Witam,
zaczynam przygodę z obsługą wyświetlacza LCD TFT 3.5'' wraz z konwerterem GLCD (oba ze sklepu Atnela). Na razie przeczytałem ok. 18 stron z GreenBook na ten temat i nasunęło mi się kilka wątpliwości, chciałbym je rozwiać:
1) Mirek pisze o kondensatorach ceramicznych 22pF (po jednym na każdą linię sterującą wyświetlaczem) do masy. Gdzie je dać? Czy jeżeli podłączam wyświetlacz z konwerterem do ATB 1.03, to jest to konieczne?
2) o jakim programie mowa na stronie 225? PixelFactory?
3) Co to za szara matowa "kratka" na wyświetlaczu? Jakaś warstwa ochronna? Można to zdjąć?
Fotki:
https://www.dropbox.com/sh/ussyc1pz5gpc3rf/JI38J59nb2?mNic nie robiłem z nim od dnia zakupu.
4) zasmuciła mnie wiadomość o obsłudze kart pamięci (nie przerabiałem tego jeszcze). Mam do zrobienia pracę mgr z tym wyświetlaczem. Będzie to sterownik komory termicznej. Więc jakieś proste GUI - przyciski, może jakieś proste menu, jakiś skaczący słupek/słupki (wizualizacja wyniku przetwarzania), może prosty wykres. Raczej żadnych wczytywanych skomplikowanych obrazków z plików nie przewiduję. No co najwyżej jakieś proste obiekty typu jakieś buttony. Pytanie do bardziej obeznanych z tymi wyświetlaczami: czy w moim przypadku zachodzi konieczność użycia w pracy kart pamięci SD/MMC czy zmieszczę się w pamięci procka/sterownika wyświetlacza? Fontów za dużo też używał nie będę.
Póki co jestem na sucho, tj. nic nie uruchamiałem, chcę najpierw ogarnąć te 100 stron z książki i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Dopiero dziś się zająłem tym tematem, więc wybaczcie moją ignorancję.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Ledes