Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 lut 2025, o 04:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lut 2013, o 17:30 
Użytkownik

Ale się ktoś się nie zile namrowił ,ale mrówka :shock:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lut 2013, o 18:05 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Wow, toż to lepsze od mojego Jagduino ;-)
(topic1560.html)

PostNapisane: 22 lut 2013, o 20:49 
Użytkownik

Mam pytanie do SunRiver i rezasurmar co za sprzęty (stacjie lutowniczą , lutownice) polecaliście mirkowi interesuje mnie sprzęt przez was oceniany jako dobry prześlijcie kilka propozycji godnych uwagi ? ;)

zalezy mi na waszej opini popartej doświadczeniem ;)

PostNapisane: 22 lut 2013, o 22:06 
Użytkownik

Kup To co ci odpowiada cenowo , parametrami , dostępnością grotów
to ty tym będziesz lutował a nie my :)

PostNapisane: 23 lut 2013, o 07:58 

Sam używam PACE ST-25, ST-45, ST-115 rączki SX80 i TT-65, no i hotair recco RA-150.....ale Sun ma racje, zresztą poczytaj ten temat od początku, padło tu wiele ciekawych sporo tańszych niz moje propozycji.
Najważniejsze to grot minifala do SMD, dobry odsysacz, ale do smd przydaje sie bardzo plecionka wick albo pochodne.

Prywatnie w domu używam ST-25 + minifala 3,3mm albo mniejsza 2mm
Do tego elwik LSE-30 no i zwykla pistoletowa.
Reszty sprzętu nie opisuje bo juz w tym temacie pisałem co i jak.

PostNapisane: 23 lut 2013, o 11:20 
Nowy

Po przeczytaniu calego tematu widze, że jestescie wrogo nastawini do stacji firmy WEP. Znów na konkurencyjnym portalu wyczytałem ze stacje firm WEP, Zhaoxin, YIHUA to to samo i niczym sie nie różnia. Do wydania mam okolo 300zł na stacje z Hot Airem. Spodobała mi sie 898D+ http://www.hotair.pl/pl/sklep/stacje-lu ... p-2w1.html . Ponoć plus w nazwie daje to że kolba jest lepiej wykonana i posiada grzałke Hakko.Prosze o opinie. Pozdrawiam

PostNapisane: 2 mar 2013, o 06:31 
Użytkownik

limerro z postu z elektrody wypowiada sie na temat pace tak: (jak to skomentujecie?)

Cytuj:
Prywatnie uzywam prostej stacji JBC - godne polecenia.

Pace MBT350, ST50, ST30 i ST25E - wykonanie b solidne, ale groty raczej malo trwale. Raczki przy dluzszym lutowaniu robia sie gorace i parza. ST25E nagrzewa sie b. dlugo - niestety nie posiada grzejnika zintegrowanego z grotem. Wg mnie nie oplaca sie tego modelu. Ogolna ocena sprzetu Pace dobra, choc szalu nie ma wg mnie. Przykladowo w porownaniu do Pace produkty firmy Weller wypadaja wg mnie lepiej w codziennym uzywaniu - mam na mysli zarowno odsysacz, hot-air jak i lutownice. Groty tez sa tansze.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 06:51 

Osobiście nie mam takich doświadczeń z PACE, jak już pisałem w temacie, minifala raz na rok, groty do SX80, raz na pół roku, czasem rzadziej. Głowice do SX80 mam od samego początku i dalej sprawują się świetnie (8lat). Jedynie groty do TT-65 muszę wymieniać co 2-3lata :P, no ależ mi szybkie zużycie ;).

Czujnik jest bardzo blisko grota, w miejscu jego mocowania. Po za tym grzałki z grotem to jakaś porażka Wellera, koszt wymiany, czy posiadania różnych grotów jest kosmiczny, w porównaniu nawet do grotów Pace.

