Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 12 lip 2020, o 08:14


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 mar 2020, o 23:55 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Moduł zaczął chyba odbierać ramki z CAN Octopusa. Pokrętną metodą, ale jednak [ ... ]po podpięciu wyłącznie CAN L (CAN H wisi w powietrzu) z wyłączonym terminatorem ramki idą po FT CAN 100kbps i nie dostaję ERRORu. Podpięłam się do nóg TX oraz RX układu TJA1055 analizatorem. Wysyłam co 500ms ramkę i pojawia się sygnał w programie Logic!

Moduł niestety nie reaguje tj. fotek nie działa z przycisków, ale już jestem o wiele bliżej niż przez ostatni tydzień.


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 mar 2020, o 08:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Ale panowie, nie kłóćcie się, proszę. Na każdym z forów dostaję pomoc w moim temacie. Bez tego stałabym cały czas na początku drogi.

Będę chciała wpiąć się w szynę LIN która jest pomiędzy modułem siedzenia, a przyciskami sterującymi z boku fotela. Zobaczę czy tam coś lata. Pytanie do ciebie Mirku: czy jednocześnie da się wysyłać/odbierać ramki CAN i nasłuchiwać LINa czy to nie przejdzie? I czy moduł LIN w CAN Shark działa? Jak rozumiem powinnam się wpiąć jako LIN LISTEN?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 mar 2020, o 09:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25720
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

Niestety - jednoczesne działanie na LIN i CAN może być problematyczne - w założeniu miało tego w ogóle nie być. Później jednak podejmowałem próby i czasem to działa jakiś czas ale jednak zawiesza się komunikacja często wtedy. Próbować śmiało możesz - jeśli ramki nie będą wysyłane zbyt szybko na LIN i CAN to jest szansa że to dłużej podziała. Spróbuj.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Oczywiście że moduł LIN działa - a jeśli chcesz możesz używać albo LISTEN - wtedy będzie tylko nasłuch tego co się dzieje na LIN, albo możesz też próbować jako MASTER w LIN wtedy też można robić bruteforca i tam jest tabelka do której można włożyć kilka ramek LIN do wysyłania na przemian. To o co pytałaś w innym wątku na temat CAN. W CAN dopiero myślę jak tę opcję zorganizować.

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

nela29 napisał(a):
Będę chciała wpiąć się w szynę LIN która jest pomiędzy modułem siedzenia, a przyciskami sterującymi z boku fotela. Zobaczę czy tam coś lata.

No to mógłby być ciekawy test - bo być może przyciski na LIN spowodowałyby wysłanie jakichś konkretnych ramek na CAN z rozkazem do fotela.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 mar 2020, o 20:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Na razie "projekt" staną w miejscu, szukam kogoś kto posiada urządzenie a'la CAN Octopus obsługujące FT CAN.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 mar 2020, o 22:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25720
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

nela29 napisał(a):
Na razie "projekt" staną w miejscu, szukam kogoś kto posiada urządzenie a'la CAN Octopus obsługujące FT CAN.

A wiesz co ? czy trudno byłoby tobie wziąć np jakiś sterownik MCP2551 (to jest 8 nóżek tylko w SMD) ... i podłączyć się nim pod linie TX i RX które dochodzą do twojego drivera, oczywiście na chwilę odłączając te linie od twojego drivera. I wtedy podać zasilanie do MCP2551 a jego linie CAN-H i CAN-L podłączyć do Octopusa ?

To miałoby prawo zadziałać skoro różnica jest tylko w standardzie podłączenia do magistrali. Fakt, że być może procek w tym urządzeniu będzie też obserwował inne linie sygnałowe z twojego drivera ale może uda się na nich wymusić na sztywno jakieś stany - żeby procek nie widział ERROR'a itp

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 mar 2020, o 23:24 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Trudno by mi nie było, ale sygnały trzeba by na bank powypuszczać, bo ten TJA uruchamia chociażby przetwornicę 5V. Spróbować jednak można.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 mar 2020, o 00:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25720
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

No dokładnie - jakby się udało pozbyć tja i zasilanie by się nie wyłączało to wtedy byłaby szansa dobrze go potraktować bruteforcami ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 mar 2020, o 11:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Zamówiłam, spróbuję tak zrobić. JEstem ciekawa efektu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 mar 2020, o 12:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25720
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

nela29 napisał(a):
Zamówiłam, spróbuję tak zrobić. JEstem ciekawa efektu.

ja też - czekam zatem na info ...

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 mar 2020, o 21:33 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Mam nadzieję, że dobrze narysowane. Zerkniesz Mirku?

