Witam,
Chciałem podłączyć do tego procesorka kwarc 32,768kHz.
Aktualnie mam ten układ podłączony na 12MHz kwarcu (kondensatorki 22pF przy kwarcu) i całość pracuje ok. W układzie jest wyświetlacz LCD (na porcie C) dwa DSy i na razie to wszystko. Robi się prosty pomiar temperatury po one wire.
Ponieważ jednak taka prędkość pracy (12MHz) właściwie do niczego nie jest mi potrzebna a chciałem w prosty sposób skorzystać z przerwań pomyślałem o zegarkowym kwarcu 32,768kHz.
Obecne ustawienie Fuse bitów:
D9 High
DF Low
Po prostej zamianie kwarców programator USBASP nie widzi Atmegi. Ani spod Eclipse ani SinaProg 2.1 nie widzą procesora z podpiętym kwarcem zegarkowym pod XTAL1, XTAL2
Zajrzałem do noty katalogowej, strona 28:
Cytuj:
Low-frequency
Crystal Oscillator
To use a 32.768 kHz watch crystal as the clock source for the device, the Low-frequency Crystal
Oscillator must be selected by setting the CKSEL Fuses to “1001”. The crystal should be con-
nected as shown in Figure 12. By programming the CKOPT Fuse, the user can enable internal
capacitors on XTAL1 and XTAL2, thereby removing the need for external capacitors. The inter-
nal capacitors have a nominal value of 36 pF.
When this Oscillator is selected, start-up times are determined by the SUT Fuses as shown in
Table 6.
Z powyższego wynika że powinienem przestawić CKSEL na 1001 gdy programator jeszcze widzi procesor, a więc gdy mam podpięty kwarc 12MHz. Nie wiem jak ustawić SUT1 i 0. Doszukałem że SCK przy kwarcu 32,768kHz powinno być 8kHz.
Trochę się obawiam zmienić CKSEL na 1001 bo nie wiem czy z tym procesorem jeszcze się dogadam później z użyciem USBASP. Czy ktoś już ustawiał ten kwarc jako główne źródło taktowania swojego procesorka ?