Witam.
W rozdzielne 7.3 BB jest bardzo dobrze opisany ściemniacz – płynna regulacja mocy. Chciałbym się poradzić w pewnej sprawie. Zamiast MOC3021 chciałbym zastosować transoptor z wyjściem tranzystorowym. Proszę nie wnikać czy to zadziała czy nie (to na razie początek badań), jednak chciałbym podawać impuls wyzwalający na bramkę tyrystora o określonej długości, np. po wykryciu zera impuls ma trwać 2ms.
Pan Mirek tak dobrze przygotował bibliotekę, że określenie czasu trwania impulsu nie jest problemem. Problemem stał się dla mnie dobór odpowiedniego elementu optoizolacyjnego wraz z doborem rezystorów.
Szukając informacji i analizując różne podejścia, doszedłem do (na chwilę obecną) schematu zamieszczonego poniżej. Gdyby ktoś już coś podobnego projektował proszę o pomoc w doborze optoizolatora U1 i rezystorów R1 i R2. Oczywiście jestem również otwarty na inne propozycje rozwiązania mojego problemu. Pozdrawiam serdecznie.
P.S.ubiegając Kolegów i Koleżanki - tak wiem, tyrystor wyłączy się w momencie przejścia przez zero oraz, że skrócenie czasu trwania prądu bramki go nie wyłączy - tak tak, to wiem
- u mnie będzie m.in.próba wyłączenia przeciwprądem - stąd konieczność skrócenia impulsu bramki