Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lis 2024, o 21:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: ATMEGA328
PostNapisane: 30 kwi 2016, o 15:04 
Nowy

Witam.
Mam problem z wgrywaniem programu na mikrokontroler atmega328. Posiadam arduino uno (z wlutowanym na stale mikrokontrolerem) i chciałem przerzucić program na osobną płytkę , stosowałem się do instrukcji ze strony: http://www.arduino.cc/en/Tutorial/ArduinoToBreadboard.
Udało mi się wypalić bootloader na nowym mikro ( podłączenie jak w rys 1 ze strony podanej wyżej ). Następnie ponieważ nie mogłem usunąć wlutowanego mikro z arduino to zastosowałem pomysł z przesyłem programu przez usb-rs232 ttl jak w tym filmie : https://www.youtube.com/watch?v=HSBUnXQN120 14min 30s. Jak już jestem w trakcie wysyłania programu to wyskakuje mi[obrazki na forum to umieszczamy tak: topic44.html - mirekk36] Od razu mówię, zmieniłem COM, i moje sterowniki PL2303 Prolific DriverInstaller v1 12 0.
Proszę o pomoc :( :|

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: ATMEGA328
PostNapisane: 1 maja 2016, o 01:30 
Użytkownik

Cześć.
Na arduino się nie znam, ale jesteś pewien że masz wybrany dobry programator.
Wiele przejściówek USB>>rs232 to jest jakaś masakra.

PostNapisane: 1 maja 2016, o 10:26 
Nowy

PITERK napisał(a):
Cześć.
Na arduino się nie znam, ale jesteś pewien że masz wybrany dobry programator.
Wiele przejściówek USB>>rs232 to jest jakaś masakra.

kupiłem na allegro mój konwerter, masz tutaj dokładnie co zamówiłem http://allegro.pl/konwerter-usb-ttl-pl2303hx-rs232-pro-mini-avr-i5462015972.html

PostNapisane: 1 maja 2016, o 11:32 
Nowy

A resetujesz atmege ręcznie przy wgrywaniu?

Wysłane z mojego SM-A300FU

PostNapisane: 1 maja 2016, o 11:41 
Nowy

Tak, pin 1 włączam pod mase:D

PostNapisane: 1 maja 2016, o 11:48 
Nowy

Może w złym momencie go resetujesz.

Wysłane z mojego SM-A300FU

PostNapisane: 1 maja 2016, o 12:07 
Nowy

Jak wyświetla się napis "wysylanie" to wciskam reset, spróbowałem trzymać cały czas jak i również 1~2sekundy

PostNapisane: 1 maja 2016, o 15:45 
Użytkownik

Czy testowałeś ta przejściówkę z płytką arduino. Napisz prosty program wysyłania znaku i odbierz to przez terminal z win. Czy zmieniłeś rx z tx.?
Daj zdjęcie układu.

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 1 maja 2016, o 16:39 
Użytkownik

Najpierw zewrzyj tx i rx przejsciowki i zobacz pod terminalem (np putty) czy odpowiada Tobie tym co wciskasz.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 1 maja 2016, o 18:11 
Nowy

zamieniłem tx z rx, po połączeniu rx z tx wszystko działa jak widać... może mikro jest walnięty? bo jak wysyłam program przez konwerter to na nim świeci się tylko dioda power i bardzo lekko migając dioda z tx;/ Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 56 minutach ]

Znacie może inny sposób na programowanie osobnego mikro przez arduino uno z wbudowana płytką?

PostNapisane: 2 maja 2016, o 08:10 
Użytkownik

Ja znam :)
W przykładach (mam arduino ide 1.0.5, więc nie wiem, jak w nowszych) masz "ArduinoISP". Wgrywasz sketch. I wtedy możesz już używać arduino jako programator zgodny z USBASP. Sam tak używałem. A w tym linku masz instrukcję, jak tego używać. Osobiście wgrywałem przez avrdude, w konsoli wpisując odpowiednie komendy.
Aha, jeszcze jedno. Jeśli podłączysz diody do odpowiednich wyprowadzeń (opisane w komentarzach w sketchu), to będziesz miał sygnalizację pracy programatora

