Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 gru 2024, o 20:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 mar 2013, o 21:28 
Użytkownik

Panowie a takie coś ? http://fotozrzut.pl/zdjecia/cb5f8f257f.png Tranzystory N MOS, sterowane poprzez wzmacniacze operacyjne. Napięcie 5V z uC zostaje wzmocnione do 10V oraz 15 V. Na bramkach tranzystorów zostaje 5,8V oraz 6,6V. Tylko nie jestem pewien czy takie wzmocnienie uda się zrobić przy zasilaniu 12,6V. No ewentualnie mogę się podpiąć przed stabilizatorem wtedy będę miał koło 16,8V. Koszt zabawy ze wzmacniaczem operacyjnym to maksymalnie 1zł także prawie darmo w stosunku do kolejnych trzech tranzystorów ;)

Edit:

Ewentualnie w ogóle wyrzucić uC i sterować samymi wzmacniaczami operacyjnymi w konfiguracji wzmacniacza różnicowego ;) to by mogło się udać ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 21:40 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja już paladyn wymiękam, miałeś masę gotowców a kombinujesz jak koń pod górę...

PostNapisane: 13 mar 2013, o 21:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

http://sklep.avt.pl/p/pl/6420/tranzystor+ss8050.html
http://sklep.avt.pl/p/pl/12/tranzystor+bd136-16.html

No fakt, cena wzmaka Sziklaiego w wersji na bogato (z tranzystorem, który bez radiatora wytrzyma z ~2W, a zawsze można do niego coś przykręcić) powala...

Z wzmacniaczami nie pomogę niestety.

PostNapisane: 13 mar 2013, o 22:09 
Użytkownik

Może i kombinuje, ale przynajmniej się czegoś nauczę. Nie sztuką jest zrobić gotowca i nie wiedzieć jak działa ;) Natomiast wracając do tego schematu, który wrzucił janeczqu mam kilka pytań:

Jakie napięcia panują na tranzystorach BUZ10 skoro mają podciągnięcie do VCC poprzez R13,R14,R15 ? Mogę to wyliczyć w ten sposób, że chce 6V na Q1 więc 6,6V trzeba odłożyć na R13. Chce przepływ prądu na poziomie 1mA czyli 6,6V/0,001A czyli 6,6k ?
Co robi R9 i D1 ?

Co do reszty raczej nie mam pytań ;) Nie miejcie mi tego za złe, że kombinuje. Po prostu chcę się czegoś nauczyć, a nie tylko powielać czyjeś schematy.

PostNapisane: 13 mar 2013, o 22:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

R9 to bocznik, D1 ogranicza straty na nim poprzez bocznikowanie większych napięć niż 0,6V.
BUZ-y są podpięte do V+ normalnie przewodzą - są zamykane przez NPNy dzięki czemu możesz sterować wszystkim z procka zasilanym z +5V. Układ według Twojej koncepcji, chcesz procka wstawiaj i wykorzystaj możliwości. Tylko musisz ogarnąć 3 PWM do sterowania BUZami ;)

Sorki, następnego układu nie będę malował :p

PostNapisane: 13 mar 2013, o 23:08 
Użytkownik

Teraz mam jeszcze ciekawszy pomysł :) Skoro ogniwo ma 4,2V i jest równolegle połączone z tranzystorem oraz rezystorem ograniczającym prąd to zgodnie z prawem dla oczka suma napięć na tranzystorze + napięcie na rezystorze = 4,2V czyli jeśli podłącze kolejny rezystor z bramki do rezystora ograniczającego prąd znowu będę miał na nim 4,2V i tym sposobem spolaryzuje samoistnie tranzystor. Jeśli ogniwo będzie miało 3,7V to rezystor zasilający bramkę również będzie miał 3,7V.

Natomiast dla tranzystora bipolarnego przy 4,2V na rezystorze do bazy będzie 4,2V-Ube. Jeśli nie walnąłem się gdzieś w logice powinno to działać...

PostNapisane: 13 mar 2013, o 23:50 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Fajnie - napięcie na złączu p-n 4.2V ...
Do tego jeszcze jakieś perpetuum mobile.

Z mojej strony EOT. Mam dosyć... Dostałeś już chyba z 5 schematów i nadal teoretyzujesz...

PostNapisane: 14 mar 2013, o 00:15 
Użytkownik

barney Nigdzie nie napisałem, że napięcie na złączu p-n będzie wynosiło 4,2V. Dobrze prawisz, już wystarczająco informacji zebrałem... Jak zbuduję ładowarkę to się pochwalę ;)

@ALL Tym czasem dzięki wielkie za pomoc.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1