Różnice temperatur zadana, grot, to ok 1-2C więc nie wiem o co te marudzenie ;).
Dodatkowo, jeżeli ktoś jest melepeta i nie potrafi zadbać o grot no to już jego problem.
Sam mam jeden grot minifala 2,2mm od 4lat i zero oznak zużycia.
Jak już mówiłem, używam tego sprzętu profesjonalnie 8lat, 5dni w tygodniu po 8godzin. Przynajmniej tyle chodzi ST25+ standardowa rączka.
Fakt SX80 nagrzewa się po większym odsysaniu np. takiego wyświetlacza VLF 398nóżek, jest dosyć ciepła, ale tu bardziej chodzi o zmęczenie samego obsługującego niż niemożność dotknięcia rączki, bo ta nie parzy.
A już opowiadanie że ST25 się długo nagrzewa jest wierutną bzdurą.

Nie, pace mi nie płaci za reklamę, renex też nie, a ni żadna inna firma, chodź bardzo bym chciał, przygarnąć jakieś $ za moje wypociny.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 06:54 

thcmaniac napisał(a):
(...) Do wydania mam okolo 300zł na stacje z Hot Airem. Spodobała mi sie 898D+ http://www.hotair.pl/pl/sklep/stacje-lu ... p-2w1.html .(....)

Z takim radami jest zawsze ciężko. Wielkiego szału w tych cenach nie ma. Ja mam ZD-939L i szczerze mówiąc nie polecam ze względu jak dla mnie głośną pracę (śruby odkręcone są ;) )
Sam ciekaw jestem jak głośno pracuje 898D?

:arrow: Spider12 w firmie koledzy używają tylko Pace i nikt nie ma z nimi problemu. Potwierdzam co napisał rezasurmar

PostNapisane: 2 mar 2013, o 08:13 
Nowy

898D+ bedzie cichsza napewno bo nie ma kompresora tylko wentylator. Chcialbym poznac Wasze o opinie na temat tej stacji, moze ktos ja ma i moze sie wypowie o niej .

PostNapisane: 2 mar 2013, o 08:47 
Użytkownik

Ja mam tą stację 898 i jak dla mnie ok, wentylatora jak nie puścimy na full obroty, to przeszkadzać nie będzie (aczkolwiek to moje prywatne odczucia, nie odpowiadam za czyjeś :D)

Jedyne co to troszkę słaba grotówka, powiedzmy tak do smd, podstawek, diod, kondensatorów itp. ustawiona na 310 C lutuje się bardzo dobrze, jednak jeśli będziemy chcieli wlutować większą ilość np. złącz ARK to trzeba temperaturę podkręcić do 400-430 C aby dało się w normalnym tempie lutować a nie grzać nóżki przez 10 s. (Ale widzę tutaj grotówka jest wymieniona, ja mam czarną wep, więc ta pewnie będzie lepsza)

Za 1 - 2 godzinki wrzucę filmik jak głośno chodzi hot-air.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 09:36 

krafin napisał(a):
(...)
Za 1 - 2 godzinki wrzucę filmik jak głośno chodzi hot-air.

Super, z ciekawością to posłucham.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 10:46 
Nowy

Witam. Skoro mówisz ze grotówka jest słabawa to wydaje mi sie że w 898d+ bedzie duzo lepsza bo niby japońska hakko. Powiedz mi ile czasu masz ta stacje i ile używasz jej dziennie oraz jeżeli możesz i pamietasz powiedz gdzie ją kupiles.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 11:39 
Użytkownik

Już odpowiadam:
- stacje kupiłem na http://hotair.pl jakieś 1.5 roku temu
- ile lutuje dziennie? ciężko powiedzieć, nie prowadzę serwisu ani nic takiego, poprostu jak robię jakieś urządzenie, czasami znajomym coś wlutować/wylutować, więc czasami używana 3 dni pod rząd, czasami tydzień - półtorej nic nie lutuje, jednak na razie nic z nią się nie działo, tylko grot wymieniałem.