PostNapisane: 2 maja 2016, o 09:14 
Nowy

Marhef napisał(a):
Ja znam :)
W przykładach (mam arduino ide 1.0.5, więc nie wiem, jak w nowszych) masz "ArduinoISP". Wgrywasz sketch. I wtedy możesz już używać arduino jako programator zgodny z USBASP. Sam tak używałem. A w tym linku masz instrukcję, jak tego używać. Osobiście wgrywałem przez avrdude, w konsoli wpisując odpowiednie komendy.
Aha, jeszcze jedno. Jeśli podłączysz diody do odpowiednich wyprowadzeń (opisane w komentarzach w sketchu), to będziesz miał sygnalizację pracy programatora

Wszystko dobrze ale ja mam arduino z wlutowanym mikrokontrolerem i nie mogę go usunąć z arduino:(

PostNapisane: 2 maja 2016, o 12:37 
Użytkownik

Nie usuwasz. Arduino robi Ci za programator. wykorzystujesz wyjścia cyfrowe Arduino, żeby podpiąć się pod piny MISO, MOSI, SCK i RESET procka, który chcesz zaprogramować. Sposób sprawdzony, działa bez problemu

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 maja 2016, o 15:48 
Nowy

Marhef napisał(a):
Nie usuwasz. Arduino robi Ci za programator. wykorzystujesz wyjścia cyfrowe Arduino, żeby podpiąć się pod piny MISO, MOSI, SCK i RESET procka, który chcesz zaprogramować. Sposób sprawdzony, działa bez problemu

zrobiłem wszystko według instrukcji , wypaliłem bootloader następnie chciałem wgrać program na atmege ( wybralem com,Arduino Duemilanove / ATmega328 i ustawiłem arduino jako ISP) i dalej ten sam błąd. próbowałem wgrać przez tx,rx jak i również przez MISO, MOSI, SCK. Mam podrobiona płytkę arduino uno i zamiast resetu mam na niej " res" i nie wiem czy to jest to samo wejście, jak myślicie? macie go na obrazku : [ tu masz kolego instrukcję wstawiania fotek na forum: topic44.html - popraw więc się proszę, bo kolejnym razem otrzymasz WARNA za wstawianie takich linków ok? - mirekk36 ]

PostNapisane: 2 maja 2016, o 17:56 
Użytkownik

Jakie masz arduino ide? Nie wiem, jak jest w nowej wersji, ale w starej trzeba było wybrać opcję: "Załaduj używając programatora" (Ctrl+Shift+U)

PostNapisane: 2 maja 2016, o 19:47 
Nowy

od tygodnia dopiero się bawię z arduino wiec pobrałem najnowsza wersje programu "ARDUINO 1.6.8"

PostNapisane: 2 maja 2016, o 21:17 
Użytkownik

Spróbuj przy użyciu tej opcji ("Wgraj używając programatora").
Aha, dobry bootloader wgrałeś? Przy wgrywaniu bootloadera ustawiane są fuse bity. Jeśli wybrałeś opcję z zewnętrznym kwarcem, a nie podłączyłeś go, nie uda Ci się nic wgrać.
Jaki konkretnie błąd dostajesz?

PostNapisane: 2 maja 2016, o 21:58 
Nowy

pisze kolejno co robie:D :
podłączam układ według schematu

[ tu masz kolego instrukcję wstawiania fotek na forum: topic44.html - popraw więc się proszę, bo kolejnym razem otrzymasz WARNA za wstawianie takich linków ok? - mirekk36 ]

następnie w programie wybieram:
- "arduinoISP"
-płytka: "Arduino / Genuino UNO"
-wybieram port pod który mam podpięty arduino
-programator " AVRISP mkII"
i wgrywam go na arduino

[ tu masz kolego instrukcję wstawiania fotek na forum: topic44.html - popraw więc się proszę, bo kolejnym razem otrzymasz WARNA za wstawianie takich linków ok? - mirekk36 ]

następnie wybieram:
-płytka: "Arduino Duemilanove / ATmega328"
-programator " arduino as ISP"

i wciskam " wypal bootloader"

