Chciałbym powiedzieć, że książka skończona, tzn skończyłem pisać a teraz jeszcze żmudny i wcale nie krótki a za to bardzo kosztowny proces wydawniczy mnie czeka, nie mniej jednak mogę już zdradzić roboczy tytuł i kilka szczegółów dotyczących zawartości zgodnie z obietnicą że najpierw na forum ukaże się tylko taka informacja:
"Język C
Pasja programowania
mikrokontrolerów 8-bitowych"a także tematy jakie będą poruszane w książce:
Podczerwień od A do Z
Virtual Toggle BIT, jak zrobić własnego
pilota na podstawie http://www.lirc.org/remotes.
Transmisja radiowa 433/868MHz
Nadajniki / odbiorniki: Aurel i Telecontrolli.
Kodowanie Manchester dla każdego - biblioteki.
Hoperf 488/868MHz i 2,4GHz
Transcievery RFM12(B) oraz RFM70.
Biblioteki dla każdego.
RFM70 - transmisja audio OnLine.
Radiowa transmisja audio
WAV PLAYER dla AVR
Odtwarzanie plików WAV z karty pamięci.
Wyświetlacze graficzne LCD TFT
Obsługa fontów od podstaw, procedury graficzne.
Budujemy cyfrową ramkę do zdjęć AVR+Karta SD.
Panel dotykowy na STMPE811
Wygodna obsługa panelu dotykowego po I2C + przerwania.
Biblioteka PetitFS bez tajemnic
Odczyt + zapis na karty SD/MMC dużych ilości danych.
Budujemy dataloger.
Jak monitorować STOS w AVR
Praktyczna biblioteka do monitorowania stanu stosu.
LCD HD44780 - warstwy + obiekty
Kolejna przymiarka do programowania współbieżnego,
Ćwiczenia systemów czasu rzeczywistego dla 8-bitowców.
Magistrala audio I2S + TDA1543
WAV Player z użyciem przetwornika DAC 16-bit,
odczyt plików WAV z karty pamięci.
RS232 - transmisja ASCII
Obsługa w oparciu o zdarzenia - EVENTS.
Komunikacja przy pomocy własnych komend AT.Na obecną chwilę tylko tyle mogę powiedzieć na temat książki. Tematów jest kilka różnych więc może się tak zdarzyć że ktoś znajdzie wśród nich 1 albo 2 które go zainteresują. Na pewno nie są opisane po łebkach a kody źródłowe nie są pisane na kolanie. To co dla mnie było najważniejsze i przez co tak na prawdę pojawiło się jakby nie patrzeć prawie półroczne opóźnienie w wydaniu książki od pierwotnie zaplanowanego, to właśnie fakt żeby kody i biblioteki żmudnie przeze mnie tworzone były w 100% sprawdzone i żeby zawsze każdemu działały......
Niestety jest jeszcze mniej pozytywna informacja za co przepraszam - ale okazało się, że z uwagi tym razem na chęć sprostania jakości książki pod względem redakcyjnym korektorskim i od strony składu drukarskiego - a przecież pod tym kątem dostawałem mnóstwo maili że jest dużo niedociągnięć to postanowiłem zainwestować dużo większe pieniądze zresztą te ze sprzedaży poprzedniej książki w naprawę tej sytuacji no i - niestety na końcu po podliczeniu - przeraziły mnie one totalnie. Dlatego książka będzie sporo droższa pomimo że bez twardej oprawy, to już by w ogóle rozłożyło wszystko na łopatki
..... Wiem, że może się okazać, że nie wszystkich będzie stać żeby wydać większe pieniążki, bo i cena poprzedniej nie była mała ok 82zł ..... ale to jest ból małych wydawnictw - i jeśli się nie uda przezwyciężyć tych kosztów rozwoju to po prostu znikają albo są wchłaniane przez innych.
Żeby jednak nie kończyć pesymistycznie tej wiadomości chciałbym przybliżyć nieco informację o niespodziance jaką szykuję dla wszystkich szanownych uczestników naszego forum. Otóż niedługo każdy może się spodziewać maila ze specjalnym kuponem rabatowo-promocyjnym i to o znacznej wartości mam nadzieję, żeby nieco zniwelować tę cenę ostateczną książki. W ramach promocji na początku będę chciał chociaż w ten sposób odwdzięczyć się uczestnikom tego forum, za to że ono żyje i tak fajnie zaczyna działać. Nadmienię, że do tego rabatu/KUPONU będą uprawnione tylko te osoby, które do czasu wydania książki były zarejestrowane na naszym forum. Rejestracja z późniejszą datą - po fizycznym ukazaniu się książki już nie obejmie tą akcją promocyjną.
Ostatecznie powiem, że cały proces wydawniczy może potrwać miesiąc - zresztą oby tylko miesiąc - mam nadzieję, że
MAJ 2012 będzie już OSTATECZNĄ najpóźniejszą datą wydania tej książki.
Liczę także na odzew i pomoc w akcji reklamowej szanownych uczestników forum i dotychczasowych czytelników ..... Bo prawda jest taka, że wciąż przy zakupie czy to książki czy zestawów uruchomieniowych naszej firmy , klienci są zdziwieni że my już tak długo istniejemy a nic o nas nie słyszeli wcześniej. Często są rozczarowani, że np kupili nieco wcześniej zestaw uruchomieniowy innej firmy konkurencyjnej a dopiero teraz trafili na książkę a po niej na to że u nas są także zestawy startowe solidnie wykonane i godne polecenia. Dlatego jak widać możemy na razie liczyć tylko na polecanie czyli tzw. "Marketing szeptany" ..... i zawsze jestem każdemu z osobna wdzięczny za polecanie.
www.youtube.com/mirekk36 ]