Dzięki za analizę plików. Myślę, że rzeczywiście obecność "miedzianych" pól lutowniczych na warstwie "top", choć nie ma tam żadnych ścieżek ani przelotek, może kwalifikować płytkę jako dwustronną przez system producenta i dlatego zrobili ją jako dwustronną z metalizacją otworów. Pomyślałem więc, że usunę warstwy 1, 17, 18...I wtedy pojawił się komunikat: "CAM job doesn't cover the Layer Setup! Missing signal layer: 1". Pomyślałem, że to chyba nie jest prawidłowa droga do wygenerowania płytki jednostronnej, ale program nie zablokował się i mogłem wygenerować gebery. Zaraz więc wysłałem pliki do wsparcia technicznego w fabryce z pytaniem czy teraz będzie OK, aby zrobili 1 stronną płytkę. Uprzejmie poinformowali mnie, że jak złożę zamówienie to zweryfikują dane. Można się zrzymać, ale z drugiej strony ktoś mógłby wrzucać im projekty do sprawdzania i nie zamawaić płytek, więc nie dziwię się, że nie chcieli "współpracować".
Jeśli chodzi o rozszerzenia plików gerber to w internetach znalazłem takie "rozszyfrowanie": • *.cmp – miedź top – warstwy numer: 1, 17, 18, • *.sol – miedź bottom – warstwy numer: 16, 17, 18, • *.stc – soldermaska top – warstwy numer: 29, • *.sts – soldermaska bottom – warstwy numer: 30, • *.plc – opis top – warstwy numer: 21, 25, • *.pls – opis bottom – warstwy numer: 22, 26, • *.crc – pasta top – warstwy numer: 31, • *.crs – pasta bottom – warstwy numer: 32, • *.gko – obróbka mechaniczna (obrys + wycięcia) – warstwy numer: 20, 46, • *.drd – wiercenia – warstwy numer: 44, 45, • *.dri – plik informacyjny dla wierceń, • *.gpi – plik informacyjny dla plików Gerber.
Dzięki także za podesłany link - nie miałem czasu się zagłębić, ale widzę, że zawartość jest bardzo interesująca i na pewno ją przestudiuję...
A tak przy okazji: Czy mógłbyś polecić jakiś darmowy program do oglądania plików gerber (tzn. oglądania płytki "zakodowanej" w gerberach)?
Muszę teraz trochę poeksperymentować i wysłać zamówienie do fabryki, żeby zweryfikowali projekt.
Dzięki raz jeszcze. Dam znać jakie były rezultaty.
pozdrawiam, Paweł
|