Po wypaleniu bootloadera zmieniam układ na :

tylko w moim arduino zamiast "reset" mam napisane "res" (mam nadzieje ze to to samo),

wybieram przykładowy program migania diodą i z parametrami:
-płytka: "Arduino Duemilanove / ATmega328"
-programator " arduino as ISP"
wygrywam program , czekam ok 2min przy napisie " wgrywanie"

teraz próbuje jak kolega wcześniej mówił
Cytuj:

czyli podłączam układ taki jak bym wypalał bootloader i zostawiam te parametry co ostatnio i po 2sekundach pojawia się:

próbowałem również wgrać program poprzez
http://allegro.pl/konwerter-usb-ttl-pl2303-hx-pro-mini-arduino-avr-i5628583478.html

ale wyskakuje mi dokładnie to samo jak podłączałem arduino z mikrokontrolerem przez tx/rx;/
jeżeli wiecie gdzie mój błąd to proszę o pomoc :D

wydaje mi się że atmega jest dupnięta dla tego nie działa ( kupiłem nowa w elektronicznym sklepie )

PostNapisane: 3 maja 2016, o 07:43 
Użytkownik

Możliwe, że nie jest. Podłączyłeś kwarc i kondensatory do niego?
Wgrywając bootloader ustawiłeś fuse bity na zewnętrzny kwarc (w oryginalnej płytce arduino duemillanove jest kwarc 16MHz (chyba)). Jeżeli nie dołączysz go, nie zadziała.
Wgrywając przez arduino za pomocą Tx i Rx usunąłeś mikrokontroler z arduino (pisałeś wcześniej, że się nie da)?
Ja używałem arduino jako programator wg pierwszego schematu, tego do wgrywania bootloadera

PostNapisane: 3 maja 2016, o 10:35 
Nowy

Marhef napisał(a):
Możliwe, że nie jest. Podłączyłeś kwarc i kondensatory do niego?
Wgrywając bootloader ustawiłeś fuse bity na zewnętrzny kwarc (w oryginalnej płytce arduino duemillanove jest kwarc 16MHz (chyba)). Jeżeli nie dołączysz go, nie zadziała.
Wgrywając przez arduino za pomocą Tx i Rx usunąłeś mikrokontroler z arduino (pisałeś wcześniej, że się nie da)?
Ja używałem arduino jako programator wg pierwszego schematu, tego do wgrywania bootloadera

tak, podłączyłem kwarc i dokładnie 16MHZ, wgrywając przez Tx, Rx nie usuwałem mikro z arduino bo jak mówiłem mam go wlutowanego na stale (miałem nadzieje ze się jakoś uda i spróbowałem )

PostNapisane: 3 maja 2016, o 11:56 
Użytkownik

Wtedy próbuje Ci się połączyć z wlutowanym prockiem.
Podłączając tak, jak do wgrania bootloadera nic Ci się nie udało wgrać?

PostNapisane: 3 maja 2016, o 13:04 
Nowy

po zrobieniu układu jak bym wypalał bootloader wychodzi mi błąd:
jutro zrobię zdjęcia dokładnie jak podłączam schemat itp, wszystkiego już próbowałem wiec może coś w układzie złego robię?

PostNapisane: 3 maja 2016, o 14:27 
Użytkownik

Po pierwsze chciałem napisać, że Twoje UNO ma zamontowany UART CH340G zamiast FTDI 232RL.
Duża różnica jest między tymi układami - warto byś sobie o tym poczytał.

Co do tego by UNO było programatorem to szkic ARDUINOISP umożliwia wyłącznie programowanie ISP (MISO,MOSI,SCK i SS).

Jeśli chciałbyś UNO użyć jako UART to widzisz FTDI 232RL oraz CH340G mają piny na płytce, które można dolutować i wtedy będzie miał swój programator, ale musisz poszukać w sieci i poczytać o tym.

Ja nie mam takie płytki jak ty, mam Arduino NANO z CH340G i postanowiłem sprawdzić czy mój będzie działał jako programator.

Podłączyłem NANO i wgrałem szkic ARDUINOISP.
Po wgraniu szkicu mój Nano to programatora stk500v1.