Zamieszczam filmik jak obiecałem

PostNapisane: 2 mar 2013, o 11:51 
Nowy

Dziekuje za film.Stacja bardzo ladnie sie prezentujei i szybko nagrzewa jak widac. W takim razie zakupie chyba stacje wep 898d+ która różni się kolba i grzałka, mam nadzieje, że bedzie lepsza i niż kolba oryginalna od wep. Tak z ciekawości powiedz czy rozkręcałes już tą stacje? fajnie bylo by sie dowiedziec jak wyglada ona w środku. pozdrawiam

PostNapisane: 2 mar 2013, o 12:03 

Myślałem, że będzie bardziej cicha.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 12:06 
Użytkownik

Nie rozkręcałem jeszcze ale z ciekawości chyba ją rozkręcę i porobię fotki, jestem ciekaw czy w temperaturę kontroluje jakiś układ czy analogówka.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 12:14 
Nowy

Ok to jak mozesz rozkręc porób zdejcia:) napewno nie tylko ja bedzie bardzo wdzięczny. Wtedy to sie napewno juz rozwiaja wszystko wątpliwości odnosnie tej stacji. pozdrawiam

PostNapisane: 2 mar 2013, o 20:29 
Użytkownik

Porobiłem kilka fotek, ogólnie najgorzej wykonana nie jest jednak co tu dużo mówić "czuć" chińszczyzną, chińczyk chińczykiem będzie :D

Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 2 mar 2013, o 21:10 
Nowy

Czyli sterownie temperatura jest cyfrowe z tego co widze;p choc moge sie mylic. Widzialem inne stacje w srodku i wydaje mi sie ze jak na chinczyka to ta jest naprawde dobrze wykonana.Prosilbym jescze o wypowiedz ludzi bardziej obeznanych w temacie.

PostNapisane: 4 mar 2013, o 11:32 
Użytkownik

Może mi ktoś napisać jaki typ grota jest standardowo wkładany do stacji PT-936?

PostNapisane: 4 mar 2013, o 13:41 
Nowy

Witam. Rozmawialem dzisiaj z sprzedawcą stacji Zhaoxin 898D i jak sie okazalo kolba nie ma 60W tylko 38W wiec malo. Zastanwialem sie wlasnie nad nia poniewaz ma 2 lata gwarancji, a stacje WEP tylko rok . Najwiekszym plusem staci WEP 898D+ jest kolba i grzałka 50W od Hakko. Ma może ktos stacje z ta grzałka?? Jak sie sprawuje?

PostNapisane: 9 mar 2013, o 11:49 
Użytkownik

Ponawiam pytanie, czy faktycznie są te stacje w 2 odmianach?

strzelec napisał(a):
Przeglądając forum zauważyłem, że dużo osób używa i poleca stację ZD-931 i w związku z tym może dziwne pytanie. Czy występują te stacje w dwóch odmianach. Mianowicie, w sklepach można spotkać stacja ZD-931 i mikroprocesorowa stacja ZD-931. Jeżeli by to były różne sklepy to ok (różne opisy), ale w jednym mają taką i taką :)
http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=60997
http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=75832
czy jest jakaś różnica?

PostNapisane: 9 mar 2013, o 12:25 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Skontaktuj się ze sklepem http://www.hotair.pl. Sprzedawcy nie ściemniają podają prawdziwe parametry sprzętu. no i mają przystępne ceny ;) http://www.hotair.pl/pl/sklep/stacje-lu ... ord=ZD-931

A tu opis z Twojego linku:
✔ stacja lutownicza ZD-931 jest doskonałym narzędziem dla amatorów, do użytku
w szkołach, do lutowania elementów elektronicznych w samochodach, dla
profesjonalistów oraz w laboratoriach
maszyna spawalnicza jest instalowana wraz z elektroniczną lutownicą i gąbką do
czyszczenia kleju
✔ jest wyposażona w cyfrowy wyświetlacz temperatury LCD, który może
wyświetlać zakres i jednocześnie faktyczną temperaturę działania
✔ konstrukcja zewnętrznej pokrywy jest szczelnie i solidnie zapakowana,
właściwie spełnia funkcję izolacji egidy
✔ posiada czujnik elektroniczny kontrolujący temperaturę
w związku z użyciem wysoce naelektryzowanych komponentów, czas grzania
powinien być krótki

