pisze kolejno co robie:D :
podłączam układ według schematu
[ tu masz kolego instrukcję wstawiania fotek na forum: topic44.html - popraw więc się proszę, bo kolejnym razem otrzymasz WARNA za wstawianie takich linków ok? - mirekk36 ]następnie w programie wybieram:
- "arduinoISP"
-płytka: "Arduino / Genuino UNO"
-wybieram port pod który mam podpięty arduino
-programator " AVRISP mkII"
i wgrywam go na arduino
[ tu masz kolego instrukcję wstawiania fotek na forum: topic44.html - popraw więc się proszę, bo kolejnym razem otrzymasz WARNA za wstawianie takich linków ok? - mirekk36 ]następnie wybieram:
-płytka: "Arduino Duemilanove / ATmega328"
-programator " arduino as ISP"
[ tu masz kolego instrukcję wstawiania fotek na forum: topic44.html - popraw więc się proszę, bo kolejnym razem otrzymasz WARNA za wstawianie takich linków ok? - mirekk36 ]i wciskam " wypal bootloader"
[ tu masz kolego instrukcję wstawiania fotek na forum: topic44.html - popraw więc się proszę, bo kolejnym razem otrzymasz WARNA za wstawianie takich linków ok? - mirekk36 ]Po wypaleniu bootloadera zmieniam układ na :
[ tu masz kolego instrukcję wstawiania fotek na forum: topic44.html - popraw więc się proszę, bo kolejnym razem otrzymasz WARNA za wstawianie takich linków ok? - mirekk36 ]tylko w moim arduino zamiast "reset" mam napisane "res" (mam nadzieje ze to to samo),
wybieram przykładowy program migania diodą i z parametrami:
-płytka: "Arduino Duemilanove / ATmega328"
-programator " arduino as ISP"
wygrywam program , czekam ok 2min przy napisie " wgrywanie"
[ tu masz kolego instrukcję wstawiania fotek na forum: topic44.html - popraw więc się proszę, bo kolejnym razem otrzymasz WARNA za wstawianie takich linków ok? - mirekk36 ]teraz próbuje jak kolega wcześniej mówił
Cytuj:
Nie usuwasz. Arduino robi Ci za programator. wykorzystujesz wyjścia cyfrowe Arduino, żeby podpiąć się pod piny MISO, MOSI, SCK i RESET procka, który chcesz zaprogramować. Sposób sprawdzony, działa bez problemu
czyli podłączam układ taki jak bym wypalał bootloader i zostawiam te parametry co ostatnio i po 2sekundach pojawia się:
[ tu masz kolego instrukcję wstawiania fotek na forum: topic44.html - popraw więc się proszę, bo kolejnym razem otrzymasz WARNA za wstawianie takich linków ok? - mirekk36 ]próbowałem również wgrać program poprzez
http://allegro.pl/konwerter-usb-ttl-pl2303-hx-pro-mini-arduino-avr-i5628583478.htmlale wyskakuje mi dokładnie to samo jak podłączałem arduino z mikrokontrolerem przez tx/rx;/
jeżeli wiecie gdzie mój błąd to proszę o pomoc
wydaje mi się że atmega jest dupnięta dla tego nie działa ( kupiłem nowa w elektronicznym sklepie )