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 mar 2020, o 12:50 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25720
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

No tak dobrze ale hmmm koniecznie rozłącz te linie CAN-H i CAN-L między scalakami ;) bo masz przejść na zwykłego CAN'a - no chyba że planujesz wylutować tego TJA w jego miejsce jakoś wpasować MCP

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

aha i do nóżki VREF układu MCP nic nie podłączaj ona ma sobie wisieć w powietrzu - zresztą zobacz jak mamy to na naszych ATB SHIELD'ach

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

i te linie z MCP - ładnie podłączasz do Octopusa, tylko jak mówię - jeśli na PCB u ciebie będzie siedział ten TJA to KONIECZNIE rozłącz na tym schemacie CANL i CANH

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 mar 2020, o 13:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Myśl jest taka, aby TJA wylutować. Na schemacie dałam go tylko po to aby pola lutownicze były do przejścia 1:1



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 mar 2020, o 15:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25720
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

dlatego pisałem wyżej - że jeśli wylutujesz TJA to rozumiem taki schemat - tylko zwróć uwagę na te połączenia Vref i Rs na moim schemacie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 mar 2020, o 15:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Jasne, dzięki! Wieczorem wrzucę PCB na frezarkę i zobaczymy czy to zadziała. Komunikacja na tym scalaku to jak widzę 1mbps?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 mar 2020, o 15:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25720
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

nela29 napisał(a):
Komunikacja na tym scalaku to jak widzę 1mbps?

Działa w całym zakresie prędkości od LOW speed do HIGH speed

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 kwi 2020, o 21:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Wracam z tematem. Właśnie powstał pajączek MCP2551 :-) Jutro będę to uruchamiać, bo nie mam Windowsa. Dam znać co i jak!

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 kwi 2020, o 23:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25720
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

No aż sam jestem ciekaw czy to ładnie ruszy ;) ale powinno ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2020, o 14:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Posprawdzałem przewodność wszystkich pinów, jest tak jak na schemacie który zamieściłam wcześniej (oczywiście z poprawką VREF i RS).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2020, o 21:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Dupa, coś nie działa. Co prawda ERROR się nie świeci, ale OK nie wryga podczas nadawania pakietów, a tak się działo jak faktycznie one wychodziły. Ustawione jest na 125kbps, terminacja aktywna.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 kwi 2020, o 09:50 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25720
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

dobra a co pokazuje analizator na liniach TTL - czyli na RX ale głównie na TX ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 kwi 2020, o 13:21 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Sprawdzę dziś. A powiedz czy CAN GND koniecznie podłączać i bez tego działać nie będzie?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 kwi 2020, o 13:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25720
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

powinno działać bez GND ale nic nie szkodzi podłączyć i sprawdzić

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2020, o 21:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Wszystko zostało właśnie polutowane od początku + zrobione odejścia do podłączenia analizatora do TX i RX. Jutro jak dorwę Windowsa to podłączę i zbadam przebiegi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2020, o 16:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Albo MCP jest walnięty, albo jakieś czary się dzieją. Na pewno wszystko jest dobrze podłączone, sprawdzane było 2 razy. CAN L i H mają przejście od kołków CAN1 w Octopusie aż do nóg MCP2551. Nogi TX i RX połączone są z padami płytki siedzenia, tam też mam wyprowadzone przewody do analizatora. I teraz najlepsze:

Octopusem puszczam 5-bitowe ramki na adres 130, oczywiście na Octopusie świeci się error, ale najdziwniejszy jest sygnał z analizatora stanów. Na nodze TX nie ma... nic. Za to sygnał jest na nodze RX (mówię o MCP). Sprawdzane było 2 razy i jest podłączone dobrze. We wtorek będzie nowy MCP, może ten się zepsuł.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2020, o 16:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2175
Pomógł: 101

5bitowe? A na jakiej nodze spodziewałaś się mieć ramki? Przecież jak coś lata po CANie to driver to przekazuje na RX. A jak coś uC wysyla to wysyła nóżką TX.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2020, o 07:33 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Spodziewałam się, że z MCP wychodzi na Tx, a on słucha na Rx. To skoro sygnał dostaje z Octopusa i przekazuje go do iC to dlaczego na Octopusie świeci się od pierwszej wysłanej ramki Error, a Status nie mruga przy wysyłaniu ramek?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2020, o 08:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2175
Pomógł: 101

W jakim trybie używasz Octopusa?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2020, o 10:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

W zwykłym tj nie nasłuchu. 125-1000kbps, terminowanie i bez terminowania. Na Octopusie pojawia się error, a na nodze rx mcp2551 przebieg. Zaraz zdrobię zrzut, pokażę jaki.


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2020, o 11:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Poczekam do wtorku, aż się wszystko otworzy i kupię dodatkowe MCP2551 żeby wykluczyć jego uszkodzenie (co jest możliwe przy moich eksperymentach).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 kwi 2020, o 19:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lut 2020
Posty: 60
Pomógł: 0

Wygląda na to, że MCP z jakiegoś powodu się "pali". Po przylutowaniu nowego i odpaleniu CAN Octopusa, wysyłaniu ramki 0x130 na analizatorze coś widać. Octopus oczywiście wali ERRORem, kontrolka wysyłania nie mryga, ale na zapisie analizatora widać sygnał. Tylko, że po kilku minutach prób, MCP znowu na analizatorze nie pokazuje niczego. Odłączanie zasilania, odpinanie CAN, analizatora itd nic nie daje. Podejrzewam, że napięcie sygnałów TX/RX może być za wysokie dla MCP (bo w nocie katalogowej jest coś o bodajże 1.5V, a tu na nodze woltomierz pokazuje 5V. Obawiam się, że bez odpowiednika CAN Octopusa do FT-CAN się nie obejdzie...


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO