SylwekK napisał(a):
bogdanzgora napisał(a):
Twój projekt ma następujące wady:
1.urządzenie zajmuje duża powierzchnię,
2.nie zmienia kąta beta,
3.oparty jest na pomiarze światła,a to jest przekłamanie,sprawdziłem to już
Projekt nie jest mój, moje jest tylko sterowanie.
ad 1. Ta powierzchnia to niewykorzystany w miarę płaski dach, którego przeznaczenie było z góry zadeklarowane przez znajomego więc, żadna to wada, a przy tym nie trzeba było betonowej stopy lać co już jest zaletą i sporym ograniczeniem kosztów - zaleta
ad 2. Nie ma bo takie było jego założenie. Pytałem czy zrobić mu dwie osie - nie chciał. Poza tym odniosę się też do tego co piszesz dalej, że ten kąt pionowy jest ważniejszy... Nic podobnego - oba dają tyle samo. Panel nie ma priorytetu osi i maksymalną wydajność ma przy prostopadłym padaniu promieni, wszystko jedno więc, którego to kąta będzie brakować. Uzysk i tak będzie większy jeśli w ogóle się odwróci panel do słońca niż ma na niego czekać od rana do południa
ad 3. Nie wiem jak to sprawdzałeś i skąd takie wnioski, jeśli jednak dowiedzą się o tym moje sterowniki to przestaną działać (a jak praktyka pokazała działają świetnie), więc może nie mówmy o tym za głośno...
bogdanzgora napisał(a):
Zalety:
Jest tani.
W punkt!
... a przy tym dokładny - zawsze ustawi się tam gdzie jest słońce;
... i oszczędny - nie jeździ bez potrzeby w pochmurne dni po niebie.
bogdanzgora napisał(a):
szkic biblioteki dla mojego silnika krokowego
Porzuć koncepcje sterowania silnikami krokowymi, bo Cię koszty i nerwy zjedzą. Mały silnik DC z przekładnią i zewnętrzny nawet bardzo prosty enkoder już byłby tu bardziej optymalnym rozwiązaniem. Uwierz mam spore doświadczenie w kręceniu silnikami (zobacz na moim YT) i polegniesz na krokowcach z tego co widzę. Gdzie jest bezwzględnie wymagana dla silników krokowych rampa start/stop - nic o niej nie piszesz, a bez niej taki silnik nawet nie poruszy konstrukcją, a jeśli już to zgubi pierdyliard kroków na starcie (i na stopie zresztą pewnie też - bezwładność). Z obserwacji wiem, że spora rzesza konstruktorów nie ma pojęcia jak taką rampę prawidłowo albo w ogóle JAK ją zrealizować. Sam algorytm zliczania też masz jakiś chaotyczny. Zanim silnik ruszy wszelkie dane (długość jazdy) powinny być już wyliczone wcześniej, a algorytm ruchu ma się tylko zająć bezpiecznym przekręceniem silnikiem o zadaną ilość kroków (lub zliczaną enkoderem). Niedopasowane krokowce lubią gubić kroki przy dużych obciążeniach, więc tak czy inaczej bez enkodera zwrotnego i tak się nie obejdzie co dodatkowo skomplikuje Ci projekt. O duuuużo większym poborze mocy przez taki silnik i hamulcu na postoju już pisałem...? Aha...
Nie jestem złośliwy wytykając wady Twojego projektu, chcę po prostu ustrzec Cię przed syzyfową pracą.
Nadal uważam, że tracker zegarowy to nie jest dobra opcja (najlepiej sprawdzi się na terenach gdzie jest mało zachmurzenia - może pustynia...) jeśli jednak chcesz go zrobić to użyj - tak jak to już u wielu się sprawdziło - silników DC z enkoderami.
PODSUMOWANIE:
Do 17.02 jeszcze wahałem się , czy wybrać metodę pomiaru światła ,a czy wzory matematyczne,
mimo,że program miałem już na ukończeniu. Pod doświadczeniu w tym dniu ,nie mam już wątpliwości.
Każdy robi to co uważa , już dawno mogłem kupić gotową przekładnię z silnikami w Chinach za 1000$.
Ale cały czas mam nadzieję ,że znajdę metodę na tańszy napęd.
Napewno nie będę kontynuował projektu z jednym napędem i pomiarem światła.To bezsens.
Możnaby ewentualnie zmieniać kąt beta ,a gamma ustawić na południe ,ale nie pomiarem światła.
Udostępniłem bibliotekę .
Zrób sobie symulację.
Wybiesz sobie szer i dług geograficzną dla Polski.
Wybierz sobie dzień.Ustaw rozdzielczość np. na 1 minutę .
W pętli w main otrzymasz wyniki w kilka sekund .
1.Ustaw gamma na zero i zmieniaj beta, zobacz kiedy i ile razy thetabeta jest chociaż poniżej 20 stopni .
2.Potem zrób drugą : ustaw beta np.na 39 stopni i zmieniaj gamma, zobacz kiedy i ile razy thetabeta jest chociaż poniżej 20 stopni .
3.W końcu zrób trzecią: normalnie oblicz gamma i beta, zobacz kiedy i ile razy thetabeta jest powyżej 1stopnia .
4.Porównaj wyniki .
Możesz też porównać pomiar światła ,a wzory matematyczne. Będą różniły się ponieważ :
1.Każesz tranzystorom tylko 2 sekundy coś mierzyć ,aby upewnić się,że to nie odbicie światła.
2.Ustawiłeś interwał śledzenia aż na 10 minut
3.Wyłączasz trakera ,gdy nie ma bezpośredniego słońca.
W tej wersji program wejdzie napewno na arduino.
Jakąś bibliotekę na uarta pewnie masz,nie musi być multiuat.
Mimo wszystko mój szacunek dla Ciebie za ogrom pracy,który włożyłeś .
Powodzenia