✔ jest instalowana z 50. płytkowymi elektrycznymi lutownicami, a jej dogodny
zakres użycia jest bardzo rozległy
✔ elektryczna lutownica działa pod odpowiednio niskim i bezpiecznym napięciem
elektrycznymi

✔ posiada precyzyjną funkcję regulacji temperatury, 1-10 stopni na poziom,
regulowany przez przycisk odpowiadający temperaturze; jest też inny przycisk
kontrolujący temperaturę w zakresie 200, 300, 400°C; stacja posiada przycisk
\'konwerter\' przełączający skalę temperatury za stopni Celsjusza na stopnie
Fahrenheita
✔ regulowany zakres temperatury wynosi od 150°C do 450°C
✔ jest zmontowana z elektrycznym zestawem kompensującym, który chroni inteligentne komponenty urządzenia
✔ kiedy wystąpi błąd w działaniu, na wyświetlaczu pojawi się ostrzeżenie oraz
dźwięk
✔ przed rozpoczęciem lutowania należy dokładnie zapoznać się z instrukcją
obsługi i przestrzegać wymogów bezpieczeństwa

Nie wiem jak Ty, ale ja omijam sprzedawców którym nawet nie chce się sprawdzić co mają w opisie produktu.

PostNapisane: 9 mar 2013, o 12:49 
Użytkownik

Polecam ten sklep. Kupowałem u nich swojego 852 ;) szybko i elegancko 100% zgodności z opisem.

PostNapisane: 10 mar 2013, o 18:49 
Nowy

Witam. Dotarła do mnei stacja 898D+, póki co stacja spisuje się dobrzefajnie grzeje. Mam tylko do Was pytanie bo nie wiem czy to normalne, że gdy włącze kolbe bardzo głośno buczy transformator. Też tak macie?? czy cos jest nie tak z moja stacja?

PostNapisane: 10 mar 2013, o 18:54 
Użytkownik

nie wiem jak w 898D+ ale należy wykrecić od spodu śrubę blokujacą do transportu

PostNapisane: 10 mar 2013, o 20:05 
Nowy

od spodu sa 2 śróbki mocujace trasformator. Dziwne jest to ze gdy wlacze hot air nie buczy a na kolbie buczy. Wydaje mi się że moja stacja jest uszkodzona... sprawdzałem temperatury po ustawieniu ok 100stopni na Hot Air jest ok 180 a jak na kolbie ustawie np 250 to jest z 280... do tego bardzo długo nagrzewa sie kolba, na filmikach na youtubie trwa to duzo krócej, tam temp skacze o 20stopni do góry u mnie o 2-3 stopnie. Spotkał się ktoś może z czyms takim??

PostNapisane: 10 mar 2013, o 20:19 
Użytkownik

jak mam odlutować złącze lpt 25 pin dsub męskie przylutowane w miejsce z metalizacja otworów

próbowałem nadmuchem ale rozgrzewa się tylko z jednej strony a z drógiej trzyma ciężka sprawa

sposób z plecionką też się nie sprawdził .

Jak sobie poradzić? problem jest wtedy gdy jest to element przewlekany ma dużo wyprowadzeń (pinów) do tego otwory pod nim są metalizowane

PostNapisane: 10 mar 2013, o 20:52 

Zalewasz wszystko cyną, grzejesz, przymocowaną płytkę np. do imadełka. A element wyciagasz jakimiś szczypcami.
Jeżeli wyjmujemy gniazda, typu IDC itp. o mniejszych rastrach by się nie rozpłyneło, wkładamy dopasowaną wtyczkę, zalewamy wyprowadzenia, grzejemy ciągniemy za kabelki w wtyczce ;).
Mamy pewność że nic nie urwiemy.
Oczywiście ruszamy na początku gniazdem na boki, przechylamy jakby....jak zaczyna puszczać to używamy trochę więcej siły.
Nie ma bata 90% gniazd wychodzi bez szwanku.

PS. Metodą zalewową ;), praktycznie każde SMD czy wielonóżkowe THT można wyjmować bez specjalnej lutownicy, czy hota ;).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1