1. Podłączyłem nową atmege328P do swojego NANO programatora. Musiałem tylko odkryć po kilku godzinach problemu, że posługuje się złym schematem nanopinout. Ktoś na nim pomylił pin D12 z D11 i miałem problem z MISO i MOSI. O
Podłączenie jest banalne. MISO->MISO, MOSI->MOSI, SCK->SCK , SS (PB2) do RESET.

2. Pięknie działa pod mkAVRcalculator jako stk500v1 port COMXX oraz – b19200. Wczytuje, programuje wszystko jak prawdziwy programator.

3. Eclipse – dodałem programator STK500 Version 1.x –pcomxx –b19200 i pięknie wgrywa programiki.
Wszystko ciągle jest podłączone przez ISP z wyjątkiem RESET bo on jest do SS w NANO podłączony.

4. IDE wybrałem płytkę Arduino/Geniuno Uno. Programator Arduino as ISP. Wypaliłem bootloadera. Kabelki ciągle tak samo nic nie ruszam od kilku dobrych minut ciągle ISP z wyjątkiem SS.

Podłączyłem LED pod PB1 pod atmega328p. IDE – przykłady-basics-01.Blink. Trzy razy zmieniam w szkicu port 13 na 9. I wybieram szkic-> Wgraj używając programatora. Działa!

To wszystko działało ciągle na tym samym połączeniu kabli.
Ja ćwiczyłem przez połączenie ISP. No i wybierałem w IDE wgraj używając programatora.

Ty za wszelką cenę chcesz UART. Twoje UNO ma CH340G i miejsce gdzie można dolutować piny by bawić się tym modułem UART. Poszukaj w sieci. Ja co prawda bym sobie odpuścił bo pięknie działa jako programator STK500 więc po co się męczyć.

PostNapisane: 3 maja 2016, o 20:25 
Użytkownik

Pobawiłem się kilka godzin no i UART działa z CH340G.
1. Wgrałem do swojego Adruino szkic by dioda migała, aby nie był już programatorem ISP.
2. Wsadziłem Kondensator 10uF RST do GND (GND krótsza nóżka) - jeśli nie masz takiego można zrobić zworkę pomiędzy 5V a RST. Blokuje wtedy procesor na Arduino i nie można do niego nic wgrać.
3. Na płytce stykowej wcześniejszy atmega328p z wgranym bootloaderem Arduino/Genuino UNO z kwarcem i zasilaniem.
Do niego podpięte TX(1) od Arduino do TX(PD1) atmega328p, RX(0) od Arduino do RX (PD0) atmega328p. i nic więcej tylko te dwa kabelki.
4. Przycisk reset podpięty jak należy do atmega328p tj. pod GND.
5. Ładuje szkic w IDE migająca dioda ale zmieniam port na 9 (PB1 w atmega328p)
6. Wybieram płytka arduino/genuino uno, port ten od UNO u mnie com16, programator nieistotny bo nie używamy ISP tylko UART.
7. Wciskam wgraj i patrze na diodę RX na Uno gdy mignie wciskam i puszcam reset na atmega328p.
8. Program wgrany i działa na atmega328p. :)

próbowałem wielokrotnie i działa :)

Działa również pod eclipse. Dodałem programator arduino -P comxx -b115200. I podobnie podczas wgrywania do AVR gdy mignie dioda RX w Arduino wciskam i puszczam reset przy atmega328p. Wgrywa :)

PostNapisane: 3 maja 2016, o 23:04 
Nowy

działa!!!:D Dzieki wielkie :D mam jeszcze jedno pytanie :d jak chce podłączyć do atmegi potencjometr i z jego wartości napisać program to murze dodać jakieś dodatkowe elementy żeby dobrze działał?

PostNapisane: 4 maja 2016, o 15:23 
Użytkownik

zapewne chodzi koledze o coś takiego ...

Obrazek

schemat z sieci ,... ew to coś ...

Obrazek

to wszystko ... co trzeba

w tym drugim masz LEDA i potencjometrem, możesz sterować świeceniem diody np tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 4 maja 2016, o 15:30 
Moderator

arth1010 napisał(a):
działa!!!:D Dzieki wielkie

Strefa czasowa: UTC + 1