Z braku prądu muszę zamontować na działce RODO panel solarny o wymiarach 176,9 x 105,2 cm
o mocy 370 W,który w okresie jesienno zimowym wyprodukuje na dzień około 40Ah (888W),a w okresie letnim około 160Ah (2368W).
Do tego akumulator 250Ah ,czas ładowania (w pełni rozładowanego) w zimę - około dwa dni,a latem - około 4h .
Oczywiście do tego regulator ładowania (30A) oraz przetwornica (2000W).
Agregat prądotwórczy ze wzgłedu na hałas mnie nie interesuje,pozatym aby uruchomić piłę lub kosiarkę do trawy o mocy 1400 Watt,
agregat ze wzgłedu na prąd rozruchu silnika musiałby mieć moc 3 do 4 razy większą (cena i ciężar zwaliła mnie z nóg).
Dach na budynku (32x15 m2 dachu) mam też skomplikowany,niby 2 spadowy ,15 stopni pochylony. Ale kalenica skierowana jest 28 stopni na południowy-zachód.
Ale ja uparłem się ,żeby mój panel był skierowany na południe,bo z innym małym solarem 30 W robiłem już doświadczenia na balkonie w kierunku płd.-zach.
I mimo,że maluch dawał w porywie nawet 17 Volt,to natęzenie prądu ,ktory produkował nie przekraczało 0,4 A ,a potrzebowałem większe.
Zacząlem rysować konstrukcję do panela i zaczęły się "cyrki" z kątami:sosinusami,sinusami i tangesami: 15 stopni,28 stopni i do tego doszedł kąt 35 stopni pochylenia solara ,
wg tabeli najbardziej optymalny w Polsce ( zalączyłem zdjęcie tabeli ).Wyszła na papierze konstrukcja z kątowników-dziwoląg z każdą nogą o innej długości.
Pewnie przeszedł bym to,bo przecież można zrobić prototyp z listew drewnianych,wejść na dach ,zmierzyć wszystko kątomierzem ,miarą i poziomicą,przyciąć i gotowe.
Ale pomyślałem sobie,dlaczego mam używać tylko słońca w południe,tu potrzebny jest drugi panel tak jak dach leci w kierunku płd.-zach.
Niestety w takim wypadku potrzebny jest inverter ,a nie regulator i przetwornica oraz optymalizatory mocy.
Przeliczyłem to od nowa i okazało się to inną półką cenową.
Wybór padł na wolnostojący tracker (może rura będzie przymocowana do ściany budynku). Tracker :rura ,kilka kształtowników i dwa silniki liniowe.
Na temat silników liniowych wiem narazie tyle.że:np. 10kg/cm oznacza , że oś silnika zdolna jest podnieść na ramieniu długości 1cm masę 10kg.
Ten sam silnik na ramieniu 1m mógłby podnieść już tylko 0,1kg.
Tracker musi zapewnić obrót panela w osi wschód-zachód w poziomie oraz zmianę kąta od 10 do 40 stopni w pionie( w stosunku do poziomu)..
Do tego jest potrzebny sterownik,który w zależności od pory dnia (E,S,W,N) i roku(słońce na innej wysokości-pod innym kątem padają promienie) "poruszy" te silniki.
( zalączyłem zdjęcia przykładowych konstrukcji ).
Po długich konsultacjach na AllExpress,wybór mój padł na projekt:
instructables.com/DIY-Miniature-Solar-Tracker/
youtube.com/watch?v=_6QIutZfsFs
4 fotorezystory do tego 4 rezystory 1 kOhm tworzą dzielnik napięcia.
Rezystory przymocowane są do solara i oddzielone od siebie przegródkami,ale to trzeba oberzeć sobie na filmie.
Autor tego projektu mierzy ADC każdego z fotorezystorów i na podstawie porównania ich wartości zwiększa lub zmniejsza OCR1A i OCR1B obu serw,
jak to wyjaśniłem na zdjęciu (wyjaśnienia do kodu).
Autor robi to na Atmega 328 ja natomiast na Atmega 8.
Kwarc przyjąłem podobny .
Dalej nasze kody różnią się :wewn. źr odn.u niego to 1,1 V ,a 2,56 V u mnie (tak naprawdę AREF u mnie to 2,66 V).
Autor przyjął do dzielnika rezystor 1 kOhm, ja natomiast rezystor 27 kOhm ( zalączyłem zdjęcia dzielnik dla fotorezystora 30 kOhm ) tak naprawdę są to potencjometry 50 kOhm,tak że mam możliwość regulacji oporu.
Oczywiście same wartości ADC u niego i u mnie są inne ponieważ mamy przyjęty inny preskaler.(ja 64 On 8).
Tutaj jest link do filmu z działania prototypu mojego sterownika narazie podłączonego do dwóch serw MG-995 i bez solara
(muszę dołożyć baterię oraz ładowarkę np.DIGI-LION do prób,bo sam mały solar np. 9W tego nie uciągnie).
youtu.be/OC8ssLn8HJs
W ostatecznej wersji programu będzie:pomiar prądu solara (kolejne ADC),UART-warto wiedzieć co sterownik robi, raczej aplikacja na telefon,może jakiś sygnał kiedy traker będzie obracał się (np.buzer) .
Będzie też wyłącznik ,po co sterownik ma cały dzień pracować może co 30 minut,a w nocy to niech śpi.
Wyłącznik to napewno dodatkowo ATtiny2313 lub inny maluch Atmega plus ATB-PWR oraz RTC-DS3231 bo tracker o godz np.20-tej ma obrócić się na wschód oraz czekać na pobudkę np.o 7 rano.
Te czasy też będę regulował w zależności od pory roku za pomocą aplikacji,od tego jest EEPROM.Jak ? WIFI232-T ,mam jeszcze jednego schowanego na czarną godzinę,albo ESP,albo ostatecznie HC 5.
Liczę na stratę energii na wyłączniku ok.30-40 mA/godz ( z akumulatora) w nocy ,co panel latem szybko odrobi,a w zimie przecież nie będę codziennie na działce,to wyprodukowana energia może posłużyć trackerowi
i jego wyłącznikowi i może coś dla mnie zostanie ,przynajmniej na światło.
Zawsze też mogę w razie problemów w zimie unieruchomić tracker w pozycji południe pod kątem np.50 stopni,odłączając go od prądu.
Poniżej mój kod programu:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Dla przejrzystości wyrzuciłem z programu wszystkie sprawy związane z UARTem,pozostał jeszcze przekaźnik wcześniej związany z tym ,
że jeżeli wartości ADC zrównają się (przynajmniej setki i dziesiątki) to przekaźnik wyłącza zasilanie do serw.
Te fotorezystory pokazują każdy co innego,ale jak widać na zdjęciu udało mi się je okiełznać .
Mimo tego mam zastrzeżenia do tej fukcji :tracker(),której wnętrze skopiowałem z w/w projektu:
1.wg mnie serwa za wolno obracają :za dlugo trwają wyliczenia ,albo za mało if-ów ?
2.moje następne wrażenie :same if-y,i ani jednego else ?
a może błąd tkwi gdzie indziej ? (ale nie w moim prototypie,100% gwarancji na połączenia).
Na stronie instructables.com/DIY-Miniature-Solar-Tracker/ , jest też kod autora projektu (oczywiście do arduino).
Spotkałem też kody oparte na rezystorach i tranzystorach,ale nie jestem tym zainteresowany.
Ma być jak najprościej ,tylko fotorezystory,mimo,że nie ma dwóch takich samych.Przynajmniej ja nie spotkałem.
Pozdrawiam Wszystkich na Forum