zamówione książki.
Aby skorzystać z promocji musisz jako formę płatności wybrać płatność elektroniczną lub kartą.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 453 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1